Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și FCC ICIM Arad își dispută din nou locul în finala LNBF după 5 ani

Andreea Vlase

Andreea Vlase
23.04.2019

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și FCC ICIM Arad își încep astăzi lupta din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Feminin. Primele două meciuri se joacă marți și joi la Sepsi Arena, de la ora 19:00. Cele două echipe s-au mai întâlnit o dată în această fază a campionatului, în 2014. A fost ultima dată când galben-albastrele au obținut calificarea în ultimul act al competiției, iar pentru alb-verzi a urmat o serie de patru finale. Covăsnencele au câștigat toate cele 6 confruntări directe din acest sezon.

Meciul din această seară va fi al 7-lea dintre cele două formații în acest sezon. În prima fază a campionatului elevele lui Zoran Mikes s-au impus cu 68-58 în ambele dueluri. În faza a doua a sezonului regulat s-au înregistrat victorii mai clare pentru covăsnence, 92-54 la Arad și 91-62 la Sepsi Arena. Ultimul meci între cele două din campionat s-a disputat după dubla din sferturile Cupei României. În competiția eliminatorie alb-verzile au trecut mai departe cu o dublă victorie, 90-55 acasă și 68-56 în deplasare. La returul din cupă s-a accidentat tânăra Ioana Ghizilă la genunchi, accidentare care i-a încheiat prematur sezonul.

Ambele formații au fost într-o formă bună în campionat în ultima perioadă. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a încheiat Grupa Roșie pe prima poziție, cu 6 victorii la rând după singurul eșec suferit în această ediție. Sepsi și-a trecut în palmares și o nouă cupă la finalul lunii martie. Alb-verzile au eliminat fără probleme pe CSU CSM Oradea în primul tur de play-off, trecând de fiecare dată de sută în cele trei partide cu tânăra formație venită din grupa a doua valorică. FCC ICIM Arad a avut 5 victorii și o singură înfrângere (cea cu Sepsi) în returul fazei a doua a sezonului regulat, de când a revenit Bogdan Bulj pe bancă, rezultate cu care a urcat pe 4. Galben-albastrele s-au impus cu 3-0 în primul tur de play-off cu CSM Târgoviște, dar au fost jocuri mai solicitante cu dâmbovițencele decât au avut cele de la Sepsi cu orădencele.

Din 2012 până acum au fost 23 de confruntări directe în competițiile interne între cele două echipe. ACS Sepsi SIC s-a impus de 13 ori, iar arădencele, de 10. A mai fost un singur duel în faza eliminatorie din play-off între actuala echipă din Sfântu Gheorghe și cea de pe malul Mureșului, în 2014. Atunci s-au întâlnit în semifinalele competiției și Univ. Goldiș ICIM Arad trecea mai departe cu 2-0, după 74-55 pe propriul teren și 77-63 la Sala Kati Szabo. Destiny Williams și Adela Mercea erau în lotul arădean și la acele confruntări, în timp ce la alb-verzi a rămas doar antrenorul Zoran Mikes.

Galben-albastrele aveau să piardă acea finală din 2014 cu CSM Târgoviște și mai au doar o prezență în semifinale în anul următor, când au cedat tot în fața dâmbovițencelor. Arădencele au revenit în acest an în penultimul act din LNBF după trei sezoane în care nu au trecut de primul tur din play-off. De partea cealaltă, după acea eliminare din semifinale în 2014, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a fost pe o pantă ascendentă în competițiile interne. Echipa din Covasna a ajuns în finala LNBF în ultimele patru ediții și are trei titluri consecutive.

Zoran Mikes are la dispoziție șase straniere în lot și trebuie să decidă pe care să o lase în afara foii de joc, pentru că limita în meci este de cinci. Bogdan Bulj are doar patru jucătoare străine în lot. Alb-verzile au o rotație mai mare față de adversara din turul secund de play-off. Ambele formații au făcut schimbări masive în vară, păstrând puține jucătoare din stagiunea precedentă. În timpul sezonului la alb-verzi a fost stabilitate în lot, dar cu câteva accidentări grave. Doar Ildiko Nagy și Kristina Topuzovic s-au alăturat echipei în timpul sezonului, iar Dominique Allen a plecat fără să conteze prea mult în jocul echipei. FCC ICIM Arad a schimbat din mers, s-a despărțit de A'Lexus Harrison, Leeza Burdgess, Milica Deura (adusă după startul sezonului) și Teodora Neagu, aducându-le pe Destiny Williams și Chelsey Lee.

Kristina Higgins este lidera celor de la ACS Sepsi SIC la puncte (medie de 17,4 pe meci) și recuperări (11,2), iar Annemarie Godri Părău oferă 6,4 pase decisive pe partidă. Brankica Hadzovic este cea mai bună marcatoare (medie de 16,8 puncte pe meci) și pasatoare (5,1 assist-uri) la arădence, iar Destiny Williams are o medie de 14,2 recuperări.

În ceea ce privește statisticile de echipă, ACS Sepsi SIC stă mai bine ca adversara din semifinale la puncte înscrise pe meci (88,5 față de 67), recuperări (44,6 la 39,3), asssist-uri (24 la 15,8), intercepții (13,2 la 8,9), capace (2,2 la 1,8) și greșeli personale (15,8 la 18,3). Arădencele au o medie mai mică la mingi pierdute (14,4 la 15). Covăsnencele au procentaje mult mai bune la șuturile din semicerc (58,1% față de 45,2%) și aruncările libere (75,7% la 63%). La reușitele de la distanță procentajul este mai apropiat, dar tot alb-verzile stau mai bine (32,9% față de 29%).

Primele două meciuri din semifinala care opune deținătoarea titlului și fosta campioană, FCC ICIM Arad, se dispută astăzi și joi, de la ora 19:00, la Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe. Se joacă după sistemul 3 din 5 partide, astfel că meciul trei va fi la Arad în 30 aprilie. Dacă va fi nevoie și de jocul 4, acesta se va disputa în 2 mai pe terenul formației mai slab plasate în finalul sezonului regulat, iar un eventual decisiv va avea loc la Sepsi Arena în 5 mai.

*foto:  Miska Brigitta

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!