Stiri

Atlanta Hawks, formația cu cele mai multe opțiuni în NBA Draft 2019

Valentin Todea

Valentin Todea
16.06.2019

NBA Draft 2019 va avea loc vineri, 21 iunie, de la ora 02:00 (ora României). New Orleans Pelicans deține prima opțiune în draft și este de așteptat să-l aleagă pe Zion Williamson la această poziție, jucătorul cel mai bine cotat dintre cei eligibili pentru a intra în acest an în liga profesionistă nord-americană de baschet.

Atlanta Hawks se află într-o situație foarte interesantă în ceea ce privește NBA Draft 2019. Formația din Conferința de Est deține șase pick-uri la evenimentul ce va avea loc în Barclays Center din Brooklyn, New York. În cazul în care nu va da la schimb vreun pick sau mai multe până atunci ori chiar în timpul draftului, Atlanta va alege de câte trei ori în fiecare rundă. Astfel, echipa care a avut un bilanț de 29-53 în sezonul recent încheiat va alege la pozițiile 8, 10, 17 în prima rundă și la pozițiile 35, 41 și 44 în runda a doua.

Hawks a obținut pozițiile 8 și 10 la loterie, deținând ultima poziție din Top 10 în urma schimbului de la draftul de anul trecut cu Dallas Mavericks, atunci când l-a oferit echipei texane pe Luka Doncic în schimbul lui Trae Young și al unui pick în prima rundă a draftului din acest an. De asemenea, prin trade-ul efectuat săptămâna trecută, Atlanta l-a cedat la Brooklyn Nets pe Taurean Prince și un pick în runda a doua a draftului din 2021, primindu-l la schimb pe Allen Crabbe plus un pick în prima runda a draftului din acest an (nr. 17) și încă un pick în prima rundă a draftului din 2020.

În ceea ce privește runda a doua, Hawks beneficiază de opțiunea cu numărul 35 în urma clasării din ultimul sezon, poziția 41 printr-un trade între mai multe echipe și poziția 44 după un schimb cu Charlotte Hornets.

De altfel, nu este pentru prima oară când Hawks intră într-un draft cu cel puțin patru pick-uri. Anul trecut, franciza din Georgia a selectat la pozițiile 3 (Luka Doncic), 19 (Kevin Huerter), 30 (Omari Spellman) și 34 (Devonte` Graham), cel din urmă fiind cedat ulterior la Charlotte pentru selecții în runda a doua a drafturilor din 2019 și 2023.

Un alt exemplu este draftul din 2013, atunci când au fost selectați Dennis Schroder la poziția 17 și Shane Larkin la poziția 18, actualul jucător din Euroligă fiind cedat la Dallas pentru Mike Muscala, Lucas Nogueira și Jared Cunningham. În runda a doua a acelui draft, Atlanta i-a ales de asemenea pe Raulzinho Neto (poziția 47) și pe James Ennis (poziția 50), cedându-i însă către Utah Jazz și Miami Heat pentru pick-uri viitoare în runda a doua.

Având în vedere mutările efectuate în drafturile anterioare și necesitățile echipei, este de așteptat ca Atlanta să ofere separat sau la pachet anumite pick-uri în schimbul unor jucători ce activează deja în NBA sau pentru a alege mai sus în draft, ori pentru beneficii în drafturile din următorii ani.

În presa americană au apărut informații conform cărora va căuta să obțină poziția 5 în draft, deținută în acest moment de către Cleveland Cavaliers și că este deschisă la negocieri pentru a oferi la schimb pick-ul numărul 10.

Hawks caută să reconstruiască în jurul lui Trae Young, John Collins și Kevin Huerter, trei jucători tineri care au avut prestații solide în sezonul 2018-2019 al NBA. Din acest motiv, pe lângă baschetbaliștii debutanți pe care îi va selecta în draft, formația antrenată de Lloyd Pierce are nevoie și de jucători experimentați cu nume iar management-ul echipei are la dispoziție cap space-ul necesar pentru a atrage jucători consacrați în free agency. Desigur, acest lucru va depinde de puterea de convingere a front office-ului din Atlanta și de ambițiile personale ale jucătorilor liberi de contract. Rămâne de asemenea și varianta de a aduce în State Farm Arena jucători deja activi în NBA și care să facă diferența prin cedarea unor pick-uri către alte echipe în schimbul acestora, lucru ce pare totuși mai greu de realizat și nu cel mai favorabil, în opinia mea.

