Stiri Juniori U17 Masculin

Câteva sfaturi pentru juniorul rezervă

Daniel Onesim

Daniel Onesim
23.02.2017

Ideea acestui articol mi-a venit acum cativa ani cand urmaream multe meciuri de juniori, indiferent de categoria de varsta, de la U14 la U20, si am constatat cu surprindere ca foarte putini dintre tinerii jucatori aflati pe bancile de rezerve sunt concentrati la meci si focusati la ce se petrece pe teren. Majoritatea aveau cu totul alte preocupari, gama actiunilor fiind extrem de diversa: de la inghionteli si harjoneala la cei de U14, la studiatul fetelor din tribune si priviri absent-meditative, agatate de peretii salilor, la cei mari, U18 si U20. Probabil ca, daca ar fi permise telefoanele mobile, multi ar fi conectati pe retelele de socializare sau ar „da un joc”.

Si totusi, toti acesti tineri jucatori beneficiaza de cateva AVANTAJE extraordinare in comparatie cu coechipierii intrati in teren din primul minut, avantaje care, valorificate corespunzator, ii pot ajuta sa aiba prestatii foarte bune, la o eventuala intrare in teren, din calitatea de rezerva.

In opinia mea, principalele atuuri ar fi:

–Jucatorii de rezerva sunt scutiti, cel putin partial, de emotiile si presiunea negativa indusa de inceputul meciurilor atunci cand, mai ales  cei mici, U14, U16, sunt afectati dramatic.

–Asteptarile antrenorului, coechipierilor si a suporterilor in legatura cu evolutia in teren, mai ales la echipele cu o rotatie scurta, nu sunt la nivelul titularilor. Orice faza buna realizata va fi considerata adevarat „bonus” pentru echipa.

–Multi dintre jucatorii de rezerva intra tarziu in teren si, de cele mai multe ori, in aceste momente ale jocului, adversarii sunt obositi sau au acumulat un numar mare de greseli personale, aspecte care constituie un avantaj cert.

–Jucatorii aflati pe banca de rezerve pot observa diverse aspecte ale jocului care, utilizate la intrarea in teren, pot asigura evolutii mult peste medie, impunand respectul si aprecierea antrenorului si a coechipierilor.

Intentionez sa detaliez tocmai acest ultim avantaj, fara pretentia de a realiza o analiza completa, in ideea de a nu ma lungi prea mult si a nu plictisi inutil mai ales tinerii cititori.

Ce aspecte ale jocului consider eu ca sunt utile sa le urmareasca tinerii jucatori aflati pe banca de rezerve? Voi incerca sa le structurez in 4 mari categorii.

1. Indicatiile antrenorului si jocul echipei proprii.

Pe tot parcursul partidei, antrenorii dau indicatii importate atat pentru evolutia de ansamblu a echipei cat si anumitor jucatori, in functie de evolutia acestora si necesitatile echipei. Adrenalina, emotiile, presiunea exercitata de adversari si/sau spectatori fac, ca toate aceste indicatii sa fie receptionate si mai ales aplicate intr-o foarte mica masura. Juniorul aflat pe banca de rezerve poate auzi si poate intelege foarte clar ce isi doreste antrenorul si, odata intrat in teren, poate pune in practica cele solicitate. Si va rog sa ma credeti ca TOTI antrenorii apreciaza jucatorii disciplinati, capabili sa „aduca pe parchet” indicatiile lor tehnico-tactice.

Foarte important este ca tinerii aflati pe banca de rezerve sa observe care sunt coechipierii intr-o dispozitie buna de joc, care „sunt in mana”, pentru a putea sa-i puna in valoare la intrarea in teren. De asemenea pot observa si colegii care au probleme in jocul de aparare pentru a incerca sa-i ajute pe parcursul partidei.

2. Jocul echipei adverse

Si aici aspectele de urmarit si analizat sunt extrem de complexe dar pentru un tanar jucator este suficient sa analizeze care sunt principalele arme ofensive ale adversarilor: jucatorii determinanti - „gurile de foc” si principalelele procedee si scheme utilizate pe faza de atac pentru a incerca sa le contracareze. De asemenea poate identifica si „jucatorii nevinovati” cei care isi asuma foarte rar sau deloc actiuni ofensive si care pot fi tratati, ca atare, atunci cand jucatorul face faza defensiva.

Foarte important este sa identifice rapid sistemele de aparare pe care le utilizeza advesarul si mai ales  „verigile slabe”, jucatorii care nu fac faza defensiva in mod corespunzator sau care au acumulat multe greseli personale, situatii care pot fi speculate foarte eficient in folosul echipei.

3. Jocul potentialului adversar direct

Incepand cu categoria U16 se cristalizeaza practic pozitiile pe care joaca fiecare dintre membrii unei echipe. In acest context jucatorii aflati pe banca de rezerva pot observa jocul adversarului direct, aflat pe teren. Aceasta analiza, oricat de superficiala, va releva elemente importante care il pot ajuta, la intrarea pe parchet. In opinia mea, principalele elemente de urmarit, cu stabilirea punctelor forte si a punctelor slabe, ar fi:

– Aspectele fizice: talie, gabarit, detenta, viteza de reactie si deplasare, capacitate de efort etc. Pentru exemplificare, sa consideram ca jucatorul aflat pe banca de rezerve observa ca PG-ul advers are o conditie fizica precara sau a inceput sa oboseasca. La intrarea in teren va pune in permanenta presiune pe purtatorul de balon, obligandu-l sa alerge mai mult si mai repede, hartuindu-l in permanenta, iar asta va conduce, in timp, la pierderea luciditatii si cresterea numarului de erori tehnice.

