Stiri Juniori U17 Masculin

ALEGERI 2017. Cătălin Tănase: "Militez pentru introducerea unor compensații de formare care să sprijine munca depusă în sectorul juvenil"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
04.05.2017

După prezentarea a două candidaturi la nivel de seniori pentru Biroul Federal, cea a lui Mircea Cristescu si Rusz Istvan, a venit rândul unui candidat pentru secțiunea de juniori. Este vorba de Cătălin Tănase antrenor de baschet originar din Târgoviste care doreste să se implice în dezvoltarea sectorului juvenil din România.

Tănase, proaspăt devenit campion național al României la categoria U18 feminin, deținător al Cupei României la nivel de senioare cu CSM Târgoviste, dar si antrenorul reprezentativei U16 feminin a României alături de care vara trecută a obținut calificarea în prima urnă valorică, îsi propune sa sprijine implementarea unui sistem care să recompenseze antrenorii care au crescut un sportiv de performanță. 

Conform spuselor lui Tănase, antrenorul care a crescut un sportiv de performanță va fi recompensat pe toată durata activității acestuia în România. Vă redăm întregul interviu realizat cu candidatul la Biroul Federal, secțiunea juniori.

Ce vă recomandă pentru a ocupa pozitia de membru in Biroul Federal? 

Consider ca experinta profesionala acumulata atat ca director al C.S.S. Targoviste, dar si ca antrenor al echipelor nationale de juniori si echipelor de club, impreuna cu dorinta mea de a ma implica in dezvoltarea baschetului juvenil sunt argumente solide care ma pot recomanda pentru pozitia de membru in Biroul Federal al Federatiei Romana de Baschet, categoria juniori. 

De ce dumneavoastra si nu un alt candidat?

In primul rand cunosc foarte bine sistemul actual si consider ca am solutii de revigorare a segmentului juvenil pe care vreau sa le propun si sa le sustin in viitorul Birou Federal.

Am reusit sa obtin rezultate notabile atat la nivel managerial, din functia de director pe care o detin din 2012 la CSS Targoviste, un club de traditie in baschetul romanesc din prisma rezultatelor, cat si ca antrenor al loturilor nationale de fete U16 si U18 ale Romaniei si cu echipele de juniori ale C.S.S Targoviste.

Care sunt proiectele dumneavoastra pentru urmatorii patru ani - termen scurt, mediu si lung.

In primul rand, doresc sa propun infiintarea in cadrul F.R.B. a unei Comisii Tehnice – formata din reprezentanti ai F.R.B. si membri externi, personalitati recunoscute din randul antrenorilor de club, de lot national, fosti mari sportivi, metodologi, manageri, specialisti pentru o expertiza combinata si elaborarea unei strategii nationale de dezvoltarea a baschetului romanesc.

Cred ca trebuie inceput prin dezvoltarea baschetului juvenil. Este greu sa ai performante la nivelul echipelor nationale daca nu vin din spate jucatori bine pregatiti.

In acest sens consider ca trebuie elaborata de catre F.R.B. o  metodologie de pregatire a copiilor si juniorilor, un document cadru care sa aibe rolul de a fixa liniile directoare pe care federatia considera ca trebuie sa avanseze baschetul la copii si juniori.

Deasemenea trebuie sa gasim solutii pentru motivarea si recompensarea antrenorilor si echipelor care isi desfasoara activitatea la nivel juvenil.

Militez pentru modificarea si regandirea procedurii actuale de transfer la nivel juvenil, prin schimbarea actualelor grile de transfer, din punctul meu de vedere mult prea mici si nerelevante fata de costurile care implica procesul de formare al jucatorilor, prin introducerea unor compensatii de formare, promovare si a unor taxe de solidaritate.

Compensatiile reprezinta sume datorate de noul club fostului club pentru recuperarea partiala a cheltuielilor efectuate cu un jucator, de fostul club.

Compensatia de formare, promovare va avea un cuantum fix/an de pregatire, stabilit in functie de categoria competitionala a noului club si desigur de valoarea jucatorului transferat (component de lot national).

Taxa de solidaritate sa reprezinte suma de 5% din valoarea totala a contractului unui jucator roman, platita de catre clubul de seniori care transfera jucatorul, cluburilor de juniori implicate in pregatirea sa in perioada cat jucatorul a fost junior. Taxa se va platii la orice transfer nou, pe toata perioada cat jucatorul este in activitate in Romania.

Totodata consider ca F.R.B. ar trebui sa premieze antrenorii de juniori care dau jucatori la loturile nationale.

Tot ca o solutie de motivare a performantelor la nivel juvenile consider ca federatia ar trebui sa premieze cu materiale si echipament sportiv si/sau stagii de pregatire centralizata, echipele care se claseza pe primele trei locuri la Turneele Finale ala Campionatelor Nationale de junior.

Doresc deasemenea ca federatia sa eliminam taxele de legitimare si viza anuala la echipele de juniori. Consider ca structurile sportive ar putea folosii acesti bani in folosul pregatirii sportivilor.

Trebuie modificat deasemenea si sistemul de plata a baremurilor de arbitraj(PFA) la Campionatele Nationale de junior.

O solutie de dezvoltare a baschetului juvenil ar mai fi distribuirea de catre F.R.B. de materiale si echipament catre zonele mai putin dezvoltate din tara si organizrea de actiuni de promovare a baschetului in aceste zone.

Trebuie imbunatatite regulamentele de desfasurare si formatul competitiilor sportive la nivel juvenile.

Consider ca infiintarea unui Campionat National Universitar regulat organizat de F.R.B. impreuna cu Federatia Sportului Scolar si Universitar ar fi o solutie foarte buna pentru scaderea ratei abandonului baschetbalistic la nivelul jucatorilor care termina junioratul si nu devin jucatori profesionisti. In acest fel am reusi sa mentinem in activitate un numar mai mare de sportivi tineri si vom promova activitatea baschetbalistica in multe centre universitare.

Am expus mai sus o parte din propunerile si proiectele pe care care doresc sa le sustin in cadrul viitorului Birou Federal.

Federatia Romana de Baschet este pe un drum bun, are proiecte viabile in desfasurare dar consider ca trebuie sa-si capaciteze mai mult activitatea catre segmentul juvenil, pentru a asigura viitorul baschetului romanesc.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!