Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Şerban Sere: „Ne plac provocările. Adevăratele caractere se văd în aceste momente”

Sergiu Vicaș

Sergiu Vicaș
31.10.2014

Managerul echipei CSM-U Oradea a participat la o conferinţă de presă organizată miercuri la Arena Antonio Alexe. Oficialul bihorean a discutat mai multe aspecte, printre acestea regăsindu-se revenirea pe parchet a lui Adi Guţoaia, parcursul echipei în campionat, cât şi o posibilă legitimare a unui nou pivot.

„Urmează o perioadă deosebit de solicitantă din punct de vedere al calendarului competițional pentru echipa noastră. Primul pas este meciul cu Steaua CSM București, de pe teren propriu, după care ne vom deplasa la Astana, unde vom începe participarea pentru al 2-lea an consecutiv în eurochallenge. După deplasarea de la Astana ne vom deplasa direct la Timișoara, unde vom juca contra celor de la timba, în campionat. Urmează o perioadă foarte grea pentru noi. În ceea ce privește ultima perioadă, echipa noastră a trecut prin perioade mai puțin fericite. nu aș vrea să discut foarte mult despre cele pe care dumneavoastră le cunoașteți și despre care s-a discutat foarte mult. Vrem sau nu să acceptăm, problemele medicale au afectat parcursul echipei și planul nostru de pregătire. Pe lângă problemele cunoscute trebuie să știți că marți am mai făcut o vizita la spital întrucât Krapic și Hora au suferit viroze puternice. Totuși, ei s-au antrenat alături de echipă, iar la ora jocului cu Steaua vor fi în regulă. Echipa are suportul necondiționat al conducerii, atât antrenorii cât și jucătorii nu se află în niciun pericol în acest moment. Unitatea de măsură și judecarea activității unei echipe se face atunci când ea se află în parametri normali, în care poți respecta planul prestabilit. Noi ne-am aflat în imposibilitate de a juca în formulă completă până la momentul în care ne aflăm acum. Sperăm că în continuare, cu excepția cunoscută a lui Bogdan Ţibîrnă, lotul va fi complet și de abia ulterior vom putea să discutăm despre adevărata față a echipei noastre. Așa cum de-a lungul timpului această echipă a avut parte de succes și atunci a fost iubită, ne dorim să avem parte de înțelegerea publicului atunci când spunem că ne aflăm într-o situație care nu depinde 100% de noi. Eu sunt conștient de ce se întâmplă. Văd că această echipă își dorește și că muncește. Bine-nțeles nu vom spăla niciodată rufele în public. Nu am făcut-o în trecut și nu o facem nici acum. Am făcut o evaluare a celor întâmplate. Am avut o discuție cu toți băieții în cursul zilelor trecute. Am transmis tuturor componenților echipei că această echipă este croită pentru a se lupta pentru titlul național. Nu suntem genul de oameni care să schimbăm obiectivul în timpul campionatului. Obiectivul nostru rămâne același. Consider că trenul nu este pierdut în campionat, chiar dacă în cupă nu ne-am atins obiectivul. Cu sprijinul tuturor factorilor care influențează mai mult sau mai puțin activitatea unei echipe, am convingerea că putem să redresăm situația la echipă”. 

Despre meciul cu Steaua CSM București, managerul CSM-U Oradea a declarat:

„Este un meci extrem de important. Suntem animați de dorința de a câștiga. acesta este obiectivul nostru cu toate că steaua are un început bun de campionat, ce a cuprins o victorie împotriva ploieștiului. Vom încerca să câștigăm, chiar dacă suferim în continuare la anumite capitole. Spre exemplu la poziția 5 nu am reușit să găsim un înlocuitor pentru Bogdan Ţibîrnă, dar am convingerea că putem să câștigăm. Chiar dacă presiunea este foarte mare pe umerii noștri și cu tot respectul pe care îl acordăm echipei Steaua. Sper ca după intrarea în rotație a lui Adrian Guțoaia să avem un jucător în plus. Este foarte important acest lucru”.

Vă ridicați semne de întrebare cu privire la potențialul echipei după ce a pierdut de trei ori pe final strâns cu același adversar și a câștigat un singur meci, în compania celui mai modest oponent din campionat?

