Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca se vor lupta pentru primul trofeu al anului

David Istrate

David Istrate
28.09.2018

Odată cu desființarea echipei CSU Asesoft Ploiești, în baschetul românesc a apărut o nouă rivalitate: cea dintre CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Cele două formații au avut numeroase dueluri pe parcursul ultimelor trei sezoane, iar sâmbătă, de la ora 19:00, se vor întâlni din nou în Supercupa României.

La fel ca în urmă cu două sezoane, CSM Oradea va aborda această partidă din postura campioanei, în timp ce U-BT Cluj-Napoca este deținătoarea Cupei României. Prima finală pe care și-au disputat-o cele două adversare a fost în 2016, când U-BT Cluj-Napoca a reușit să câștige Cupa României chiar la Oradea. În același an, echipa antrenată de Cristian Achim și-a luat revanșa în semifinalele Ligii Naționale, învingând formația clujeană cu 3-1 la general. A urmat primul titlu al Leilor-Roșii, adjudecat după o serie foarte dificilă cu BC Mureș Târgu-Mureș, încheiată cu scorul de 3-2.

În 2016, înainte de startul noului sezon, Arena Antonio Alexe a găzduit Supercupa României jucată între aceleași tabere ca în acest an. Atunci Aleksandar Rasic reușea o triplă în ultima secundă prin care a adus trofeul în vitrina clujenilor. A urmat un sezon perfect pentru U-BT Cluj-Napoca, echipă ce a realizat tripla, câștigând și cupa și campionatul. Din acest motiv, la începutul sezonului 2017-2018 nu s-a mai disputat Supercupa României.

Sezonul precedent a fost unul dintre cele mai echilibrate din ultimii ani, drept urmare lupta pentru trofee a fost una foarte disputată. În cele din urmă, Cupa României a fost adjudecată pentru a treia oară consecutiv de U-BT Cluj-Napoca, după o nouă finală împotriva lui CSM Oradea. Scenariul din urmă cu doi ani s-a repetat și echipa orădeană a ieșit pentru a doua oară campioana României în trei sezoane. Datorită acestui fapt, CSM Oradea a fost desemnată drept gazda Supercupei României, care va avea loc mâine, 29 septembrie, de la ora 19:00.

Din punct de vedere al loturilor, CSM Oradea a păstrat nucleul de jucători din sezonul precedent, în timp ce U-BT Cluj-Napoca a adus 6 jucători noi. Cristian Achim i-a păstrat pe Kris Richard, Arturas Valeika, Sean Denison, Laszlo Lazăr, Mihai Găvrilă, Bogdan Țibîrnă, Muhamed Pasalic, Bogdan Nicolescu, Vaidas Kariniauskas și Tudor Fometescu. Unul dintre cele mai importante transferuri ale bihorenilor a fost cel al lui Giordan Watson, jucător venit tocmai de la adversara din duelul de mâine. De asemenea, conducerea clubului orădean l-au readus pe Sean Barnete la echipă, însă din cauza unor probleme medicale acesta a fost înlocuit de Marcus Ginyard. În plus, din pricina accidentărilor cu care se confruntă formația orădeană la nivelul pivoților, a fost adus Uros Lucic, jucător ce a mai evoluat în trecut pentru CSM Oradea.

În schimb, la Cluj-Napoca, din lotul de anul trecut au rămas doar Aleksandar Rasic, Rolland Torok, Andrei Calnicenco, Nandor Kuti și tinerii Andrei Mureșan, Anders Abu Teir și David Vida. Cele mai importante transferuri ale clujenilor au fost reprezentate de repatrierea campionilor din 2017, Kyndall Dykes și Vlad Moldoveanu. De asemenea, echipei lui Mihai Silvășan i s-a mai alăturat Stanimir Marinov, Pedja Stamenkovic, Tony Easley și Jason Washburn.

Dacă clujenii nu au disputat niciun meci oficial până în acest moment, în schimb, CSM Oradea a evoluat deja în Basketball Champions League, acolo unde a pierdut dubla cu Karhu Basket. Drept urmare, campioana României va evolua în acest sezon în grupele FIBA Europe Cup. În același timp, și U-BT Cluj-Napoca a avut parte de două dueluri puternice, unul în compania lui Partizan Belgrad, pe care a reușit să îl câștige, și unul în compania lui Panathinaikos BC, pierdut la 7 puncte.

Supercupa României va fi cea de-a 52-a întâlnire între cele două rivale, U-BT Cluj-Napoca conducând detașat cu 35-16. Meciul va începe de la ora 19:00 și va fi transmis în direct doar pe www.digisport.ro, urmând ca înregistrare jocului să fie redată de la ora 23:30 pe Digisport 4.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!