Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM CSU Oradea câștigă primul meci al sezonului în fața campioanei U-Banca Transilvania

Radu Bărăian

Radu Bărăian
02.03.2018

Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au obținut o victorie extrem de importantă în economia clasamentului Ligii Naționale de Baschet Masculin, pe teren propriu, în fața rivalei și campioanei en-titre U-BT Cluj. Băieții lui Cristian Achim și-au luat astfel prima revanșă după semifinala de anul trecut din LNBM, după eșecul din turul de campionat, respectiv după finala Cupei României de acum câteva săptămâni, reușind să câștige la 7 puncte diferență, scor final 90-83. 

Primele două partide directe care au pus față în față Oradea și Clujul în acest sezon au fost extrem de echilibrate, fiind decise în ultimele minute de joc la diferențe foarte mici. Confruntarea din Arena „Antonio Alexe” a debutat și de această dată într-o notă echilibrată, cu un ușor avantaj de partea oaspeților, care la un moment dat conduceau cu 18-10, însă băieții lui Achim au revenit rapid în joc, sfertul inaugural fiind încheiat cu 21-20 de partea roș-albaștrilor. 

Startul sfertului secund a aparținut în totalitate orădenilor, care în mai puțin de 2 minute au pus între ei și adversari un ecart de 9 puncte, scor 29-20. Clujul, cu Kromah în prim-plan, a sunat la rândul ei revenirea, izbutind să revină lângă Oradea, egalând situația la 31, la jumătatea sfertului. Însă, forcing-ul formației vizitatoare nu a ținut foarte mult, iar asta în mare parte datorită lui Mandache, care a prins o zi excelentă din spatele semicercului. CSM CSU Oradea a câștigat sfertul 2 cu un parțial de 30-22 și a intrat la vestiare cu un avantaj de 9 puncte, scor 51-42. 

Odihna le-a prins foarte bine campionilor în exercițiu, care au revenit de la vestiare mult mai motivați, iar în mai puțin de 2 minute au reușit să revină la 4 puncte în spatele rivalilor orădeni, 47-51. Mai mult de atât, până la jumătatea sfertului 3, băieții antrenați de Silvășan, Cuic și Pintea au revenit la conducerea jocului, 55-54. Lasan Kromah cu 2 dunk-uri consecutive și-a dus echipa la 60-54. Însă din nou, Oradea nu a cedat armele și a sunat rapid revenirea, de această dată prin Nicolescu și Pasalic, 62-62. Chiar dacă sfertul s-a terminat cu un parțial de 20-14 pentru U-BT, inepuizabilul Andrei Mandache a avut grijă ca echipa sa să pornească din pole-position în decisiv, cu o nouă aruncare marcă proprie de la distanță, scor 65-62. 

Arena „Antonio Alexe”, plină ochi, devenea tot mai tare un vulcan gata să erupă, iar jucătorii simțeau din plin presiunea venită dinspre tribune. Întreg actul decisiv s-a jucat sub semnul echilibrului, cu mici evadări din partea ambelor combatante. Prima care a plecat a fost Oradea, 74-68, roș-albaștri reușind să-și țină minute bune adversara la distanță. Cu aproximativ 4 minute înainte de final, tabela indica un destul de clar 81-73 de partea amfitrionilor, însă Kromah, Watson și Lapornik cu o reușită de la mare distanță au restabilit egalitatea la 81, asta cu exact un minut rămas de jucat din meci. Ghinionul Clujului a fost că l-a prins pe Mandache într-o zi de grație, care imediat după reușita lui Lapornik, a replicat printr-o aruncare asemănătoare, scorul devenind 84-81, iar Oradea devenea din nou favorită la victorie. Din acel moment totul s-a aprins, iar jocul a fost eclipsat de o serie de faulturi consecutive, care în final aveau să o ducă spre Oradea spre mult dorita, dar și meritata victorie. Gazdele și-au adjudecat ultimul sfert cu 25-21 și implicit partida la 7 puncte diferență, scor final 90-83. 

Andrei Mandache a fost de departe cel mai bun om al meciului cu cele 27 de puncte marcate, 18 dintre ele venind din spatele semicercului, având un procentaj excelent de 75% cu 6 reușite din 8 încercări. Mandache a fost urmat de Vaidas Kariniauskas și Muhamed Pasalic, ambii cu câte 15 puncte marcate, respectiv Arturas Valeika 8, Bobe Nicolescu 8, Goran Gajovic 8, Bogdan Țibîrnă 5 și Kristopher Richard cu 4. De cealaltă parte, privați de aportul lui Kuti, Torok sau Calinicenco, U-BT a fost nevoită să se descurce cu armele rămase la dispoziție, punctele acestora în eșecul de la Oradea fiind marcate de Miha Lapornik 22, Lasan Kromah 18, Zeljko Sakic 13 (15 recuperări), Ousmane Barro 11, Adomas Drungilas 7, Giordan Watson 7, Aleksandar Rasic 3 și Andrei Mureșanu 2. 

În urma acestui rezultat, CSM CSU Oradea a ajuns la un bilanț de 13 meciuri câștigate și 5 pierdute, totul pentru 31 de puncte în clasament, în timp ce U-BT Cluj a acumulat cea de-a 4-a înfrângere stagională, având de asemenea 14 victorii și 32 de puncte acumulate. Dată fiind situația actuală, în cazul unei eventuale victorii în fața Galațiului, CSU Sibiu poate egala campioana la puncte și astfel să devină noul lider al campionatului prin prisma rezultatelor directe din meciurile cu Clujul. 

CSM CSU Oradea va avea parte de un nou derby în runda următoare, pe terenul celor de la BC SCM Timișoara, în timp ce U-BT și-a amânat derby-ul cu Steaua CSM EximBank, dat fiind faptul că are meci în optimile de finală ale FIBA Europe Cup. Formația lui Silvășan joacă marți, 6 martie, în Olanda, pe terenul celor de la Donar Groningen în meciul tur din optimile competiției. 

*Foto: Manases Sandor @u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!