Stiri Cupa României Feminin

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe depășește suta și trece fără probleme în finala Cupei României

Andreea Vlase

Andreea Vlase
30.03.2019

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în a doua finală consecutivă în Cupa României, după ce n-a avut probleme în penultimul act. Semifinala dintre Olimpia CSU Brașov și gazda Final 4-ului s-a încheiat cu scorul de 50-103, pe sferturi: 19-33, 11-25, 7-26 și 13-19. Brașovencele au ținut aproape doar în primele minute, când au și condus, dar alb-verzile s-au distanțat rapid și au dominat categoric partida. Acestea vor juca din nou în finală cu CSM Satu Mare, la fel ca anul trecut.

Olimpia CSU Brașov nu s-a putut baza pe Biljana Pesovic, accidentată. Formația de sub Tâmpa a început meciul cu Marija Prlja, Alina Podar, Romina Filip, Brandi Wingate și Carla Bartee. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe le-a avut în primul 5 pe Annemarie Godri Părău, Renata Kovacs, Marina Solopova, Peyton Whitted și Kristina Higgins. Reamintim că alb-verzile au piedut-o pentru acest final de sezon pe tânăra Ioana Ghizilă.

Jocul a fost echilibrat doar în debut. Bartee a deschis scorul cu o reușită de la distanță și Solopova reușea primele două puncte ale covăsnencelor, după o recuperare ofensivă. Prlja a făcut 5-2 și a fost ultima dată când brașovencele au condus în această semifinală. Sepsi a reușit un run de 10 puncte (5 Pasic) și s-a distanțat la 5-12. Dan Calancea cerea primul time-out și diferența s-a menținut între 5 și 7 puncte în următorul minut. Alb-verzile și-au impus ritmul rapid, au punctat pe contraatac și au reușit câteva recuperări ofensive. Higgins a fost de neoprit sub panou și covăsnencele au continuat să se desprindă. 19-33 a fost scorul la prima pauză.

Au fost destule momente în acest meci în care ambele echipe aveau două jucătoare U23 în teren. Solopova a marcat primele două puncte ale sfertului secund, iar Bartee și Pasic scuturau plasa de la distanță. Au urmat trei minute în care alb-verzile nu au găsit drumul spre coș, dar nici alb-albastrele nu au fost cu mult mai inspirate, reducând doar cu 5 puncte diferența (27-38). A fost rândul brașovencelor să nu înscrie două minute, dar elevele lui Zoran Mikes au profitat mult mai bine și s-au distanțat la 20 de puncte, 27-47. Ecartul a continuat să crească și la jumătatea partidei tabela arăta 30-58.

Jocul a continuat să curgă în aceeași direcție și după revenirea de la vestiare. Olimpia CSU Brașov a avut 5 minute fără coș în a doua parte a sfertului trei, timp în care alb-verzile au reușit un run de 15 puncte și au dus ecartul la 49 de lungimi, 35-84. S-a ratat mult în ultimele două minute ale perioadei de joc, doar Filip reușind două puncte. Scorul la ultima pauză a fost 37-84. În sfertul patru au jucat mai mult jucătoarele venite de pe bancă și Sepsi a continuat să se distanțeze. Ecartul a ajuns la 50 de lungimi la intrarea în a doua jumătate a perioadei de joc. Solopova a reușit un 4 points-play, iar Șipoș a înscris coșul care a pus suta pe tabelă. Wingate a scuturat plasa de la distanță și Solopova a marcat ultimul coș al partidei, cu două minute până la final. S-a încheiat 50-103 și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe se califică în finala Cupei României pentru a 2-a oară la rând și a 5-a oară în ultimele șase ediții.

ACS Sepsi SIC a încheiat partida cu 53% la reușitele din acțiune (40 din 75), față de 31% (22/70) cât au avut brașovencele. Alb-verzile au înscris de 33 de ori din semicerc, de 7 de la distanță și de 16 de la linia de fault. Alb-albastrele au avut 18 coșuri de două puncte, 4 de afară și 2 de la linia de fault. A fost o diferență importantă și la recuperări, 50 pentru covăsnence și 36 pentru Olimpia CSU. 29 de puncte au marcat elevele lui Zoran Mikes pe contraatac (față de 4) și 62 din spațiul de trei secunde (față de 26). Rezervele campioanei au contribuit cu 40 de puncte, față de 2 în dreptul formației de sub Tâmpa.

Brandi Wingate a fost coșghetera partidei cu 26 de puncte, în double-double pentru învinse cu 10 recuperări. De la Olimpia CSU Brașov au mai înscris: Bartee 16 puncte (6 recuperări), Filip 4 puncte (5 recuperări), Prlja 2 puncte și Tanacan 2.

Două jucătoare au fost în double-double pentru învingătoare. Marina Solopova a încheiat partida cu 21 de puncte și 10 recuperări, iar Kristina Higgins a avut 16 puncte și 10 recuperări. Pentru ACS Sepsi SIC au înscris toate celelalte 8 jucătoare de pe foaie: Pasic 16 puncte (5 pase decisive, 5 intercepții), Whitted 13 puncte, Godri Părău 9 puncte (5 assist-uri), Slamova 9 puncte, Demeter 6 puncte (7 recuperări), Șipoș 5 puncte (5 recuperări, 6 pase decisive), Kovacs 4 și Mîrne-Nagy 4 puncte (7 recuperări).

Olimpia CSU Brașov se oprește în penultimul act în cupă și are deja în minte primul tur de play-off din campionat, cu cealaltă învinsă din semifinalele cupei, Phoenix Știința Constanța.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe va disputa finala mare a competiției eliminatorii mâine, cu CSM Satu Mare, la fel ca anul trecut. Meciul cu trofeul pe masă va începe de la ora 19:00 la Sepsi Arena. 

*foto: Zsoli Jeffwarder

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii