Stiri

ANALIZĂ Troupe & Malesevic vs Rasic & Ikovlev

Eduard Popa

Eduard Popa
11.03.2016

nikola Malesevic porter troupe steaua

Steaua CSM Eximbank a reuşit să învingă pe terenul liderului CSM CSU Oradea şi se află pe cai mari, obţinând cea de-a zecea victorie consecutivă în Liga Naţională de Baschet Masculin.

Miercuri seara elevii lui Claudiu Fometescu au învins după o repriză de prelungiri pe CSM CSU Oradea, scor 84-82. A fost prima înfrângere pentru echipa lui Cristi Achim după 12 meciuri consecutive câştigate. Cu această ocazie Steaua preia titulatura de echipă cu cele mai multe victorii la rând, ajungând la cota zece, şi îşi confirmă poziţia de principală contracandidată la titlu a bihorenilor.

Prestaţia recentă a steliştilor vine după ce în luna ianuarie roş-albaştrii erau aproape scoşi din ecuaţia pentru câştigarea titlului LNBM. Steaua suferise la începutul anului o dublă înfrângere în Cupa României la cheremul aceleiaşi CSM Oradea. A urmat apoi demisia lui Hristu Şapera şi înlocuirea sa cu Claudiu Fometescu, care avea să piardă 4 din primele sale 5 meciuri în Liga Naţională. Inclusiv o înfrângere dureroasă pe teren propriu cu U Cluj, scor 77-59. Dar după un back to back cu BC Mureş, soldat cu o înfrângere la limită (78-77) pe teren propriu şi o victorie în prelungiri, scor 97-94, pe terenul mureşenilor, echipa din Capitală a început să arate foarte bine. În faza a doua a sezonului regulat al LNBM Steaua s-a impus în faţa tuturor contracandidatelor la titlu: 83-66 cu BC Mureş, 76-72 cu U BT Clu şi 84-82 cu CSM CSU Oradea.

Din punct de vedere ofensiv Steaua are în mare măsură acelaşi joc precis pe care îl avea şi în mandatul lui Şapera. Diferenţa din punct de vedere tactic se face în defensivă, unde steliştii sunt mult mai atenţi şi mai incisivi, iar Fometescu are şi meritul de a fi stabilit o rotaţie concretă şi de a fi integrat jucătorii noi sosiţi la echipă. Aceasta fiind o altă mare diferenţă faţă de Steaua din prima parte a stagiunii.

În tot sezonul de toamnă Steaua a evoluat fie fără Pani Barac şi Levi Szijarto, doi jucători importanţi din backcourt-ul roş-albastru, sau Gerald Lee, care ar fi trebuit să fie un punct de referinţă sub panou pentru stelişti. Din păcate însă Lee a fost pierdut pentru tot restul sezonului. Pe deasupra jucători precum Aleksandar Rasic şi Denis Ikovlev au părăsit echipa după sezonul european, în timp ce Ionuţ Drăguşin a plecat de la Steaua pentru că nu prindea suficiente minute de joc şi s-a dus la Gaz Metan Mediaş, unde are parte de un sezon foarte bun.

Dar, dacă sub panou absenţele lui Lee şi Drăguşin au fost suplinite cu brio de tripleta Nicoară-Amis-Cooper, plus noul transferat Simas Galdikas, pe aripi pierderile lui Rasic şi Ikovlev păreau a fi foarte dure pentru angrenajul roş-albastru.

Absenţa lui Denis Ikovlev (8.6 puncte, 3.0 recuperări, 1.9 pase decisive și 1.2 intercepții pe meci în 9 meciuri de LNBM) a fost acoperită cu brio de versatilul Nikola Malesevic. Sârbul a strâns medii de 15,4 puncte, 4,2 recuperări şi 3,2 pase decisive pe meci, fiind de multe ori principala ameninţare a Stelei în partidele din ultimele două luni.

Veteranul Aleksandar Rasic a părăsit Steaua după o performanţă fabuloasă în victoria cu CSM CSU Oradea din etapa a XII-a, scor 79-77. Sârbul a reuşit atunci 27 de puncte şi 5 pase decisive, cu 7 din 11 de la 3 puncte şi 6 din 8 de la libere, pentru un indice al eficienţei de +28. În 9 meciuri din Liga Naţională Rasic a adunat 11,1 puncte şi 4,2 pase decisive pe întâlnire, cu procentaje foarte bune: 50% de la 2 puncte, 47% de la 3 puncte şi 85% de la libere. Absenţa sa s-a văzut în seria de înfrângeri suferite de Steaua la începutul lui 2016. Dar steliştii au regrupat excelent.

În primul rând prin revenirea lui Pani Barac. Întors după o accidentare care l-a chinuit în prima parte a sezonului, Barac, un jucător care are o capacitate excelentă de a-şi face propria aruncare, a fost principalul marcator al Stelei în mai multe victorii şi a adus un plus de creativitate în ofensiva Stelei, având o medie de 11,3 puncte în 15 întâlniri.

Apoi Steaua a reuşit să profite de situaţia dificilă de la Energia Târgu Jiu şi să îl aducă pe Porter Troupe. Americanul, care poate juca atât poziţia 2 cât şi 3, reprezintă o nouă armă pentru ofensiva stelistă, evidenţiindu-se în victoria de miercuri cu 30 de puncte, cu 4 din 7 de la 2 puncte, 5 din 9 de la 3 puncte şi 4 din 4 de la linia de libere.

Drept urmare Steaua pare în acest moment betonată pe toate poziţiile, cu Marinovic şi Miţă Paul la conducător de joc, cu Barac, Malesevic, Szijarto şi Troupe pe aripi şi Amis, Cooper, Titus Nicoară şi Galdikas sub panou. O rotaţie foarte bună, cel puţin la fel de valoroasă cu cea de la începutul actualei stagiuni. Plus un antrenor valoros care creşte de la meci la meci în persoana fostului internaţional Claudiu Fometescu.

Şi iată cum Steaua, care părea pierdută după despărţirile şi înfrângerile dure din iarnă, revine pe cai mari în cursa la titlu, fiind una dintre principalele favorite, alături de CSM CSU Oradea şi U BT Cluj.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate