Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea se impune și în meciul 3 și se califică în finală

Noémi Csiki

Noémi Csiki
20.05.2014


Liga Națională


90-100

(22-24, 28-20, 23-24, 17-32)

Sala Sporturilor Tîrgu Mureș

0-3 Statistica 3-0

Meciul al treilea din seria dintre BC Mureș și Oradea a închis semifinala în favoarea bihorenilor care au trecut de mureșeni și de această dată.

Formulele de start au fost format din Martinic, Jelenic, Brown, Ivanovic și Mladenovic, respectiv Franklin, Dillon, Subotic, Nicoară și Denison. În formația mureșeană, cei doi lituanieni, Navickas și Peciukas au fost lăsați în afara rotației, în timp ce la Oradea Comagic a fost cel care a lipsit, fiind accidentat.

Deși Subotic a fost cel care a deschis scorul, gazdele au început bine și s-au instalat la conducere după reușita lui Ivanovic de la distanță. Mureșenii nu au reușit să se distanțeze, dar s-au menținut în avantaj până în a doua jumătate a sfertului, când Dillon a marcat două coșuri consecutive de trei puncte și a înclinat balanța în favoarea echipei sale (15-17), după care Sekulovic a solicitat primul timp de odihnă. Orădenii au terminat primele zece minute cu un avantaj de o posesie (22-24), dar mureșenii au început sfertul doi cu un 5-0 (27-24), și se părea că își intră în ritm, după ce Andrija Ciric a marcat 4 aruncări de trei puncte din tot atâtea încercări și a fost cel mai bun om al sfertului. Totuși, BC Mureș nu a reușit să se desprindă în mod decisiv, echipa oaspete fiind foarte eficientă în aruncările de la distanță, dar și în combinațiile de sub panou. Astfel, după un buzzer-beater al lui Ciric, scorul primei jumătăți a fost 50-44.

După revenirea de la vestiare, Jelenic și Brown au mărit avantajul gazdelor cu un run de 8-0, urmat de time-out cerut de Achim. CSM a replicat printr-un 0-6 reușit de Denison și Dillon (care a marcat al patrulea său coș de trei fără ratare de la distanță) și a venit rândul lui Sekulovic se solicite un minut de odihnă. Diferența de pe tabelă a atins borna de zece puncte în minutul 27 (65-55) și s-a păstrat în jur de 8-10 puncte până ce Popescu a încheiat sfertul cu o aruncare de trei la și a redus handicapul orădean la doar 5 (73-68). Ultimul sfert a început dezastruos pentru gazde: Denison, Dillon sau Hallik marcau pe fiecare atac, în timp ce mureșenii nu au găsit drumul spre coș. CSM a înscris 16 puncte consecutive (19 dacă punem și coșul lui Popescu de la sfârșitul sfertului trei) înainte ca mureșenii să marcheze prin Jelenic, de la distanță, după aproape 4 minute fără puncte adăugat pe tabelă (76-84). A urmat încăo reușită de trei, de această dată din mâna lui Martinic, și încă una, cu care BC Mureș s-a apropiat la 6 puncte (82-88), dar orădenii au continuat să se mențină în avantaj și au dominat ultimul sfert. Dillon a fost omul ultimului sfert, dar și al meciului, ajungând la șase execuții reușite din spatele semicercului, fără ratare, pe lângă recuperările și pasele decisive care au contribuit la această victorie a orădenilor, scor 90-100, care le-a adus calificarea în finala LNBM. 

Daniel Dillon a totalizat 19 puncte, 6 recuperări și 5 pase decisive, Sean Denison 29 de puncte și 9 recuperări, iar Radovan Markovic a adăugat 17 puncte pentru Oradea, în timp ce Aleksandar Mladenovic a fost cel mai eficient jucător al mureșenilor, cu 12 puncte, 9 recuperări și 4 pase decisive, urmat de Ivan Ivanovic cu 20 de puncte, 9 recuperări și 5 pase decisive, dar mai multe greșeli, iar Goran Martinic a terminat cu 23 de puncte și 5 pase decisive.

CSM Oradea va juca finala LNBM pentru prima dată în istoria clubului, în timp ce BC Mureș are șansa de a obține medaliile de bronz. Echipele își vor afla adversarii din această ultimă fază a play-offului după terminarea semifinalei dintre U Mobitelco Cluj și CSU Asesoft Ploiești, care vor juca meciurile 3 și 4 joi și vineri, iar dacă va fi cazul, meciul 5, luni, 26 mai.

