Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. Deplasările dau bătăi de cap echipelor din LNBM

Eduard Popa

Eduard Popa
05.12.2017

trasee echipe

Articol inițial

Etapa a șaptea a reprezentat a doua rundă din acest sezon în care toate echipele care au evoluat pe teren propriu au avut câștig de cauză. De altfel,  este foarte complicat să obții o victorie în deplasare în campionatul nostru intern.

Dacă nu luăm la socoteală partidele disputate împotriva lui Dinamo, Timba Timișoara sau BC Mureș, echipe care au probleme financiare sau de lot, și dacă luăm în considerare faptul că o altă nou promovată, Poli Iași, nu a jucat decât în deplasare în acest debut de sezon, ajungem să observăm că între echipele din top 8, toate cu un bilanț pozitiv, au existat doar două victorii în deplasare.

Acestea sunt meciul câștigat de Sibiu la Oradea, în prima etapă, scor 73-72 și victoria Piteștiului la Galați, în etapa a treia, scor 69-56. În rest, victorii pe linie pe teren propriu pentru echipele din Top 8. Nu mai puțin de șase echipe sunt fără victorie în deplasare în acest sezon. Acestea sunt Poli Iași (0-7), BC Timba, BC Mureș, CSM Steaua, Dinamo și SCM U Craiova, toate 0-3.

De ce este un dezavantaj atât de mare să joci în deplasare? Păi, o dată pentru că avem un campionat foarte echilibrat. În afară de U-BT Cluj-Napoca, care și ea se află doar cu o jumătate de pas înaintea competitoarelor (vezi meciul cu CSM CSU Oradea sau partida pierdută cu CSU Sibiu), celelalte șapte echipe sunt cam la același nivel, ceea ce face avantajul terenului propriu să dea acel plus necesar să câștigi un meci.

Al doilea motiv este cel legat de transport. Infrastructura rutieră în România este cea pe care o știm cu toții, iar cluburile se văd nevoite să petreacă ore întregi cu autocarul între orașele patriei. Doar în ultima etapă Steaua a ajuns în dimineața zilei de dinaintea partidei cu Timișoara, în timp ce Dinamo a ajuns la Craiova cu câteva ore înaintea partidei din Bănie.

Grație site-ului distanta.ro, am reușit să fac un tabel care arată distanța parcursă și o aproximație privind orele petrecute de echipe în drum spre meciurile din deplasare. De asemenea, o hartă via googlemaps, arată rutele pe care le-am ales.

traseu km parcursi

Așadar, având acest tabel putem calcula distanțele parcurse până acum de primele opt echipe din LNBM.

CSM CSU Oradea a jucat în 4 deplasări: victorii cu Dinamo și BC Mureș și înfrângeri la Galați și la U-BT Cluj. Total kilometri: 1.667. Timp petrecut pe drum: 23h.  

U-BT Cluj-Napoca a jucat în 3 meciuri în deplasare: victorii cu Timba Timișoara și Dinamo, înfrângere la CSU Sibiu. Total kilometri: 929. Timp petrecut pe drum: 12h.

BCM U FC Argeș Pitești a jucat în 3 deplasari, are două victorii la Galați și cu Dinamo și o înfrângere pe terenului lui U-BT Cluj. Total kilometri: 801. Timp petrecut pe drum: 9 ½ h.

CSU Sibiu are 4 deplasări la activ. Victoria cu CSM CSU Oradea și înfrângerile cu BC Timișoara, BCM U Pitești și Phoenix Galați. Total kilometri: 1.156. Timp petrecut pe drum: 15h.

BC SCM Timișoara a jucat în trei deplasări: 2 înfrângeri, cu Pitești și BC Mureș și o victorie cu Dinamo. Total kilometri: 1.298. Timp petrecut pe drum: 15 ½ h.

Phoenix Galați a evoluat în două deplasări: o victorie la Timba Timișoara și o înfrângere cu CSM Steaua. Total km: 916. Timp petrecut pe drum: 12 h.

CSM Steaua Eximbank are trei înfrângeri din tot atâtea meciurile, pe terenurile lui CSU Sibiu, SCM U Craiova și BC Timișoara. Total km: 1040, în 13h.

În sfârșit, și cei de la SCM U Craiova au la rândul lor trei înfrângeri din tot atâtea meciuri în deplasare, la BC Mureș, BCM U Pitești și CSM CSU Oradea. Total km parcurși: 969, în 12 ½ h.

Așadar, dar fiind faptul că avantajul terenului propriu este un factor atât de important, echipele vor fi nevoite să dea tot ce pot pentru a câștiga cât mai multe partide pe teren propriu. Avantajul de a fi gazde cu siguranță va fi unul decisiv în playoff, iar echipele ar trebui să își planifice de pea cum deplasările, pentru a fura cât mai multe meciuri pe terenurile contracandidatelor.

Etapa viitoare ne rezervă și trei derby-uri cu echipe din top 8 care se vor lupta să nu piardă pe teren propriu. Astfel, CSM Steaua primește vizita lui U-BT Cluj-Napoca într-o reeditare a finale de anul trecut, CSU Sibiu va juca pe teren propriu cu SCM U Craiova, iar BC Timișoara se deplasează pe terenul lui CSM CSU Oradea.   

UPDATE: După publicarea articolului, am primit mai multe reacții, să le zicem, tragicomice. Astfel, pe principiul „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, am aflat că CSM Steaua a făcut nu mai puțin de 13 ore până la Timișoara și 9 ore până la Sibiu, mult peste estimările pe care mi le-a oferit portalul distanta.ro. Când am redactat articolul, nu am luat în considerare aglomerările din trafic, faptul că se circulă cu un autocar, nu cu o mașină, dar și pauzele pe care un șofer de autocar e nevoit să le ia, potrivit legii. Toate aceste detalii întăresc argumentul potrivit căruia avantajul terenului propriu este unul esențial, în special într-o serie de playoff. 

6 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    optimist!!
    cluj - oradea = 3 ore
    cluj - bucuresti = minim 7 ore , daca nu e blocaj
    cluj - craiova = 6-7 ore
    cel putin cate 1 ora mai trebuie adaugat la cifrele dvs
    numai ca sa iesi din cluj spre oradea ai nevoie de 1 ora

    cu 6 ani în urmă (05.12.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    Durate ale călătoriilor supraestimate, dacă un autocar face 6h,30' pe București-Timisoara înseamnă că avem autostradă între Pitești și Lugoj și nu știu eu. Nu a luat nimeni la socoteală pauza obligatorie a șoferului după 4h,30h'! Dacă nu se merge cu avionul pe Bucuresti-Oradea, în principiu acest drum nu se poate face cu un singur șofer, depășește timpii de mers!

    cu 6 ani în urmă (05.12.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      Completare
      Nu se poate face într-o zi, are voie să conducă 9 ore un șofer transport persoane!

      cu 6 ani în urmă (05.12.2017)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      subestimate
      vrei sa spui

      cu 6 ani în urmă (06.12.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      .
      Supra, adică faci un traseu cu autocarul la medie de viteză ca a unui autoturism!

      cu 6 ani în urmă (06.12.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    HAI SEPSI SIC
    http://www.fiba.basketball/eurocupwomen/17-18/news/incredible-fan-passion-still-driving-acs-sepsi

    cu 6 ani în urmă (08.12.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!