Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Ancuța Stoenescu a criticat noul sistem de taxare: „Nu mi se pare normal!”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
10.09.2018

Ancuța Stoenescu este una dintre jucătoarele care intră sub incidența noii taxe introduse de federație pentru sportivii trecuți de 35 de ani. Veterana naționalei nu este de acord cu această nouă taxă și a vorbit și despre reușita de a introduce în regulament obligativitatea folosirii a două românce în teren tot meciul.

Cluburile din Liga Națională de Baschet Feminin sunt obligate din acest sezon să achite o taxă de 500 de euro pentru orice jucătoare română sau străină de peste 35 de ani, pentru a primi drept de joc. La masculin noua taxă este de 1000 de euro.

Ancuța Stoenescu se numără printre jucătoarele vizate de această nouă taxă. Veterana a reprezentat naționala de senioare la 4 turnee finale ale Campionatului European, prima dată în 2001 și ultima în 2015. Aceasta a jucat pentru națională și în actuala campanie de calificare, în toate cele patru partide. Jucătoarea cu 12 titluri de campioană în România a fost prezentă la meciul de retragere al Monikăi Brosovszky-Boriga și și-a exprimat nemulțumirea față de această taxă.

„Suntem în continuare supărate pentru că nu mi se pare normal! Eu, cel puțin, încă sunt jucătoare care am activat la echipa națională, mi se pare un pic stupid, să zic așa, această taxă venită. Dacă vrei s-o pui și ții neapărat, pune-o la străine, nu la jucătoare care și-au dat viața pe teren pentru acest sport”, a declarat Ancuța Stoenescu.

Aceasta a vorbit despre eforturile asociației jucătoarelor de a ajuta la ridicarea echipei naționale și de a întinde o mână tinerelor jucătoare, care nu au avut unde să joace.

„Da (n.r. nu prea vine nimic din urmă), însă muncim la a readuce baschetul românesc în prim-plan. Chiar avem o asociație a jucătoarelor și chiar am fost prezente la unul din birourile federale atunci când s-a decis să jucăm cu 2 românce în teren. Au fost foarte multe cluburi împotrivă. Pe undeva este de înțeles, că nu avem destule jucătoare românce, însă trebuie să le dăm mâna tinerelor ca să le scoatem din groapa în care, practic, tot noi le-am băgat.

Până acum nu aveau șansa, adică sunt foarte multe cluburi care au jucătoare de 18 ani care nu au unde să meargă, pur și simplu, pentru că e plin de străine peste tot. Și puține echipe, pe undeva e un pic tragic acum, pentru că am reușit această luptă a noastră în care ne-am cerut drepturile de a încerca să ridicăm echipa națională, de a readuce baschetul în prim-plan. Această lipsă de interes în baschetul feminin, în care nimeni nu se implică, nu este plăcută. A fost o luptă câștigată de noi ca și jucătoare, că am reușit, și acum nu prea ai echipe unde să joci. Trist!

Această lipsă de jucătoare este nu doar la nivel de România, este la nivel de Europa chiar. Undeva se greșește, pierdem tinerii pe drum și nu este normal. Trebuie să venim cu ceva în care să-i putem atrage și să-i ținem cât mai mult alături de acest sport frumos”, a mai spus Ancuța Stoenescu, care în această vară a trecut de la campioana ACS Sepsi SIC la CSM Târgoviște.

Liga Națională de Baschet Feminin are 13 echipe la start în următoarea ediție, după unirea primelor două eșaloane. Echipele din prima grupă valorică (6 în prima fază și 7 în a doua) vor putea înscrie maximum 5 straniere pe foaia de joc, în timp ce în grupa a doua vor putea fi folosite 3. Este obligatorie prezența a două jucătoare autohtone pe teren pe toată durata partidei, iar în primele două sferturi, cel puțin una trebuie să fie sub 23 de ani.

În sezonul precedent era obligatorie folosirea a două românce doar în primul sfert, când una trebuia să fie sub 22 de ani, iar în următoarele trei trebuia o jucătoare autohtonă pe teren, indiferent de vârstă. În cupă funcționa regula cu două românce, fără limită de vârstă.

Dacă în sezonul ce stă să înceapă vor fi cel puțin două românce în teren tot meciul în ambele competiții interne, la polul opus s-a aflat sezonul 2013-2014, când nu era obligatorie prezența unei românce pe parchet. În două din cele patru meciuri ale finalei dintre CSM Târgoviște și Univ. Goldiș ICIM Arad, ambele echipe au avut 5 străine în formula de start. În ultimul meci, jucătoare cu multă experiență și multe titluri la activ, ca Ancuța Stoenescu și Monika Brosovszky, au jucat sub 13 minute.

*foto: fiba.basketball

Citiți și: Analiză. Câte românce au jucat în acest sezon de LNBF

    „Taxa de veterani” a FRB poate afecta 11 jucători care au evoluat în Ligile Naționale în acest sezon

2 comentarii la aceasta stire:
  • SCM Timișoara sorin :

    dreptate
    Cata dreptate are Anca Stoenescu.In loc sa ajuti baschetbalistele romance cu o anumita varsta sa joace mai mult,tu ca forum decizional,ce faci?Anormal,tu le pui piedici sa aibe continuitate,nu?

    cu 5 ani în urmă (11.09.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA !
    Are dreptate Ancuta.Succes in continuare la noua ta echipa!

    cu 5 ani în urmă (15.09.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!