Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

“Ten Years Challenge”, varianta totalbaschet

Eduard Popa, David Istrate, Mihai Lițiu

Eduard Popa, David Istrate, Mihai Lițiu
18.01.2019

Rețelele de socializare au fost date peste cap de o nouă provocare, numită „ten years challenge”. În ea utilizatorii sunt invitați să pună o poză din urmă cu 10 ani pentru a vedea felul în care s-au schimbat în ultimul deceniu. Noi, la totalbaschet, am adunat mai multe mărturii de-a lungul timpului și am făcut un #tenyearschallenge al baschetului românesc.

Înainte de a intra în poze, să prezentăm câteva date statistice. În primul rând, în 2009 în baschetul românesc campioană en-titre la masculin era CSU Asesoft Ploiești. Prahovenii câștigaseră o finală la mare luptă, scor 4-3, în fața celor de la Universitatea Cluj. Aveau să câștige și în 2009 titlul, în fața celor de la Elba Timișoara, scor 3-0. Din echipa ploieștenilor făceau parte jucători precum Cătălin Burlacu, Virgil Căruțașu, Darious Hargrove, Arvydas Cepulis sau Rashard Griffith. De partea cealaltă li s-au opus baschetbaliști precum Dan Păltinișanu, Milos Pesic sau Rade Dzambic. În finala mică de acum 10 ani s-au întâlnit CSU Sibiu și CS Otopeni. Ardelenii s-au impus cu 3-1. În componența echipei de pe malul Cibinului se aflau Kevin Popa-Calotă, Cortney Scott sau Cristi Crăciun, în timp ce de partea cealaltă căpitan era Eugen Ilie, care era coleg cu Angel Santana sau Andrei Căpușan, iar mezinul lotului era Bogdan Țibîrnă. Rezultatele din LNBM, sezonul 2008/2009.

În ceea ce privește baschetul feminin, campioana en-titre era ICIM Arad, formație care câștigase într-o finală jucată în cinci meciuri, împotriva celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe. În 2009 covăsnencele aveau să piardă din nou finala, de data aceasta în fața celor de la CSM Târgoviște. Pe teren la dâmbovițence jucau Larisa Toma sau Monika Brosovszky, în timp ce la Sepsi evolua Annemarie Părău. Rezultatele din sezonul LNBF 2008/2009.

În 2009 juca în Liga Națională de Baschet Masculin și tânărul Andrei Mandache. Actualul căpitan al Stelei avea pe atunci doar 21 de ani și evolua la CSU Brașov, alături de Ionuț Drăgușin. Mandache a acceptat provocarea #tenyearschallenge și a postat o poză cu el pe contul personal de facebook, înainte și după acești 10 ani.

andrei mandache

Cu toate că noi am găsit o altă poză cu Andrei, tot pe contul său de facebook, care datează din 2009.

andrei mandache

În ultimii 10 ani Andrei a câștigat două titluri în România, cu CSM CSU Oradea (2016 și 2018), dar și Cupa Ciprului, alături de Keravnos. De asemenea, a câștigat Cupa României în 2013, alături de Gaz Metan Mediaș. Totodată, a fost căpitanul naționalei României la EuroBasket 2017, acolo unde a reușit și un triple-double fabulos contra Muntenegrului.

Tot din 2009 este și următoarea poză în care apare Vlad Moldoveanu, din perioada în care juca în NCAA, la George Mason.

vlad moldoveanu

Succesul pentru Vlad avea să apară abia după ce a făcut trecerea la American University, unde a fost desemnat în echipa Conferinței Patriot League. A urmat apoi o carieră de succes în Europa, care l-a purtat în Italia, la Benetton Treviso, în Franța la Le Havre, în Estonia la Kalev, la echipele poloneze Turow și Stelmet Zielona Gora, la U-BT Cluj și Buyukcekmece. În prezent, Vlad Moldoveanu este din nou legitimat la U-BT, dar din cauza unor probleme de sănătate va rata mare parte din acest sezon. Până acum are în palmares un titlu și o cupă în România (2017) și titlul în Estonia (2014), însoțit de trofeul de MVP al finalei.

În sezonul 2008-2009 ajungea în Statele Unite și Cătălin Baciu. Pivotul român a jucat 4 ani la Clemson University, înainte să se întoarcă în România. Poza următoare, „culeasă” de pe facebook-ul lui, este din urmă cu 10 ani.

catalin baciu

Cătălin Baciu a jucat la trei echipe în carieră: U-BT Cluj, CSM Steaua și SCM Timișoara și a trecut de 200 de partide pe prima scenă a baschetului românesc. Are în palmares două finale de LNBM, cu CSM Steaua (2017, 2018), dar și o Cupa României, câștigată în 2016 alături de U-BT Cluj.

Și dacă tot vorbim de trofee câștigate, unele lucruri nu se schimbă niciodată. În 2009, Ancuța Stoenescu câștiga titlul în Cipru, alături de AEL Limassol.

anca stoenescu

În 2018 ea a devenit pentru a 12-a oară campioană a României, alături de Sepsi Sfântu Gheorghe. În prezent, Anca joacă alături de o altă veterană, Larisa Toma, la formația CSM Târgoviște, cu care se află în acest moment pe locul 3 în Liga Națională de Baschet Feminin.

anca stoenescu

O altă ipostază demnă de „ten years challenge” este cea în care sunt implicați Mihai Silvășan și Branko Cuic. În urmă cu un deceniu, cei doi erau colegi la U-BT Cluj-Napoca, după cum se poate vedea și în poza de mai jos, via prosport.ro. Cei doi au făcut parte din echipa care învingea în 2011 pe CSU Asesoft Ploiești. 

mihai silvasan branko cuic

În prezent, „Silva” și Cuic sunt colegi pe banca tehnică a formației clujene și au câștigat împreună un titlu și două Cupe ale României.

mihai silvasan manases sandor

Și, ca să vorbim și de poza principală a acestui articol, în ea apare actualul lider al naționalei, Emanuel Cățe. Emi ne-a oferit imaginea din arhiva personală, cu precizarea că abia în octombrie 2009 s-a apucat serios de baschet.

emi cate ten years challenge

Între timp, Cățe a ajuns campion european la juniori, alături de Real Madrid și evoluează în Liga ACB și în Basketball Champions League pentru UCAM Murcia. Nu-i rău pentru un „fotbalist”. Cool

emi cate ten years challenge

Așadar, un #tenyearschallenge presărat cu amintiri, cu eroii ultimului deceniu al baschetului românesc, dar și unul care ne oferă speranță pentru viitor.

*foto: prosport.ro, arhive personale facebook, Manases Sandor

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Bobo Baciu si Cate
    de departe cele mai importante transformari :))
    stiti duma pe pe FB ca ten years challenge ar fi fost lansat de Zuckenberg ca sa isi optimizeze softul de face recognition? :))

    cu 5 ani în urmă (18.01.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Tenyearschallange
    Fain și funny articol. Cu o adăugare insa: titlurile din anii menționați au fost furate în mod grosolan de Ploiesti atât Clujului cat și Sibiului. Au fost atunci poate cele mai horror decizii ale arbitrilor pe care le-am văzut în viata mea!

    cu 5 ani în urmă (18.01.2019)
    • CSM CSU Oradea rexdecebal:

      da
      trista perioada cu ghita si asehotzii, jegobescu, ciulin etc...ma doare capul cand imi amintesc ce vremuri urate am trait...

      cu 5 ani în urmă (18.01.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!