Stiri

Aspecte după victoria României cu Slovacia

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
10.08.2014

Echipa națională a României a avut parte de debutul pe care l-a dorit în preliminariile EuroBasket 2015 și a învins Slovacia în deplasare cu scorul 81-69. În ciuda scorului destul de clar în favoarea României, echipa lui Marcel Țenter nu a fost lipsită de emoții.

Două reprize diametral opuse. Aceasta a fost cea mai mare problemă a României în meciul cu Slovacia și în special debutul de meci. Echipa gazdă a început furibund meciul iar tricolorii nu au reușit în niciun fel să-și impună jocul în niciuna dintre faze, atât în defensivă cât și în ofensivă. Pe partea defensivă echipa noastră nu a putut opri jocul pe tranziție ofensivă a Slovaciei dar nici aruncările de la mare distanță. Revilimentul a venit încă din sfertul secund însă după pauză totul a fost vizibil. Pe partea ofensivă jocul nostru a fost lipsit de viteză în prima parte a meciului și parcă toate acțiunile noastre erau previzibile. Pauza fost un sfetnic bun pentru băieții lui Marcel Țenter care au revenit cu totul altfel după cele 10 minute de odihnă. Defensiva a reușit să oprească Slovacia iar în ofensivă am reușit să fructificăm ceea ce apărarea feroce ne-a conferit. O dată cu deficitul recuperat și slovacilor a început să le apese greu pe umeri presiune.

Joc fără un pivot veritabil. Chiar dacă a început cu un 5 clasic, prin titularizare lui Bogdan Țibârnă, Marcel Țenter a folosit un pivot clasic doar 4 minute în acest meci. În restul partidei, Molodveanu și Nicoară au jucat pe poziția 5. Mihai Silvășan a jucat pe poziția 4. De menționat este faptul că nici naționala Slovaciei nu dispune de pivoți înalți care să poată crea o diferență prin forța dispusă sub panou.

Un plus adus de jucătorii cu veleități defensive. Levente Szijarto și Tudor Jucan sunt doi dintre veteranii lotului pe care Marcel Țenter se bazează în această campanie de calificare. În ciuda vârstei, cei doi sunt printre cei mai buni apărători din echipă. Levente a fost folosit timp de 23 de minute iar Tudor 11. Cei doi au adus plus de agresivitate pe care Marcel Țenter și l-a dorit cel mai probabil în defensivă, tehnicianul sătmărean fiind cunoscut prin faptul că pune mare accent pe modul în care echipele lui se apără. Pe lângă cei doi și Andrei Mandache a avut un joc defensiv excelent iar efortul depus în apărare a fost considerabil chiar dacă pe faza ofensivă cei trei nu au prea strălucit. Această agresivitate a dus la 17 posesii pierdute de echipa gazdă în timp ce România a avut cu 4 mai puțin.

Agresivi şi în ofensivă, în special în repriza secundă. România a schimbat abordare și în atac, tricolorii fiind mult mai agresivi și mult mai dornici să ajungă la coșul advers cât mai rapid. Numărul mare al pătrunderilor și numărul mai mare de aruncări libere avute.

Rotație aproape completă. Marcel Țenter a folosit în meciul cu Slovacia 11 dintre cei 12 jucători pe care i-a trecut pe foaie. Singurul jucător care nu a bifat nici un minut a fost pivotul Cătălin Baciu. 9 dintre jucătorii folosiți au bifat peste 10 minute de joc, doar Adrian Tudor și Bogdan Țibârnă jucând mai puțin.

Aceasta a fost o prezentare succintă a modului în care România a reușit să învingă Slovacia în primul meci din preliminariile EuroBasket 2015. Pentru echipa noastră urmează duelul cu Suedia de la Sibiu.

foto: frbaschet (facebook)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate