Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Timișoara obligată la plata a peste 20.000 USD către Derrick Low

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
26.08.2016

Ca urmare a situației petrecută sezonul trecut la BC Timișoara, Derrick Low(la minge) a refuzat o ofertă
insistentă venită din partea formației Steaua CSM EximBank București 

O nouă ediție de sezon a Ligii Naționale de Baschet masculin este aproape compromisă înainte de a începe. Strigătul de luptă a lui Cătălin Burlacu nu a fost suficient pentru a-i clinti pe consilierii locali prahoveni, iar fostul căpitan al defunctei Asesoft s-a văzut nevoit să amâne revenirea în orașul ce l-a numit cetățean de onoare. Pe lângă retragerea echipei CSM Ploiești, o altă formație se află la marginea prăpastiei.

Conform portalului instanțelor de judecată, Asociația Baschet Club Timișoara a fost obligată de Judecătoria Timișoara la plata a peste 20.000 de USD către fostul sportiv al bănățenilor din sezonul precedent, Derrick Low. Fundașul originar din Hawai este primul nume de pe lunga listă de jucători ce își revendică drepturile salariale neîncasate în cele două luni petrecute, stagiunea precedentă, la Timișoara. 

Datoriile imense acumulate de clubul timișorean se află sub preșul sediului ce există doar în acte pe Calea Martirilor 1989, numărul 172 din localitate. În realitate conducerea clubului a închis vechea „prăvălie” și a deschis un nou club, SCM Timișoara, însă echipa funcționează în continuare în baza unui protocol de colaborare cu Asociația Baschet Club Timișoara. Practic noul club a preluat locul din prima ligă pe care îl deține Asociația Baschet Club Timișoara, dar președintele Radu Țoancă și managerul Ilie Trițoiu s-au scuzat în presa locală invocând că nu au temeiul juridic pentru a prelua datoriile de peste 150.000 euro către sportivii ce au petrecut două luni la Timișoara, fără a fi plătiți.

Nu este pentru prima oară când timișorenii înființează o nouă echipă pentru a evita respectarea prevederilor contractuale. În urmă cu șase ani BCM Elba Timișoara a înregistrat datorii financiare către foștii jucători, iar clubul de pe Bega a fost pedepsit de Tribunalul Arbitral FIBA și interzis la transferuri. La scurt timp a apărut Asociația Baschet Club Timișoara ce a preluat locul din campionat al echipei BCM Elba Timișoara, însă nu și datoriile. În acel caz FIBA a somat Federația Română de Baschet, iar bănățenii s-au văzut nevoiți a achita atât debitul principal cât și cheltuielile de judecată. 

Radu Țoancă spune că nu are temei legal pentru a achita datoriile din trecut ale Asociației Baschet Club Timișoara, însă a putut încheia un protocol de colaborare cu fostul club pentru a evolua în prima ligă. (foto: pressalert.ro)

Pe lângă regulamentul FIBA, noul club SCM Timișoara încalcă și regulamentul general de organizare al competițiilor de baschet publicat de Federația Română de Baschet, entitate regăsită în culpă prin susținerea tacită a clubului poziționat în afara normelor legale. Conform capitolului 17 al regulamentului, referitor la transferul jucătorilor, articolul 17.1 prevede că doar structurile sportive ce dețin certificat de identitate sportivă și sunt aflilate la FRB pot legitima respectiv transfera jucători, condiții neîndeplinite de către SCM Timișoara, conform informațiilor publicate pe site-ul FRB la secțiunea „cluburi” - județul Timiș

Cap. 17. TRANSFERUL, CONTRACTUL, CONVOCAREA LA ECHIPA NATIONALA 17.1. Legitimarea şi transferarea jucătorilor se efectuează numai la/ între structuri sportive care deţin certificat de identitate sportivă şi sunt afiliate la FRB.

Cazul celui de al 3-lea club înființat de aceeași conducere bănățeană a ajuns pe masa celor de la FIBA, iar deznodământul poate fi unul singur. Astfel președintele Sport Club Municipal Timișoara, Radu Țoancă, va trebui să aleagă între a plăti datoriile clubului ori a îngropa proiectul și a începe de jos, din liga întâi, aspect puțin probabil având în vedere că anul acesta s-au cheltuit bani publici ce trebuie justificați în fața Curții de Conturi.

6 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    datorii
    La fel a facut si Steaua. BC Steaua Turabo a acumulat datorii si a disparut. A aparut imediat Steaua CSM (ulterior Steaua CSM EximBank) imaculata care se lauda cu palmaresul echipei Steaua dar nu isi asuma si datoriile lasate de aceasta. Datorii catre jucatori si catre federatie. Oare de ce a acceptat federatia ca datoriile lasate de Steaua Turabo sa nu fie platite de noua Steaua. Oare pt ca in conducerea federatiei sunt prea multi "stelisti" ?
    Pot pune pariu ca pe timisoreni nu ii iarta nimeni.

    cu 7 ani în urmă (26.08.2016)
    • SCM Timișoara sorin:

      corect
      Inclin sa cred ca asta-i scopul unora,sa puna oameni ce sterg datorii,nu?Sau poate sa ramana datori?

      cu 7 ani în urmă (27.08.2016)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Rusine
    Rusine Timisoara si FRB. Rusine CSM Targoviste Turabo Steaua fcsb Eximbank Bleahhhh...

    cu 7 ani în urmă (26.08.2016) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    ???
    Ar trebui ca FIBA să sanctioneze FRB întrucât acceptă, printr-un regulament infect, asemenea escrocherii. De ce sunt permise ascensiuni ale unor echipe, formate peste noapte, direct in liga nationala, si mai ales, din acelasi oras cu al ,,defunctei"??? Mai gânditi-vă dlor!

    cu 7 ani în urmă (27.08.2016) Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    pacat
    Timisoara merita si trebuie sa aibe o echipa competitiva pe prima scena!!!
    nu pot insa sa nu remarc ce salarii mari s-au vehiculat anul trecut la tm.....

    cu 7 ani în urmă (27.08.2016) Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    surse?
    Subiectul este cu dus-intors.Deci,din articol reiese ca in doua luni,Derrick Low a castigat 20.000 dolari.Cam mult,pentru cat a aratat la Timisoara.Jovanovici nu se apropia nici la jumate din suma asta,dar nu l-au tinut dupa 4 sezoane la Timisoara,ca era prea scump,din cate ati vehiculat pe aici.Iar Timisoara este din nou aratata cu degetul dupa alte perioade cand era facuta cu ou si cu otet pentru ca din bani publici(ca si altii de fapt care nu erau aratati cu degetul)era platit clubul. Si din ce surse stiti ca "saracul" Low a refuzat o oferta insistenta de la steoaia?Din aceeasi sursa care arunca doar in Timisoara cu noroi?Un fost pivot ce-a jucat pana nu demult pe la steoaia?Ca nu mai stiu cum s-o numesc steoia,turabao,eximbanca,etc.?

    cu 7 ani în urmă (27.08.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!