Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CS Phoenix Galați, îngropat în litigii și datorii către foștii sportivi și agenți

Adrian Firican

Adrian Firican
23.12.2018

Fondat în anul 2000, fiind unul dintre cele mai vechi cluburi de baschet din România, Clubul Sportiv Phoenix Galați nu trece prin cea mai bună perioadă din istorie. Florin Nini, președintele clubului ce ocupa prima poziție în Grupa C a LNBM și antrenorul principal al BCM U Pitești în Grupa A a LNBM, este nevoit să acopere gaura din bugetul clubului pe care îl patronează datorită nerespectării obligațiilor contractuale.

Pe 1 noiembrie 2017, Clubul Sportiv Phoenix Galați a decis să retragă echipa de baschet feminin din Liga Națională datorită problemelor financiare. Florin Nini a sacrificat astfel secția feminină în detrimentul celei masculine, însă nu a reușit să negocieze o reziliere amiabilă cu fostele sportive.

Gălățeanca Alina Crăciun și-a căutat dreptatea în instanță, fiind reprezentată de avocatul clujean Horațiu Brisc, iar pe data de 15.11.2018 Tribunalul Galați a obligat clubul Phoenix la plata către sportivă a sumei de 7071,45 euro net reprezentând drepturi bănești restante alături de dobânzi și plata contribuțiilor sociale, care în dreptul muncii se ridică la aproximativ 50% din valoarea totală.

Solutia pe scurt: Admite cererea. Obligă pârâta la plata sumei de 7071,45 Euro net, la cursul BNR de schimb de la data plăţii, reprezentând drepturi băneşti restante. Obligă pârâta la plata contribuţiilor aferente sumei de 7071,45 Euro. Obligă pârâta la plata dobânzii legale penalizatoare de la data scadenţei, 22.12.2017 şi până la data plăţii efective a sumei de 7071,45 Euro. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Galaţi.  - conform port.just.ro

O altă sportivă ce a decis să acționeze în instanță Phoenix Galați a fost Katharine Elisabeth Rutan, componentă a echipei în sezonul 2016/2017. În cazul ei, Judecătoria Cluj-Napoca a obligat gruparea gălățeana la plata a 9967 euro cu titlu de penalități de întârziere alături de cheltuieli de judecată. 

Nici firmele de impresariat nu au fost plătite de către Phoenix Galați. Pe rolul Judecătoriei Galați se află alte trei dosare în desfășurare unde CS Phoenix Galați are calitatea de debitor. Creditor este Gherdan Sports SRL, firmă administrată de Petru Eleș, actualul manager al echipei Peac-Pecs din prima ligă a campionatului maghiar. Toate cele trei dosare au termene programate pentru luna ianuarie a anului 2019. De asemenea, pe data de 8 august 2018, clubul lui Florin Nini a fost executat de o altă firmă de impresariat pentru suma de 5981,84 lei plus cheltuieli de judecată.

Foarte aproape de a începe un nou litigiu împotriva clubului Phoenix sunt și sportivii Cătălin Petrișor și Dragoș Andrei, foști componenți ai secției de baschet Phoenix în sezonul 2017/2018. Aceștia au transmis recent clubului un ultimatum prin care solicită plata bonusurilor și a salariilor scadente încă din sezonul trecut, alături de contribuțiile la bugetul de stat ce nu au fost achitate deloc până în acest moment. Astfel suma datorată către cei doi trece de 20.000 de euro. Conform surselor noastre situația este ceva mai complicată în cazul celor doi, putându-se ajunge chiar la plângeri penale.

Pe lăngă toate aceste restanțe, Phoenix Galați datora în luna august peste 50.000 de euro către Federația Română de Baschet alături de amenzile pentru retragerea din LNBF în cursul sezonului 2017/2018.

„Suporterii gălăţeni nu au de ce să-şi facă griji. Aşa este, am decis să mă alătur proiectului celor de la BCM U FC Argeş Piteşti şi să preiau banca tehnică. Asta nu înseamnă că baschetul gălăţean se va desfiinţa. Phoenix CSU va continua să activeze în Liga Naţională, vom vedea, aşa după cum am mai afirmat după ultimul meci din campionatul trecut, în funcţie de buget, în ce grupă valorică. Aşteptăm conform promisiunilor banii după care vom anunţa noul antrenor şi jucătorii”, a declarat Florin Nini, pentru monitoruldegalati.ro, în luna august 2018

Rămâne de văzut cum va fi gestionată această problemă de actualul tehnician al BCM U Pitești.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!