Stiri Acvile

„Acvilele” au cedat la 5 puncte amicalul cu Turcia

Andreea Vlase

Andreea Vlase
21.06.2018

Naționala de senioare a României a fost învinsă în ultimul meci al turneului amical de la Karlovy Vary. Turcia s-a impus cu 76-71, pe sferturi: 19-21, 24-16, 11-17, 22-17. Tricolorele au început partida cu un run de 9 puncte, dar au cedat inițiativa în sfertul patru. Pavel și Mărginean au fost cele mai bune marcatoare, cu 22 și 21 de puncte.

Ambele echipe au mers la turneul din Cehia cu multe noutăți față de meciurile din calificările pentru europeanul de anul viitor. Ekrem Memnum a folosit la duelul cu România doar cinci jucătoare din precedentele partide oficiale, în timp ce Dragan Petricevic a avut șase.

Turcia a început meciul cu Nakkasoglu, Gulcan, Yalcin, Takmaz și Seryurek. Petricevic a optat să nu le treacă pe foaia de joc pe Ardelean și Stoiedin. România le-a avut în 5-ul de start pe Ursu, Pavel, Irimia, Kilin și Mărginean. Debutul jocului le-a aparținut tricolorelor, care au reușit un run de 9 puncte, prin Kilin, Irimia, Ursu (prima triplă) și Pavel. Nakkasoglu a marcat primul coș al Turciei după mai mult de trei minute. Turcoaicele au redus ecartul treptat, iar la prima pauză diferența a fost de două lungimi, scor 19-21.

Basaran a egalat în debutul sfertului secund, dar România a revenit la conducere după triplele lui Ursu și Mărginean (23-27). Au urmat aproape trei minute fără reușite în ofensiva „Acvilelor” și Onar le-a dus pe turcoaice pentru prima dată la conducere, cu 28-27. În următoarele minute cele două echipe au alternat la conducere. Turcia s-a distanțat la 41-35 după cinci puncte consecutive înscrise de Onar. Aceeași diferență de 6 puncte s-a înregistrat și la pauza mare, când scorul era 43-37. Ambele echipe aveau 51% la reușitele din acțiune în prima repriză. Turcia avea două coșuri în plus de două puncte, iar România, cu o triplă mai mult. Diferența era dată de cele 11 libere transformate de turcoaice (9 dintre ele în sfertul secund), față de 6 ale României (toate în prima perioadă de joc).

Pavel și Gulcan au marcat câte o liberă în debutul sfertului trei. Au urmat mai mult de trei minute în care tricolorele nu au primit coș, iar Dumitrache, Mărginean și Pavel au egalat la 44. Senyurek a oprit seceta din atacul alb-roșiilor, dar tripla lui Pavel a readus România la conducere. Cele două echipe și-au împărțit perioadele bune în a doua parte a sfertului trei. Gulcan a egalat la 48, iar Pavel și Mărginean au dus scorul la 48-54 cu două minute și jumătate rămase până la ultima pauză. Doar Turcia a marcat până la finalul sfertului, iar scorul după 30 de minute era 54-54. A fost rândul României să beneficieze de mai multe vizite la linia de fault în această perioadă de joc.

Ursu a scuturat plasa de după semicerc în debutul sfertului patru, iar Turcia încerca să pună probleme cu apărarea în zonă. Echilibrul s-a menținut și echipele au trecut pe rând la conducere, cu coșuri din apropierea panoului. Turcoaicele s-au dus în două rânduri la trei puncte în față și Petricevic cerea al doilea time-out în acest sfert cu 4:21 minute până la final. Și România încerca să pună probleme cu apărarea în zonă. Kocsal, de la distanță, și Basaran au dus diferența la 8 puncte, 71-63. Pavel și Mărginean au apropiat România la cinci lungimi cu 77 de secunde rămase din joc. Basaran și Senyurek au transformat câte o liberă din două. Pavel a stabilit scorul final, 76-71, cu 47 de secunde rămase din joc.

Ambele echipe au avut 44% la reușitele din acțiune. Turcia a marcat 24 de coșuri din interiorul semicercului și 3 de la distanță, față de 20 de reușite de două puncte ale României și 5 de afară. 19-16 a fost scorul la libere transformate. Turcoaicele s-au impus grație celor 19 puncte înscrise după 15 mingi pierdute de România, în timp ce tricolorele au reușit doar 4 puncte după 6 turnovers. Turcia a avut și mai multe puncte de pe bancă, 41 față de 9.

Elisabeth Pavel și Gabriela Mărginean au fost cele mai bune marcatoare ale partidei de astăzi, fiind integraliste. Pivotul a înscris 22 de puncte, iar căpitanul echipei s-a remarcat cu 21 de puncte, 7 recuperări, 7 assist-uri, cu +32 în dreptul eficienței. Sonia Ursu le-a urmat cu 15 puncte. Pentru România au mai înscris: Ghizilă 5 puncte, Irimia 2, Kilin 2, Lenart 2 și Dumitrache 2 puncte.

România încheie turneul amical de la Karlovy Vary cu 3 înfrângeri. Petricevic a apelat în multe momente la formule experimentale la aceste meciuri de verificare, iar lipsa de omogenitate s-a văzut la multele pase fără adresă.

Tilbe Senyurek a fost coșghetera Turciei cu 16 puncte, urmată de Basaran cu 15, Nakkasoglu cu 14 și Bilgic cu 12 puncte. Pentru formația care va juca la mondiale în septembrie au mai înscris: Onar 9 puncte, Gulcan 5 și Koksal 5 puncte.

Turcia a obținut prima victorie la turneul de la Karlovy Vary, după ce a cedat în primele două zile cu China și Cehia. Cele două echipe își dispută locul 1 la turneu în ultimul meci, care începe la ora 20.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    Ce acvile, tată? Curci plouate! Cu excepția Gabrielei Mărginean, ce avem în lot?

    cu 5 ani în urmă (21.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!