Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Bogdan Țibîrnă se desparte după aproape 8 ani de CSM CSU Oradea

Andreea Vlase

Andreea Vlase
26.06.2019

Bogdan Țibîrnă se desparte după aproape 8 ani de CSM CSU Oradea

CSM CSU Oradea și Bogdan Țîbîrnă se despart după aproape 8 ani. Pivotul de 28 de ani s-a alăturat formației orădene la finalul lui 2011 și a câștigat alături de bihoreni 3 titluri, un argint și două medalii de bronz în LNBM. Țîbîrnă a avut probleme cu accidentările și a alternat sezoanele cu sub 10 meciuri în campionat cu un maxim de 42 de meciuri în stagiunea 2017-2018, când s-a accidentat grav în finală.

Campioana a anunțat despărțirea de Bogdan Țîbîrnă pe site-ul oficial, la finalul articolului despre transferul lui Cătălin Baciu.

„Pe această cale, conducerea CSM Oradea îi mulțumește lui Bogdan Țîbîrnă pentru cei aproape opt ani de colaborare, pentru profesionalismul și seriozitatea de care a dat dovadă în toată această perioadă și îi urăm mult succes în continuarea activității sale profesionale, precum și toată gândurile de bine în afara terenului de baschet”, este mesajul de pe site-ul bihorenilor.

Recordul său personal în Liga Națională este de 20 de puncte înscrise pentru orădeni. L-a reușit în octombrie 2014 (contra Universității Cluj) și l-a egalat în octombrie 2016, înt-un duel cu BC Mureș Târgu Mureș.

Bogdan Țîbîrnă s-a alăturat formației orădene în decembrie 2011 după ce a mai evoluat pentru CS Otopeni și CSA Steaua Turabo în prima ligă. Pivotul de 2,10 a evoluat în 24 de meciuri pentru formația bucureșteană în campionat (8:13 minute pe meci, 2,6 puncte, 1,9 recuperări, 3,3 eficiență). A mai jucat 16 meciuri pentru CS Municipal Oradea în acea ediție de campionat, cu medii de 16:20 minute, 6,6 puncte, 4,4 recuperări și 9,1 eficiență. Bihorenii au fost atunci pe 5 la finalul sezonului regulat și au pierdut cu 0-3 cu CSU Ploiești.

Cea mai mare medie de minute alături de bihoreni a avut-o în sezonul 2012-2013, 17:40 minute pe meci în 40 de partide. Atunci a avut și cea mai bună medie de puncte, 6,9, plus 3,9 recuperări, cu 8,4 eficiență. În acel an formația pregătită și atunci de Cristian Achim a urcat pe a treia treaptă a podiumului după ce a fost pe 2 în sezonul regulat, a pierdut cu 1-3 semifinala cu CSU Ploiești și a câștigat cu 2-1 finala mică, cu  Gaz Metan Mediaș.  

A urmat prima finală pentru CS Municipal Oradea, în 2014, când a pierdut în decisiv cu CSU Asesoft Ploiești. Țîbîrnă a bifat în acel campionat 37 de partide, cu medii de 6,2 puncte, 3 recuperări și 6,9 eficiență în 17:15 minute. Stagiunea 2014-2015 a fost una de uitat pentru pivot, care a evoluat în doar 5 meciuri (medii de 5,2 puncte, 7:47 minute, 1,6 recuperări, 6,8 eficiență) din cauza unei rupturi de ligament încrucișat în luna octombrie. În acel sezon orădenii au fost pe locul 7 și au pierdut în primul tur de play-off, 0-3 cu Steaua CSM Eximbank.

Jucătorul originar din Iași a revenit în stagiunea 2015-2016, când a strâns 31 de meciuri în campionat, dar a avut și trei accidentări, printre care o operație la genunchi pentru ruptură de menisc. În sezonul cu primul titlu pentru orădeni (3-2 în finala cu BC Mureș Târgu Mureș), Țîbîrnă a contribuit cu 4,8 puncte pe meci și 2,5 recuperări în 13:22 minute, cu 5,6 eficiență.