– Calitatile tehnice: indemnarea in manuirea mingii (ball handling), calitatea aruncarii si pozitia preferata de aruncare, procedeele de depasire preferate inclusiv partea pe care  o executa cu predilectie, procedeele preferate in post-up, etc. Exemplific cu un „small forward” care prefera sa patrunda, in dribling, in mod repetat, pe partea dreapta. Este foarte clar ca odata ce a facut observatia, juniorul poate sa inchida partea preferata, oferindu-i partea stanga, limitandu-i forta de patrundere si ghidandu-l intr-o zona in care poate fi dublat de un coechipier.

– Trasaturile de personalitate : aspecte legate de combativitate, determinare, curaj, spirit de sacrificiu, creativitate, altruism si multe, multe altele. Spre exemplificare sa luam situatia in care se observa ca pivotul advers nu agreeaza jocul fizic, de contact , fiind mai fricos. In aceasta situatie este evident ca intrand in teren cu determinare si „punand osul”, adversarul poate fi timorat si inevitabil dominat in jocul sub cele doua panouri. 

4. Stilul de arbitraj

Element determinant in desfasurarea jocului si care provoaca de multe ori nemultumiri. Observatiile facute asupra stilului de arbitraj ii pot scuti pe jucatori de multe surprize neplacute. Arbitrii fluiera „tot” in cel mai pur stil romanesc sau permit un joc mai fizic, de contact? Arbitrii avantajeaza una din echipe si fluiera cu unitati de masura diferite?  Fluiera „3 secunde” sau poti dormi in caciula? Sunt doar cateva intrebari prezentate pentru exepmificare. Cu observatiile rezultate, juniorul intrat in teren isi va ajusta evolutia astfel incat sa fie util echipei si sa nu faca rapid 3-4 faulturi inutile sau 2-3 greseli tehnice care il vor aduce rapid, inapoi pe banca de rezerve.

 

Sunt convins ca multe din aspectele prezentate mai sus sunt cunoscute, cel putin la nivel intuitiv de foarte multi jucatori, in special cei care au dobandit ceva experienta de joc dar, eu am incercat sa le structurez putin pentru a usura intelegerea acestora.

Bineinteles ca nu poti cere unui copil sau unui adolescent de 15-16 ani sa acumuleze atatea informatii, sa le proceseze, sa le interpreteze si sa ia decizii in baza lor dar, pot macar sa incerce sa priveasca astfel, un meci de baschet, de pe banca de rezerve. Juniorii nostri trebuie sa inteleaga ca baschetul nu inseamna doar talie si detenta doar viteza si indemnare ci este, in primul rand, inteligenta, inseamna capacitatea de a compila un volum urias de informatii si a lua decizii in fractiuni de secunda, inseamna IQ baschetbalistic.

Si inca un aspect foarte important pe care nu trebuie sa-l neglijeze juniorul aflat pe banca de rezerve. Atunci cand antrenorul priveste catre banca, catre rezervele sale, cautand solutii pentru problemele din teren, trebuie sa vada concentrare, hotarare, determinare si mai ales incredere, chiar daca pulsul a trecut de 100. iar bataile inimii se simt in gat.

In sfarsit! Juniorul rezerva a intrat pe teren. Ce ar trebui sa faca pentru a rezista cat mai mult pe parchet si a deveni util echipei? Iata cateva recomandari de bun simt dar care, rar sunt puse in aplicare:

– Aratati determinare, hotarare, spirit de sacrificiu si responsabilitate. Demonstrati ca meritati minutele acordate. Sacrificati realizarile personale pentru jocul echipei. De cele mai multe ori o prestatie buna pe faza de aparare si vreo 2 faulturi bine facute sunt mai importante pentru echipa decat un slam-dunk spectaculos. Este foarte important sa deveniti utili echipei si sa intrati in rotatia de baza pentru a avea asigurate minute importante si in partidele viitoare.

– Jucati simplu, pragmatic, fara solutii fanteziste. Este important sa va asigurati timpul necesar sa simtiti mingea si ritmul jocului. Finalizati pe faza ofensiva doar cand sunteti intr-o pozitie clara. Nu riscati o actiune hazardata care va poate readuce rapid pe banca. Veti avea timp pentru actiuni spectaculoase dupa ce veti juca meci de meci, in rotatia de baza.

–Incercati sa valorificati cat mai multe din observatiile pe care le faceti in perioda in care va aflati pe banca de rezerve.

In concluzie, banca de rezerve, o pozitie ingrata pentru cei mai multi juniori, poate deveni o rampa de lansare catre performanta pentru cei puternici , hotarati si mai ales, inteligenti.

*Foto: Facebook 4sports

3 comentarii la aceasta stire:
  • viking33 :

    felicitari
    foarte bun articolul.. felicitari

    cu 7 ani în urmă (23.02.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Vulturas :

    Foarte buna analiza
    In primul rand remarc modul in care este structurat articolul , cu explicatii clare adaptate tinerei generatii . Este un studiu care trebuie citit si insusit inclusiv de catre parinti care ulterior vor avea subiecte concrete de discutat cu viitorii baschetbalisti . Si mai este ceva : din articol au de invatat chiar si jucatorii consacrati ! Bravo , va mai asteptam cu astfel de materiale !

    cu 7 ani în urmă (26.02.2017)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      Vulturas
      Multumesc pt aprecieri insa, cel mai important este feedbackul transmis. Sincer, sunt curios de cum va fi primit articolul de catre tinerii jucatori, in special.

      cu 7 ani în urmă (27.02.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!