Stiri

25 de ani de la sfârșitul tragic al lui Drazen Petrovic

David Istrate

David Istrate
07.06.2018

Drazen Petrovic a rămas cunoscut în istorie drept unul din cei mai buni baschetbaliști care au evoluat vreodată în NBA, în special dintre cei veniți din Europa. Având drept calități o viziune extraordinară și o precizie excelentă de la distanță, Petrovic a reușit să îi impresioneze pe toți fanii acestui sport, devenind o legendă a baschetului.

Drazen Petrovic s-a născut în 22 octombrie, 1964, la Sibenik, în Croația. Avându-l drept model pe fratele său, Aleksandar Petrovic, Drazen a început să joace baschet în 1977, pentru echipa din orașul său, Sibenka. Două sezoane mai târziu, după doi ani în care a ajuns în finala cupei Korac, baschetbalistul iugoslav a fost nevoit să facă armata, întrerupându-și astfel activitatea sportivă.

În 1984, Petrovic s-a mutat în Cibona acolo unde a început să joace pentru KK Cibona, echipă alături de care a câștigat două campionate, trei cupe și Euroliga de două ori. În 1986, jucătorul lui Cibona a fost draftat în NBA de către Portland Trail Blazers, însă nu a ajuns acolo decât în 1989. După patru sezoane, Petrovic a plecat la Real Madrid, formație de unde a făcut pasul cel mare spre liga nord-americană.

În două sezoane pentru Blazers, Drazen Petrovic nu a reușit să se facă remarcat, în mare parte din cauza faptului că primea foarte puține minute/meci. Prin urmare, schimbarea echipei a fost o decizie absolut necesară în evoluția carierei legendei croate. În 1991, Petrovic a ajuns la New Jersey Nets, o echipă căreia i-a schimbat fața încă din primul sezon jucat acolo. Prezent pe parchet 20.5 minute/meci, fundașul de 1.96 a avut o medie de 12.6 puncte și 2.1 recuperări, fiind unul din cei mai eficienți baschetbaliști din întreaga ligă. Petrovic a progresat în fiecare an al carierei sale, astfel că, în sezonul 1991-1992, acesta a avut 20.6 puncte și 3.1 recuperări, urmând ca în 1992-1993 să aibă 22.3 puncte și 3.5 recuperări.

De asemenea, marile succese ale jucătorului născut în Sibenik se leagă de turneele echipelor naționale. Datorită lui și unei generații excelente, Iugoslavia a devenit o forță la nivel internațional, câștigând Campionatul Mondial în 1990 și multe alte medalii. După separarea țărilor care făceau parte din Iugoslavia, Petrovic a jucat pentru Croația, națională alături de care a fost aproape să producă surpriza în fața Dream Team-ului condus de Michael Jordan. În 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, Croația a rezistat un sfert în fața Statelor Unite ale Americii, însă a cedat în cele din urmă la 32 de puncte. Cu toate acestea, performanța naționalei conduse de Petrovic rămâne una dintre cele mai memorabile prestații reușite de o echipă în fața forței care este naționala SUA.

După un an extrem de dificil la New Jersey Nets, Drazen Petrovic a venit în Europa acolo unde a disputat un turneu de calificare pentru Eurobasket 1993. Din diverse motive, internaționalul croat a renunțat să se întoarcă cu avionul la Zagreb, preferând să călătorească alături de prietena sa, cu mașina. În 7 iunie 1993, pe o autostradă din Germania, un șofer a pierdut controlul asupra mașinii pe care o conducea și a provocat un accident, care le-a rănit grav pe celălalte două pasagere, în timp ce Petrovic a murit pe loc.

Această tragedie a lovit întreaga lume baschetbalistică, care și-a exprimat condoleanțele cele mai sincere familiei lăsate în urmă. De la acea dată, numeroase locuri au preluat numele regretatului jucător, pentru a onora întreaga carieră a sportivului croat.

Câteva din realizările lui Drazen Petrovic din domeniul baschetbalistic sunt:

3 medalii la Jocurile Olimpice (1984, Iugoslavia – bronz; 1988, Iugoslavia – argint; 1992, Croația – argint) 

2 medalii la Campionatul Mondial (1986, Iugoslavia – bronz; 1990, Iugoslavia – aur) 

2 medalii la Campionatul European (1987, Iugoslavia – bronz; 1989, Iugoslavia – aur) 

2 titluri de Euroligă 

De asemenea, Drazen Petrovic a fost introdus postmortem în Hall of Fame și de asemenea numărul 3, purtat la New Jersey Nets, dar și numărul 50, purtat la KK Cibona, au fost retrase. În 2013, fostul baschetbalist a fost votat drept cel mai bun european din istoria acestui sport.

*sursa foto: nba.com

1 comentariu la aceasta stire:
  • SCM Timișoara adis :

    drazen
    Dupa parerea mea cel mai mare baschetbalist pe care la dat Europa pana acum(https://www.youtube.com/watch?v=R7AhrUIc87o)

    cu 5 ani în urmă (07.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!