Revenind la opțiunile din draft, în cazul în care vor rămâne în ordinea actuală, Atlanta poate achiziționa câțiva jucători foarte interesanți și de perspectivă alături de care poate construi o echipă foarte competitivă. Bineînțeles, este nevoie de răbdare și timp pentru ca relațiile de joc dintre niște jucători intrați recent în ligă să se sudeze astfel încât să se contureze o echipă puternică.

Conform predicțiilor a celor mai multe site-uri de specialitate, la pozițiile 8 și 10 ar urma să fie draftați de către Hawks Cam Reddish de la Duke și Jaxson Hayes de la Texas. Cam Reddish este un jucător de pozițiile 2-3, descris într-un articol din New York Post ca fiind un bun shooter, pasator, apărător și destul de versatil pentru a se integra într-o formulă cu Trae Young, John Collins și tinerii jucători de la Hawks. Se consideră despre acesta că a fost pus în umbră de vedetele de la Duke, Zion Williamson și RJ Barrett.

Jaxson Hayes poate evolua pe pozițiile 4-5 și este văzut ca fiind atletic, rapid și cu potențial de a se descurca foarte bine deasupra inelului pe fază ofensivă și de a fi un apărător de elită al acestuia, într-o caracterizare pe nba.com. La aceste poziții, Hawks îi are pentru următorul sezon pe John Collins, Omari Spellman, Alex Len și Miles Plumlee. În cazul în care toți cei patru sportivi enumerați vor rămâne la echipă, orice jucător de forță care vine din postura de rookie va avea de tras pentru a prinde minute de joc.

La poziția 17 a draftului, se preconizează diverse variante pentru Hawks. PJ Washington de la Kentucky, o extremă de forță cu statistici impresionante, Nickeil Alexander-Walker, un fundaș de la Virginia cu evoluții bune pe faza defensivă sau Goga Bidatze, un pivot din Georgia ce a jucat în 13 meciuri în Euroligă în sezonul recent încheiat ar putea fi selectați de către Atlanta la jumătatatea primei runde a draftului.

Goga Bidatze va împlini 20 de ani în luna iulie și a putut fi urmărit în Euroligă evoluând pentru Buducnost Podgorica, acolo unde a înregistrat medii statistice de 12.1 puncte și 6.4 recuperări. A fost numit Rising Star al Euroligii în 2019 și a jucat la Campionatul European rezervat diviziei B de la Oradea din 2017, pentru ca în același an să joace la EuroBasket alături de Zaza Pachulia în naționala Georgiei, fiind cel mai tânăr jucător al turneului. Acesta a participat în urmă cu câteva zile la Draft Workouts organizate de către Atlanta Hawks.

Având în vedere zecile de jucători ce s-au antrenat la baza celor de la Hawks în ultimele săptămâni, e greu de preconizat cine va fi selectat la poziția 17 și în runda a doua de către conducerea acestei echipe. Desigur, pot exista surprize și în ceea ce privește pick-urile din Top 10, dar acolo lucrurile par a fi mai clare.

Referitor la selecțiile din runda a doua a draftului, Atlanta are numeroase opțiuni, printre favoriți situându-se următorii:

  • opțiunea 35: Luka Samanic (poziția 4, Croația), Eric Paschall (poziția 4, Villanova), Isaiah Roby (poziția 3, Nebraska)

  • opțiunea 41: Ky Bowman (poziția 1, Boston College), Terence Davis (poziția 2, Ole Miss), Deividas Sirvydis (poziția 3, Lituania)

  • opțiunea 44: Louis King (poziția 3, Oregon)

Ne putem aștepta la o desfășurare a draftului foarte interesantă, cel puțin în ceea ce privește prima rundă a acestuia. Prin cele șase pick-uri pe care le deține, Atlanta are avantajul de a avea posibilitatea să facă tranzacții care ar putea să le aducă un pick din Top 5 și implicit un jucător care să producă un impact mai mare la echipă.

 *Foto jucător: nba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!