Stiri Acvile

Adversari cu nume pentru naționala României la EuroBasket 2017

Paul Olar

Paul Olar
22.11.2016

România și-a aflat astăzi adversarii de la EuroBasket 2017, turneu ce se va disputa la anul, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Formația noastră a fost repartizată în grupa C, alături de Spania, Croația, Cehia, Muntenegru și Ungaria.

Ungaria a fost aleasă de către Federația Română de Baschet drept parteneră oficială, în timp ce Croația ne-a fost repartizată întrucât se afla în urnă cu celelalte țări gazde ale întrecerii. Pentru a ne obișnui mai bine cu numele ce ne vor vizita țara, site-ul Total Baschet propune să aruncăm o primă vedere asupra loturilor avute de adversare.

Spania

De departe, cea mai puternică națională pe care o puteam întâlni, Spania este la ora actuală Regina Europei. Reprezentativa de la Madrid a câștigat ultima ediție a EuroBasket, după ce a trecut în finală de Franța, chiar în Hexagon. Spania are la activ trei medalii de aur, șase de argint și trei de bronz, doar la EuroBasket. De asemenea, Pau Gasol și compania au ieșit campioni mondiali în 2006 și se mândresc cu alte trei medalii de argint la Jocurile Olimpice. La ultima ediție a Olimpiadei, Spania a pus mâna pe bronz.

Echipa este antrenată de către Sergio Scariolo, renumitul tehnician italian în vârstă de 55 de ani. Scariolo are la dispoziție câțiva dintre cei mai importanți baschetbaliști europeni ai momentului. Ne referim, bineînțeles, la frații Gasol, ambii cu o remarcabilă carieră în NBA. Totuși, spre dezamăgirea noastră, sunt șanse minime ca Pau să fie pe parchetul polivalentei din Cluj-Napoca. Gasol a adus în discuție retragerea încă de la EuroBasket 2015, când a promis că va încerca să joace și la Olimpiadă, lucru care s-a și întâmplat.

Chiar și așa, la momentul europenelor din 2017, Pau va avea aproape 38 de ani, iar Spania propune numeroși pivoți tineri, precum Willy Hernangomez, legitimat la rândul său în NBA. Alți sportivi notabili din garnitura iberică sunt Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves),  Rudy Fernandez (Real Madrid), Sergio Llull (Real Madrid) sau Jose Manuel Calderon (Los Angeles Lakers). În plus, veteranul Juan Carlos Navarro intenționează să evolueze la EuroBasket 2017 și să bată un nou record de prezențe în maioul Furia Roja.

Cehia

Cehia ne-a fost repartizată din urna a doua și nu se mândrește cu performanțe notabile la EuroBasket. Reprezentativa de la Praga a participat la cinci ediții ale EuroBasket. Echipa este antrenată de către Ronen Ginzburg și a ocupat locul șapte la ultima ediție a europenelor. În lot se regăsesc numeroși baschetbaliști valoroși, precum Tomas Satornasky, Jan Vesely sau Blake Schilb.

Satornasky este legitimat în NBA, la Washington Wizards. Tot în capitala Statelor Unite a jucat în trecut și Jan Vesely, care face parte din efectivul lui Zeljko Obradovic, la Fenerbahce Istanbul. Cehia a naturalizat acum un an un baschetbalist american, în persoana lui Blake Schilb. Extrema lui Galatasaray Istanbul s-a căsătorit cu o cehoaică și a primit astfel pașaport.

Croația

Croația este unul dintre cei mai puternici oponenți ai grupei. Participantă la ultima Olimpiadă de la Rio, gruparea ex-iugoslavă dispune de un lot extrem de valoros, cu numeroși sportivi în NBA. Bojan Bogdanovic îmbracă maioul lui Brooklyn Nets, Mario Hezonja face senzație la Orlando Magic, în timp ce Dario Saric zguduie panouri alături de Philadelphia 76ers.

Când te referi la baschetul croat, inevitabil îți vine în minte numele regretatului Drazen Petrovic, dispărut dintre noi în urma unui accident rutier în anii ‘90. Fratele său, Aco, conduce de pe bancă naționala Croației, care are două medalii de bronz la EuroBasket și un alt bronz cucerit la Campionatul Mondial din 1994.

Muntenegru

Cealaltă națională ex-iugoslavă din grupa C propune un efectiv cu doi baschetbaliști în NBA, Nikola Pekovic și Nikola Vucevic. Pekovic s-a confruntat cu accidentări grave și a prins doar 12 meciuri la Timberwolves în ultimii doi ani. În schimb, Vucevic contribuie din plin la parcursul lui Orlando Magic.

Muntenegru s-a alăturat Forului Internațional în 2006 și a bifat 3 apariții la EuroBasket, fără vreo performanță notabilă. Selecționerul echipei este Bogdan Tanjevic, fostul antrenor al Turciei.

Ungaria

La fel ca România, vecina de la vest revine la EuroBasket după o pauză îndelungată. Ungaria a impresionat în campania de calificare și a ajuns la europene de pe prima poziție în grupa G, fără să fi suferit vreo înfrângere. Selecționerul maghiarilor este Stojan Ivkovic, iar printre jucători îl remarcăm pe Adam Hanga, om de bază la Saski Baskonia, în Euroligă. Totodată, tânărul Zoltan Perl joacă în Italia, la Betaland Capo D’Orlando.

Ungaria poate apela și la doi jucători naturalizați, în persoanele lui Obie Trotter, respectiv Jarrod Jones. La amicalul din vară, susținut la Cluj-Napoca împotriva României, Ungaria a mizat pe Jones, pivot în Italia și fost campion cu Szolnoki Olaj.

*Foto: fibaeurope.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!