Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC și CSM Târgoviște, la al 3-lea duel stagional

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.01.2019

Campioana ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe joacă sâmbătă, de la ora 19:00, acasă cu CSM Târgoviște în etapa a 4-a din a doua fază a întrecerii feminine. Ambele formații au câștigat toate meciurile pe care le-au disputat în cadrul Grupei Roșii din Liga Națională de Baschet Feminin, cu mențiunea că alb-verzile au avut un parcurs perfect și în prima fază a sezonului regulat.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe are 12 victorii din 12 în această ediție a Ligii Naționale și conduce clasamentul Grupei Roșii cu 22 de puncte (pe teren a obținut 24, dar două au fost luate din cauza neparticipării la numărul minim de turnee în LN 3x3). CSM Târgoviște este la două puncte în spatele campioanei, 20, având 7 succese și 6 eșecuri.

Elevele lui Zoran Mikes au 2 victorii în a doua fază a campionatului, 82-60 acasă cu Phoenix Știința Constanța și 96-54 în deplasare cu ultima clasată, CS Universitatea Cluj. CSM Târgoviște a început Grupa Roșie cu trei victorii la rând, două în deplasare (64-61 la Arad și 58-43 la Constanța) și una acasă cu vicecampioana CSM Satu Mare, 78-74 după două reprize de prelungiri). Elevele lui Cătălin Tănase au cele mai multe puncte strânse în prima grupă valorică din a doua fază a sezonului regulat.

ACS Sepsi SIC s-a impus în ambele confruntări directe din prima fază. A fost 101-69 la meciul găzduit de Sepsi Arena, în 6 octombrie. Ancuța Stoenescu a fost coșghetera meciului din prima etapă, cu 29 de puncte înscrise pentru dâmbovițence. Dintre coechipiere doar Gabriela Irimia a mai fost în double-digits, cu 10 puncte. Kristina Higgins debuta atunci pentru alb-verzi cu 22 de puncte și 15 recuperări, fiind cea mai eficientă jucătoare de pe teren. Au urmat-o de la campioană: Ioana Ghizilă (22 de puncte), Peyton Whitted (21), Jovana Pasic (11) și Annemarie Godri-Părău (10). Atunci diferența s-a dublat în ultimul sfert, adjudecat de gazde cu 35-17.

Returul din 10 noiembrie a fost mai echilibrat, dar covăsnencele au reușit și atunci să își adjudece toate cele patru sferturi și s-au impus la final cu 87-70. Kristina Higgins reușea o nouă prestație de excepție, stabilind recordul stagional de eficiență (+46), cu 33 de puncte (cele mai multe reușite într-un meci din prima grupă valorică până acum) și 19 recuperări (recordul primei grupe valorice). Alte două alb-verzi au fost în double-digits, Ioana Ghizilă (14 puncte) și Annemarie Godri-Părău (12 puncte). Patru jucătoare de la CSM Târgoviște au trecut de cota zece la puncte înscrise: Porsche Poole (15), Ancuța Stoenescu (14 puncte, 9 recuperări), Monique Coker (13 puncte) și Gabriela Irimia (11).  

Deținătoarea ultimelor trei titluri are 6 victorii din 6 pe propriul teren în această ediție de campionat. CSM Târgoviște s-a impus în 4 dintre cele 7 meciuri pe care le-a jucat în deplasare. Alb-verzile au medii de 84,4  puncte marcate pe meci și 61 primite în 12 partide, în timp ce dâmbovițencele au 69,1 puncte înscrise și 71,2 primite în 13 runde. Covăsnencele stau mai bine și la recuperări (43 pe meci față de 39,3), pase decisive (22,5 la 14,8) și intercepții (10,8 la 7,7). CSM Târgoviște are medii mai bune la capace (2,6 față de 1,7), mingi pierdute (15,4 la 15,6) și greșeli personale (14,8 față de 18). În ceea ce privește procentajele la aruncări, alb-verzile stau mult mai bine din interiorul semicercului (56,6% la 45,6%) și de la linia de fault (75,1% față de 63,9%). Diferența este mai mică la triple, cu 32,8% în dreptul lui Sepsi și 30,1% pentru CSM.

În ceea ce privește statistica individuală, Kristina Higgins și Ancuța Stoenescu sunt liderele celor două echipe la două aspecte importante. Higgins are 19,9 puncte pe meci și 12,8 recuperări pe partidă, iar căpitanul Annemarie Godri-Părău este liderul campionatului la assist-uri pe meci, cu 7,1. Stoenescu are 17,3 puncte pe meci și 3,5 pase decisive. Larisa Toma are cea mai bună medie de recuperări pentru dâmbovițence, 7,7.

Campioana en-titre a mers la ultimul meci cu patru straniere: Kristina Higgins, Marina Solopova, Peyton Whitted și Angelika Slamova. Reamintim că alb-verzile au avut ghinion înainte de startul sezonului, când Viorela Voicu (Rus) s-a accidentat grav, între timp clubul a adus-o pe Ildiko Nagy, care a debutat după precedenta confruntare cu dâmbovițencele. A urmat accidentarea Jovanei Pasic, în EuroCup, și muntenegreanca nu a mai jucat în campionat de la returul cu CSM Târgoviște.

De partea cealaltă, Gabriela Irimia a avut probleme medicale și nu a mai jucat de la începutul lunii decembrie. Fosta multiplă campioană se bazează doar pe două straniere în acest sezon, americancele Porsche Poole și Monique Coker, fiind printre puținele eligibile pentru dâmbovițence, care speră să rezolve într-un viitor nu foarte îndepărtat problema cu interdicția de transferuri internaționale.

În ceea ce privește jucătoarele autohtone, ambele echipe au în lot atât românce experimentate, cât și tinere de perspectivă. Ioana Ghizilă, principala jucătoare U23 utilizată de Zoran Mikes, are cea mai mare medie de minute pentru alb-verzi în campionat (30:11). Dintre românce, o urmează Annemarie Godri-Părău, Anca Șipoș, Ildiko Nagy și tinerele Nora Demeter și Renata Kovacs, toate cu peste 7 minute pe meci. Ancuța Stoenescu este cea mai folosită jucătoare de la CSM Târgoviște (36:58 minute/meci). Dintre senioarele românce o urmează Gabriela Irimia, Larisa Toma, Tunde Kilin și Alina Chivu, iar tinerele Laura Vaida, Carla Popescu, Alexandra Ghiță și Ștefania Cătinean au între 13:14 și 5:26 minute pe meci.

Din 2012 până acum au fost 26 de confruntări directe. Actualul club din Sfântu Gheorghe conduce cu 17-9 la victorii. Covăsnencele au 4 succese la rând. CSM Târgoviște, tot cu Cătălin Tănase pe bancă, s-a impus ultima dată în fața alb-verzilor în februarie 2017, când câștiga semifinala Cupei României în sala veche din Sfântu Gheorghe și avea să cucerească și cupa. A fost ultimul trofeu intern pierdut de formația lui Zoran Mikes. Dâmbovițencele au câștigat ultimul lor titlu în 2015 după o finală cu Sepsi, încheiată în joc decisiv.

Partida dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște se joacă sâmbătă, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Vor arbitra: Amalia Marchiș, Tiberiu Șerbulea și Alexandru Nicolae. Alina Moanță va fi comisar din partea FRB.

*foto: János Henning

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA !
    AM CASTIGAT!SUCCES FETELOR!

    cu 5 ani în urmă (13.01.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!