Stiri

Baschetul 3x3 european e cu ochii pe Constanța: În week-end se decid ultimele echipe calificate la Campionatele Europene din septembrie

Mihai Iordan

Mihai Iordan
28.06.2018

Turneul de calificare la Campionatul European de Baschet 3x3 care va fi găzduit în acest week-end de Constanța a debutat cu conferința de presă, care a avut loc joi dimineață, la hotelul Ramada.

Au participat Dan Berceanu, secretarul general al Federației Române de Baschet, Radu Petre, reprezentant Sport Arena Streetball și coordonator al evenimentului din partea Federației Internaționale de Baschet, Mariana Solomon, director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Gabriela Mărginean, componentă a lotului național de baschet 3x3 al României și vicecampioană europeană în 2016 și Andrei Talpeș, președinte al Asociației Județene de Baschet Constanța.

“După trei ani în care a organizat peste 10 evenimente care contează în calendarul FIBA 3x3, Constanța găzduiește în premieră un eveniment internațional dedicat echipelor naționale. Ne bucurăm că am avut suținerea Primăriei Municipiului Constanța și, ca de fiecare dată, am conlucrat excelent la organizare cu Federația Română de Baschet, Direcția Județeană de Sport și Tineret și Sport Arena Streetball”, a declarat Andrei Talpeș.

Evenimentul se va desfășura în zilele de sâmbătă și duminică, în piațeta Perla din Mamaia, iar în caz de vreme nefavorabilă, meciurile vor fi mutate în Sala Sporturilor din Constanța.

“Sper ca acest turneu să se desfășoare în condiții foarte bune, să avem jocuri spectaculoase și cele mai bune echipe să se califice la turneul final. Având în vedere că naționalele României sunt deja calificate, România fiind țară organizatoare a turneului final la București, sper ca jocurile de aici să fie benefice pentru fetele și băieții noștri”, a spus Dan Berceanu.

Tricolorii vor evolua în formula Amedeo Casale, Vlad Cobzaru, Marius Ciotlăuș și Vlad Dumitrescu. Ciotlăuș și Dumitrescu au făcut parte din naționala României și la recent încheiatele Campionate Mondiale din Filipine, acolo unde România nu a depășit faza grupelor. Casale revine în naționala de 3x3 a României după ce în 2015 a ocupat locul 8 la Campionatele Mondiale U18 de la Debrecen în timp ce Cobzaru, proaspăt absolvent al Universității Augusta din SUA, este la prima apariție în naționalele de 3x3.

“Turneul va fi unul foarte puternic, cu participarea campioanei mondiale la masculine, Serbia și a vicecampioanei mondiale la feminin, Rusia. Turneele de calificare cresc în valoare de la an la an și spre exemplu week-end-ul trecut, la un eveniment similar în Andorra, Olanda a ratat calificarea la Campionatul European, după ce în urma cu câteva săptămâni a terminat pe locul 2 la Campionatul Mondial”, a declarat Radu Petre. “Evenimentul va fi transmis live pe canalul de You Tube al FIBA 3x3 și poate fi urmărit din întreaga lume, fiind astfel un excelent instrument de promovare pentru orașul Constanța”, a mai spus acesta.

La fete, naționala României, vicecampioană europeană în 2016, va avea de asemenea adversari de top la Constanța. Rusia, care anul trecut a reușit o dublă istorică, titlurile mondial și european, iar anul acest a fost vicecampioană mondială, sau Olanda, medalii de argint la ediția din 2017 a Europenelor, pe care a găzduit-o la Amsterdam.

Din lotul care a cucerit argintul în 2016 pentru România la feminin au rămas Gabriela Mărginean și Sonia Ursu. Alături de ele vor juca cea mai titrată jucătoare din istoria baschetului românesc, Anca Stoenescu și Gabriela Irimia.

“Suntem bucuroase să jucăm acest turneu acasă și chiar dacă suntem calificate din oficiu, cu siguranță aceste meciuri ne vor fi foarte folositoare. Avem două componente noi în echipă față de lotul cu care am cucerit medaliile de argint în 2016 și vom încerca să le integrăm cât mai bine în jocul nostru la acest turneu, în vederea Campionatului European din septembrie”, a spus Gabi Mărginean, căpitanul echipei naționale feminine.

Francezul Guy Dupuy, medaliat cu argint în concursul de slam-dunk de la FIBA 3x3 World Cup din Filipine, alături de americanul Jonathan Clark vor oferi fanilor prezenți la Constanța două sesiuni spectaculoase de slam-dunk, atât sâmbătă cât și duminică.

“Apreciem eforturile lui Andrei Talpeș de a-i aduce împreună pe toți cei implicați în acest eveniment. Iată că avem o competiție de cu totul altă anvergură față de cum eram obișnuiți și mă bucură faptul că sportul este promovat prin astfel de evenimente”, a declarat Mariana Solomon.

Patru echipe se vor califica din competiția masculină de la turneul de la Constanța. Sistemul de calificare presupune disputarea competiției până în faza sferturilor de finală, urmând ca echipele învingătoare din această fază să obțină biletele pentru București. În cazul în care România va ajunge în această fază a competiției la Constanța, atunci se vor disputa și meciurile de clasament pentru aflarea locului 5, care se va califica astfel la Europe Cup.

La feminin, primele trei echipe se califică la turneul final, iar în cazul în care România se clasează pe unul dintre primele trei locuri, atunci automat ocupanta locului patru va accede de asemenea la FIBA 3x3 Europe Cup de la București, 14-16 septembrie.

Constanța a devenit în ultimii ani o gazdă tradițională pentru turneele de baschet 3x3, disciplină care începând de anul trecut se află în programul Jocurilor Olimpice, urmând să debuteze la ediția Tokyo 2020.

FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier este organizat de către Asociația Județeană de Baschet Constanța în parteneriat cu Sport Arena Streetball și Federația Română de Baschet și finanțată de Primăria Municipiului Constanța. Turneul este susținut de: Sport Loft, Zizin, Regina Maria, Kiss FM, City Park Mall și Radio Constanța.

Partenerii globali ai evenimentului sunt: Peak, Wilson și Tissot.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate