Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM CSU Oradea joacă pe terenul vicecampioanei

Ana-Maria Tutunaru

Ana-Maria Tutunaru
23.03.2018

CSM Steaua Eximbank și CSM Oradea se reîntâlnesc în ultima etapă a sezonului regulat.

Gazdele vin după o înfrângere suferită la Cluj-Napoca în meciul restant din etapa cu numărul XIX. Reeditarea finalei din sezonul precedent, găzduită de Sala Sporturilor „Horia Demian”, a început cu formația gazdă la conducerea jocului, care după doar 2 minute scurse a reușit să marcheze 9 puncte la rând fără nicio replică din partea oaspeților. La jumătatea sfertului inaugural, tabela din arena clujeană indica 16-8 pentru Cluj. Baschetbaliștii pregătiți de Silvășan au continuat forcing-ul ofensiv ducând treptat scoru la 21-10 și 23-12, asta cu mai puțin de 3 minute rămase de jucat din sfert. Debutul actului secund a fost unul mult mai echilibrat în comparație cu primul cu coșuri marcate din ambele părți. După 2 minute jucate tabela indica tot un ecart de 2 puncte a ardelenilor, 26-24, iar după alte 2 minute jucate scorul devenise 28-27 pentru campioana en-titre. U-Banca Transilvania a controlat restul timpului din sfertul secund, act câștigat cu un parțial de 19-14, intrând la vestiare cu un avantaj de 7 puncte, 42-35. Odată cu revenire de la vestiare, echipa din Cluj-Napoca arăta aceeași poftă de baschet, iar Kuti a deschis sfertul 3 cu o aruncare din spatele semicercului, 45-35. Campionii au continuat în același ritm, iar odată cu reușitele lui Kromah și din nou Kuti, diferența s-a dus la 14 puncte, 49-35, iar alb-negrii aveau prima șansă la victorie împotriva vicecampionilor. Pe parcursul secvenței cu numărul 3 ardelenii nu au mai cedat inițiativa, iar în urma unui parțial de 23-19 au intrat în decisiv cu un avantaj de 11 puncte. Ultima parte a derby-ului care a pus față în față campioana și vicecampioana a început astfel cu +11 de partea clujenilor. Prima jumătate a sfertului decisiv a aparținut în totalitate celor de la Steaua care au sunat revenirea, reușind să vină la doar 5 puncte în spatele clujenilor, 65-70, iar partida era relansată. Odată intrați în a doua jumătate a secvenței, meciul a revenit la nota din primele 3 sferturi, iar odată cu coșul de la mare distanță reușit de Sakic, 73-65, Clujul a preluat din nou controlul partidei. Din acel moment Kuti, Kromah și compania nu le-au mai dat nicio șansă adversarilor veniți de la București, reușind să marcheze până la finalul meciului 11 puncte, timp în care steliștii au replicat doar prin 3. Sfertul 4 s-a încheiat cu un parțial de 19-14, iar U-BT Cluj s-a impus la 16 puncte diferență, scor final 84-68.

De partea cealaltă, CSM CSU Oradea vine după o victorie categorică, obținută împotriva celor de la Timba Timișoara. Bobe Nicolescu a deschids scorul partidei, printr-un coș înscris din spatele semicercului, urmat de Denison și Valeika, care au acaparat terenul și împreună au dus scorul la 14-5 pentru oaspeți, cu 5 minute rămase din primul sfert. Kandic și Reljic reduc din diferență până la -7, însă replica orădenilor nu a întârziat să apară, care înscriu 3 puncte prin Richard. Kandic înscrie si el un coș din acțiune, fiind urmat de Reljic pe contraatac, după ce Nicolescu a pierdut posesia. Același Reljic înscrie un coș din acțiune și stabilește scorul primului sfert: 20-27 pentru orădeni. Pasalic deschide scorul sfertului doi, printr-un coș marcat din acțiune și unul din spatele semicercului. Kandic marchează 2/2 ibere, după ce a fost faultat de Gavrilă pe aruncare. La jumătatea sfertului doi, bihorenii aveau un avantaj de 15 puncte, scor 43-28. Kovacevic  încearcă să reducă din diferență și înscrie trei coșuri de 3 puncte. Pierce își trece și el în cont o aruncare de la distanță și închide scorul celui de-al doilea sfert, 56-44 pentru CSM CSU Oradea. La revenirea de la vestiare, Kovacevic este trimis la linia de libere de către Denison și înscrie 2/2, iar de partea cealaltă, Kariniauskas marchează un coș de 3 puncte și duce scorul la 59-45. Kandic înscrie un coș din acțiune și își aduce echipa la doar 8 puncte în spate.Cu doar 25 de secunde rămase din actul al treilea, Kandic înscrie un coș de 3 puncte și își aduce echipa la -6, însa Kris Richard marchează și el din spatele semicercului și este faultat pe aruncare, fapt ce-i aduce și o aruncare suplimentară. Astfel se închide și scorul sfertului al treilea: 79-69. Ultimul act al meciului este deschis de Nicolescu, printr-o aruncare din acțiune, urmat de Kovacevic, care înscrie un coș cu fault, iar scorul era 81-72. Sfertul al patrulea a consemnat detașarea fără drept de apel a oaspeților, care și-au adjudecat partida cu scorul de 105-74.

În partida tur, Steaua a suferit din cauza defensivei agresive a gazdelor. CSM Oradea a deschis scorul prin Bobe Nicolescu, care a reușit să marcheze o aruncare de 2 puncte.  Steliștii au reușit să puncteze abia în minutul 3 al partidei. Defensiva agresivă pe tot terenul a bihorenilor a adus multe neplăceri oaspeților, care au comis 7 turnovers, inclusiv două abateri de 24 de secunde. Pasalic și Gajovic au pus Oradea în avantaj, 21-15, cu două aruncări de la 3 puncte. Sfertul doi a fost început în forță de către elevii lui Cristi Achim, care au reușit să se distanțeze considerabil. În minutul 4 al sfertului, orădenii aveau un avantaj de 14 puncte, moment în care Toijala s-a văzut nevoit să ceară timp de odihnă. Steliștii au revenit și la sfârșitul sfertului  erau la două posesii în spatele gazdelor. La ieșirea de la vestiare meciul a luat o nouă întorsătură, în care cele două echipe au jucat de la egal la egal, însă nu pentru mult timp. Orădenii au reușit cu un run de 9-0 să se distanțeze iar și să ducă scorul la 53-45. Lapornik și Fraseniuc izbutesc să-și readucă echipa în joc, iar printr-un coș de 3 puncte în ultimele secunde, Marinov aduce Steaua la -1. Primul atac al sfertului  4 aparține militarilor care pierd mingea din cauza unui fault în atac comis de Boone. Orădenii încep cu un run de 6-0, fără să le lase oaspeților dreptul la replică. Deși au avut un parcurs bun, orădenii au cedat la jumătatea sfertului și steliștii s-au apropiat la doar 4 puncte, moment în care Cristi Achim a cerut un time-out. Cu 3 minute înaintea fluierului final, Marinov marchează un coș de 3, care reduce diferența la doar un punct. Finalul de meci a aparținut în totalitate orădenilor, care au închis tabela la scorul de 89-81.

Cele două formații s-au întâlnit până acum de 23 de ori, iar ”militarii” conduc cu scorul de 12-11. Partida dintre cele două echipe va fi arbitrată de brigada formată din Alexandru Olaru, Bogdan Podar și Mircea Şerban, iar comisar din partea Federației Române de Baschet va fi Mircea Martiş.

CSM Steaua Eximbank și CSM CSU Oradea se întâlnesc sâmbătă, 24 martie, de la ora 20:15 în Sala "Mihai Viteazu" din Capitală. Partida va fi transmisă în direct pe DigiSport 4.

*foto: Roby Boros

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!