Stiri Juniori U17 Masculin

Atac cu blocaje la omul fără minge, tema primului curs susținut de Tudor Costescu pentru antrenorii de juniori

Andreea Vlase

Andreea Vlase
18.11.2017

Antrenorul lui BC SCM Timișoara, Tudor Costescu, este primul care a susținut în acest sezon un curs pentru antrenorii de juniori. În timpul sezonului, tehnicienii din Liga Națională trebuie să țină trei astfel de seminarii pentru colegii care se ocupă de sectorul juvenil. 

Tema aleasă de Tudor Costescu a fost „Atac cu blocaje la omul fără minge”, la propunerea președintelui colegiului zonal al antrenorilor. Tehnicianul „leilor” le-a vorbit celor prezenți de ce este recomandat să se înceapă cu blocajele după 14, 15 ani. În Campionatele Naționale de juniori blocajele sunt interzise până la categoria U16. De asemenea, a subliniat importanța așteptării ca juniorii să se dezvolte pentru a fi selecționați pe posturi, dar și despre învățarea corectă a mișcării de intrare și ieșire din blocaj pentru orice poziție.

„Dincolo de eficiența sau de nivelul de cunoștințe stăpânite de un antrenor, eu consider că e foarte important ca, pe parcursul devenirii unui jucător sau jucătoare de baschet, să fie aplicate cele mai corecte mijloace și metode specifice vârstei. Aici sunt dispute destul de mari referitor la introducerea celor două tipuri de blocaje principale (la omul cu minge și la omul fără minge), implementarea lor în campionatele naționale pe categorii de vârstă. Cred că se va ajunge la deciziile cele mai bune și specifice campionatelor și nivelului baschetului românesc. Cele mai multe greșeli în dezvoltarea și creșterea jucătorilor se întâmplă din cauza acestei neconcordanțe cu vârsta jucătorilor și cerințele antrenorilor”, ne-a spus tehnicianul după curs.

Pe parcursul prezentării, Tudor Costescu a dat diverse exemple de blocaje folosite de echipele din Liga Națională a băieților. A subliniat, de fiecare dată, importanța potrivirii diferitelor scheme cu materialul avut la dispoziție.

Înainte să arate diversele tipuri de blocaj cu ajutorul tinerilor de la echipa secundă a „leilor”, fostul antrenor federal a făcut o clasificare a acestora, desenând în primă fază pe tăbliță. Acesta a vorbit despre trei clasificări mari ale blocajelor: în funcție de direcția celui care iese prin blocaj, în funcție de numărul jucătorilor implicați și în funcție de poziția în teren. A detaliat diversele tipuri, apoi a prezentat avantajele acestora. De asemenea, s-a referit la scopul blocajelor, să elibereze un jucător pentru șut sau pentru circulație, să ofere ulterior avantaje.

„În blocajul fără minge sunt importante: orientarea în timp și spațiu, așa zisul timing și spacing, completate de un bagaj de cunoștințe tehnice și tactică individuală, respectiv tripla amenințare, prinderea mingii și aruncarea din săritură, prinderea mingii și pornirea de pe loc. Și, bineînțeles, tot așa zisa citire a apărării și reacție întotdeauna în funcție de reacția și drumul ales de apărare pentru a contracara blocajul”, a sintetizat Tudor Costescu. Acesta a prezentat și diferitele opțiuni alese de apărări când a exemplificat diversele tipuri de blocaje.

Printre cei prezenți la sală s-au numărat și secunzii lui Costescu de la BC SCM Timișoara. Pentru antrenorii de juniori, prezența la cursurile zonale se consideră activitate a Colegiului Central al Antrenorilor și se regăsește în grila de punctaj pentru aprecierea activității. Obligativitatea susținerii acestor stagii pentru antrenorii de juniori a fost introdusă în 2014, când a demarat programul de licențiere. Înainte erau numai unul sau două cursuri organizate de federație, cu teme amestecate.  

Ca o noutate față de sezoanele precedente, aceste cursuri se filmează, astfel că vor putea fi urmărite și de cei interesați din alte părți ale țării. Aceste cursuri trebuie să aibă loc înainte de începerea play-off-ului. Mai pot fi susținute și după ce începe faza eliminatorie din campionat, dar cu o penalizare de 1000 de euro.

Pe lângă cele trei seminarii, antrenorii care conduc echipele din primul eșalon trebuie să participe la cursurile anuale organizate de FRB, dar și la un curs internațional FIBA.

Tehnicianul de la Poli Iași, Ioannis Tsirogiannis, este următorul care și-a programat astfel de stagii pentru antrenorii de juniori. Conform programului de pe site-ul CCAB, pe 20 noiembrie tema va fi „antrenament individual cu jucătorii/dezvoltarea individuală”, iar pe 27 noiembrie grecul va vorbi despre „blocaj defensiv, plecarea pe contraatac/metodologie și implementare în programul de antrenament săptămânal”. Locația ambelor cursuri este sala Sporturilor Iași.  

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!