În stagiunea următoare a bifat 39 de partide din LNBM, cu 16:03 minute pe meci, 5,5 puncte și 3,3 recuperări, 6,6 eficiență. Bihorenii au încheiat pe a 3-a treaptă a podiumului după ce au pierdut în semifinala cu U-BT Cluj (2-3) și au învins BC CSU Sibiu în lupta pentru bronz cu 2-1. Atunci a bifat și 20 de partide în cupele europene, dar și în SuperCupă.

Cele mai multe meciuri în campionat le-a strâns în sezonul 2017-2018, când bihorenii au câștigat al doilea titlu (3-1 în finala cu CSM Steaua). Atunci a evoluat în 42 de partide, cu medii de 4,6 puncte, 2,3 recuperări și 6,2 eficiență în 14:54 minute. A jucat în primele trei partide din finală, dar s-a accidentat în sfertul trei din meciul 3, o nouă ruptură de ligamente, la celălalt genunchi.

A pierdut mare parte din ultimul sezon, în care a prins doar 9 meciuri în LNBM, cu medii de doar 4:02 minute, 0,7 puncte, 0,9 recuperări și 0,9 eficiență. Bihorenii și-au apărat titlul, după 3-1 în finala cu BC CSU Sibiu.

Bogdan Țîbîrnă a strâns în cele opt sezoane și 28 de meciuri alături de orădeni în Cupa României, echipa pierzând patru finale în acest timp. Pivotul se află pe lista convocaților la naționala de seniori pentru meciurile din precalificările EuroBasket 2021, din luna august, revenind după aproape doi ani la prima reprezentativă.

*foto: Roby Boros

6 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea mikki :

    multumim Bogdane!!!!
    multa sanatate si bafta in continuare!!!!!

    cu 4 ani în urmă (26.06.2019) Raspunde
  • tsc_1980 :

    Csm Oradea
    Mai mult decat accidentarile, viata extrasportiva i-a influentat cariera in mod negativ. A scapat de prea multe ori sapunul pe jos!!

    cu 4 ani în urmă (27.06.2019)
    • BC CSU Sibiu Hermannstadt:

      :))))
      Si era Valeika în preajma? ;)

      cu 4 ani în urmă (27.06.2019)
    Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea moise :

    moise
    Nu stiu la ce fac referire ultimele comentarii, dar eu unul ma bucur ca pleaca. Poate se ragaseste altundeva, de cativa ani, bineinteles pe fondul accidentarilor, nu ne mai ajuta cu nimic. Nu a fost un alt jucator pe care sa il injur mai mult in ultimii 2 -3 ani, pur si simplu ma exaspera mai intotdeauna cand ajungea la minge.
    Sa aiba succes altundeva.
    Oricum, nici in Baciu nu imi pun mari sperante, nu e mare diferenta intre ei, nici Lazar nu mai nimic de el (desi cand juca la Mures imi placea), nu stiu de ce nu iese un pivot roman de calitate. Hai ca la fundasi mai avem cate ceva, dar la pivoti e dezastru (romani ma refer, la toate echipele, singurii oameni buni de nationala ar fi Torok si Cate)

    cu 4 ani în urmă (27.06.2019)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Sincer si eu mă bucur pentru că o plecat Tibarna.Omu no prea putut niciodata mare lucru,plus accidentari...
      Să-ți raspund la întrebarea legata de pivotii români.Nici o echipa în afara de Dinamo nu a încercat să crească sau să ofere minute unui pivot tânăr.Conteaza rezultatele nu cresterea tinerilor asta se știe.

      cu 4 ani în urmă (27.06.2019)
    • CSU ACS Rookies Oradea moise:

      moise
      Da, nu sunt promovati tineri, dar ciudat ca la inceputurile carierelor Tibarna, Baciu, Dragusin, Lazar erau promitatori, dar ei in loc sa evolueze, parca au luat-o in jos, dar asta nu doar la pivoti, exemple: Titus Nicoara, Adi Gutoaia, Radu Paliciuc care pareau foarte buni, dar nu au tinut mult

      cu 4 ani în urmă (28.06.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!