„Nu am spus niciodată că nu-mi fac probleme sau că nu am niște semne de întrebare. Tocmai de aceea am avut o ședință cu întreg grupul, așa cum am precizat. Probleme există, admitem acest lucru. Pe de altă parte absolut tot ce s-a întâmplat în aceste meciuri se leagă mai mult sau mai puțin de problemele noastre de efectiv. Cum ar fi fost să îi avem pe toți jucătorii valizi și antrenați? Cum ar fi fost să avem mai puține probleme de acest gen? Cum ar fi fost ca și alte echipe să joace fără 2-3 dintre oamenii de bază? Ştiu că am primit foarte multe puncte, lucru care nu ne este specific. Admit acest lucru. Este o realitate. În același timp lucrăm să îmbunătățim acest aspect. Mai sunt și alte aspecte pe care le-am identificat și asupra cărora ne concentrăm pentru a le rezolva. Sunt lucruri pe care ni le asumăm și facem tot posibilul pentru a le corecta. În acest moment suntem cu un om mai puțin pentru tot sezonul. Încercăm să aducem un înlocuitor pentru poziția 5, care să ne ajute și să avem o schimbare la postul de pivot. Cred că după venirea acestuia și intrarea lui Adi Guțoaia lucrurile se vor schimba pentru echipa noastră”.

Prin aducerea unui jucător străin la postul de pivot veți pierde un alt om în rotația de bază. Cum veți gestiona acest lucru?

„Cu siguranță un jucător străin va rămâne în afara listei la fiecare meci. Am încercat să aducem un jucător român, dar jucătorii disponibili nu au fost pe placul nostru. Prin urmare ne-am orientat asupra unui jucător străin. Suntem în discuții pentru legitimarea unui pivot, iar în momentul în care ele se vor concretiza și se va ajunge la semnarea contractului vom anunța numele lui. Nu putem să anunțăm înainte de a-l semna deoarece oricând pot apărea elemente neprevăzute, astfel încât așteptăm semnarea actelor. Prin aducerea unui al 7-lea străin se creează concurență între jucători. Cred eu că este un aspect benefic. În plus, intensitatea antrenamentului va crește, lucru care ne bucură. Avem nevoie de antrenamente bune pentru a putea avea echipa pregătită la meciuri”.

Cât timp îi va lua noului pivot să se adapteze la Oradea? Avem exemplul nefericit cu McGhee, iar lui Pantic i-a luat ceva timp până să intre în sistemul echipei.

„Cu siguranță nu ne așteptăm ca la primul antrenament sau la primul meci să rezolve problemele echipei noastre. Cred că minim 2-3 săptămâni va avea nevoie pentru a se adapta, dacă într-adevăr este pregătit din punct de vedere fizic. Depinde de la un caz la altul. Fiecare jucător reacționează diferit și nu putem să știm cum se va adapta noul jucător. Pe de altă parte, acest ritm intens de meciuri e posibil să ajute mai mult la integrarea noului jucător, dar și la omogenizarea întregii echipe. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult în sezonul precedent. Desigur, atunci nu am avut problemele cu care ne confruntăm acum. Sper din tot sufletul ca după integrarea noului jucător să începem să urcăm. Eu personal am încredere deplină că se va întâmpla acest lucru”.

Președintele clubului, domnul Birta spunea că dacă se pierde și meciul cu Steaua este un dezastru. Dumneavoastră ce părere aveți?

„Respect opinia domnului Birta. Cu toate acestea pentru mine noțiunea de dezastru are cu totul alte semnificații. Despre dezastru vorbesc când se întâmplă ceva ce nimeni nu-și dorește într-o familie sau în viața de zi cu zi a oamenilor, prin calamități și așa mai departe. În sport nu cred că existe dezastre. Se poate întâmpla să pierdem acest meci și atunci vom fi într-o situația nefericită. Acesta este adevărul”.

Meciul cu Steaua poate fi decis de absența sau prezența unui jucător?

„Eu cred că jocul cu Steaua poate fi decis de orice factor. Inclusiv aportul suporterilor, de un jucător care este folosit un singur minut…acest meci poate fi decis de orice amănunt care poate părea nesemnificativ în acest moment. Noi nu ne aflăm la randament maxim, asta e limpede, dar îmi doresc ca jucătorii noștri să fie concentrați în totalitate asupra acestui meci”.

Apasă presiunea asupra echipei din Oradea la acest meci?

„Este o întrebare bună. Există o presiune suplimentară asupra noastră. Spun asta pentru că ne aflăm într-o situație cu care nu ne-am mai întâlnit în trecut și cu care nu suntem obișnuiți. Trebuie să gestionăm o perioadă de rezultate mai puțin bune și una de revenire după accidentări și probleme medicale pentru câțiva dintre jucătorii noștri. Ne plac provocările, și adevăratele caractere se văd în aceste momente. Noi considerăm cu suntem o familie. Atunci când o familie se lovește de greutăți există sprijin și suport în speranța că vor veni și zile mai bune. Noi sperăm că la meciul cu steaua vor începe zilele bune și pentru noi”. 

Echipa de pe malul Crişului Repede va întâlni pe teren propriu Steaua CSM EximBank, vineri de la ora 20:00 în Arena „Antonio Alexe”. Meciul va fi transmis în direct de către DigiSport 3, cât şi de Digi24 Oradea.

Sursa declaraţiilor: www.csmoradea.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!