Foto: Zsigmond Báthori

11 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM :

    !
    Felicitari!

    cu 9 ani în urmă (20.05.2014) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ts_cata :

    !
    Va asteptam in finala

    cu 9 ani în urmă (20.05.2014)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      "U"
      Nu avem lot de finala dar cu ajutorul suporterilor avem sansa noastra si sigur o vom juca!

      cu 9 ani în urmă (21.05.2014)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Forta
    Am vazut meciul din min .27-28 momente in care s-a declansat revenirea oradeana. Am fost impresionat. Felicitari !!!

    cu 9 ani în urmă (21.05.2014) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș Geza :

    Achim
    Achim

    Ar fi nedemn unui grup de suporteri, care se consideră civilizat, dacă nu ar recunoaște că adversarul a fost mai bun, lipsit de fair play dacă nu am discuta preț de două cuvinte despre Cristian Achim care i-a învins ( nu i-a bătut, nu i-a umilit ) pe cuplul nostru îndrăgit de antrenori.
    Călătorind în timp, pot spune că am avut privilegiul de a asista la multe jocuri din deplasare al echipei mele. În loc de butonare pe telecomandă, ne urcam în masină și…la meci. Am fost la Brasov, Tirgoviste, în Giulești ( Summitul Nato ) sau la Rm.Vilcea.
    Acolo l-am cunoscut, așa el fugitivo pe Cristian Achim. Bryan McCullough tocmai se accidenta-se într-o sală de forță, abia mișcînduse. Era decisivul pentru a intra in play off. Erau vremurile în care ne bucuram și pentru asta. Erau în față la vreo 16 puncte Șenai jucînd extraordinary, dar am reușit să egalăm , iar în OT să căștigăm. Întram în primi 8, iar Vilcea dispărea din primul eșalon ( parcă, din păcate ).
    După meci, am avut o mica discuție în fața sălii, după care a plecat cu unul din suporterii noștrii spre Oradea,..parcă. Un om liniștit, silitor și bine crescut. După ani, l-am revăzut la Clinicul antrenorilor de la Pitesti, printre antrenorii de junior care mai de care mai gălăgiosi. Liniștit și silitor s-a așezat în bancă și deși nu a fost o prelegere academică ( legat de evoluția baschetului, prezentat de un sârb ), și-a notat mult, deși materialul a fost disponibil pe DVD, și mulți discutau mai bine. A notat tot ce era interesant pentru el. A plecat cum a venit, fără tam-tam. Am remarcat bunul simț care emana din el.
    La noi nu prea este de modă să-i lăudăm pe profesori, dascăli sau antrenori. Nu este ușor, drumul este presărat cu obstacole, ceva de genul unui pelerinaj. Mergi inainte,cîteodate fără perspectivă și fără orizont, mai cazi, dar te ridici și-ți continui drumul.
    Aseară ne-a bătut în Junglă, după care a făcut turul sălii, în aplauzele spectatorilor, pentru că știe că încercarea de a ridica puțin nivelul baschetului romînesc, fenomenul are nevoie de spectator și de adversari demni.
    Munca lui Srecko si a lui Szaszgaspar Barni se va incheia pentru acest sezon după meciul de bronz. Anul acesta atît a fost, drumul s-a frînt aseară. Acum trebuie să ne ridicăm, să ne spălăm de praful drumului și să ne gîndim la viitor.
    Este vremea lui Cristian Achim. În fața lui trebuie să ne ridicăm pălăriile ! Glorie învingătorilor, respect învinșilor. Pe acest respect însă se poate începe o nouă constructive, un nou drum …care să după spre titlu.
    Hai BC Mureș !
    P.S. Îmi cer scuze pentru eventualele greșeli de ortografie, nu au fost premeditate.
    Aștept o finală cu Clujul, nu pentru că aș avea ceva cu Asesoft Ploiești ( nu mi-am permis niciodată să-i numesc altfel)ci pentru simplul fapt: doi antrenori români în finală !

    cu 9 ani în urmă (21.05.2014)
    • CSM CSU Oradea mi:

      adevarat
      sa stii ca suporterii oradeani si-au dat seama de mult si apreciaza munca extraordinara a lui Cristian Achim. De altfel cred ca felul de a fi a lui Cristian Achim se transmite atat jucatorilor cat chiar si suporterilor. Datorita acestui om si bineinteles si colaboratorilor acestuia : antrenorii de la copii, antrenorul secund Calin Pop, managerul Serban Sere, presedintele Florin Birta si toti ceilalti baschetul a devenit in Oradea un sport la concurenta cu polo-ul printre copiii si iubitorii de sport.
      De altfel si sponsorul principal Gheorghe Vajai-Gavella se asemeana foarte bine cu Cristian Achim prin seriozitate , perseverenta,, calitate, curaj, etc...
      Ii multumim lui Cristian Achim si suntem cu ei in finala.
      Hai Oradea

      cu 9 ani în urmă (21.05.2014)
    • CSM CSU Oradea Tomy:

      Achim = progres
      Salutare... frumoase cuvinte despre Cristi, si fare sa vreau sa sun ca un ecou, as vrea sa adaug cate ceva... In 2009 cand a preluat Achim echipa, eu personal eram suparat pentru rezultatele obtinute in prima parte a campionatului cu Veres pe banca. Daca nu ma insel pana atunci aveam doar doua victorii si eram la subsolul clasamentului. Apoi vine vestea ca pleaca Veres (foarte bun jucator, mai slab ca antrenor) si vine Achim. In acel moment m-am intrebat "cine mai e acest Achim". Nu auzisem nimic de el. Am inceput sa sap si am citit despre el chiar lucrurile pe care le marturiseste Geza mai sus. Din acel moment aceasta echipa a intrat pe o panta ascendenta constanta. An de an performanta s-a imbunatatit, nu extraordinar, insa pas cu pas si pare-se foarte durabil. In business numim acest proces "kaizen" (imbunatatire continua - cocnept preluat de la Toyota). Cristi este pricipalul artizan al acestui progres, chiar daca nu de el a depins tot. Insa el a fost vioara intai. Si este in continuare... un exemplu de diplomatie, politete si un adevarat lider. Cred ca toti jucatorii care au jucat pentru pentru el au doar cuvinte de lauda. Cristi ca antrenor a crescut impreuna cu aceasta echipa si sper ca in urmatorii ani CSM sa aiba suficienta forta ca si club sa il retina. Pe langa motivatia financiara si dragostea suporterilor cred ca trebuie sa incepem sa ne gandim la strategii serioase de retentie, in special pentru Achim, Dillon, Franklin, Titus... si lista poate continua. Caci nu cred ca alte cluburi, nu doar din Romania probabil, nu au inceput sa se uite serios la acesti oameni. Deoarece ei au pus ceva extrem de important peste talentul lor... MUNCA! Bravo Cristi!

      cu 9 ani în urmă (21.05.2014)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe totalulbaschetilor :

    Achim si Oradea
    Felicitari sincere acestui "cuplu" frumos si respectabil!Ca si in viata,de multe ori munca si seriozitatea inving talentul.Oradea este o echipa frumoasa evident nu prin spectaculozitatea ei(cu siguranta nici nu s-a construit pe acest concept si e vizibil ca nu are acest ingredient),ci prin acuratetea si armonia traseelor,daca vreti sa fortez putin metafora(ca doar e momentul lor de glorie)seamana cu o echipa de inot sincron.E determinata,harnica,devotata,dupa chipul si asemanarea antrenorului ei.Ca atare,pana vor veni altii cu ceva mai bun si mai nou,savurati-va momentul,il meritati cu prisosinta!Si nu in ultimul rand felicitari pentru consecventa,este un alt aspect laudabil ale carui roade le culegeti acum.Succes in finala!Cu pretuire,de la un oltean care nu striga "goool" si nu scuipa coji de seminte catre banca adversarilor(si va asigur ca-s foarte multi aidoma...).

    cu 9 ani în urmă (21.05.2014) Raspunde
  • CS Rapid București Rapidist4Life :

    Respect Oradea & Cristian Achim
    Felicitări CSM Oradea. De la o echipă care se chinuia să rămână în ligă acum 4-5 ani, ați crescut de la an la an încet și sigur prin continuitate, profesionalism și seriozitate.
    Ați demonstrat că performanța și baschetul de calitate vine în timp, ci nu de la un an la altul așa cum se întâmplă la alte "echipe". Nu mai dau nume ca iar îmi sar acei fani în cap că am ceva cu ei.

    cu 9 ani în urmă (21.05.2014) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    Achim
    Unul dintre cei mai buni antrenori din campionatul nostru iar ca si tactician cred ca este cel mai bun. Imi aduc aminte ca in retur cand CSM-ul a avut o serie de meciuri mai putin reusite au existat cateva contestari ale lui Achim : ca foloseste aceleasi scheme, ca adversarii i le cunosc, ca nu vine cu nimic nou etc. In acest play-off Achim i-a invins tactic clar atat pe Tenter cat si pe Sekulovic.
    Felicitari si la cat mai multe sezoane impreuna cu CSM.

    cu 9 ani în urmă (22.05.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Nelu Stan :

    filozofu ...Finala
    Pe umerii lui Cristi Achim, dar si al jucatorilor sta acum o imensa povara. Au adus CSM-ul intr-un punct in care “anumiti factori” isi pot spune cuvântul decisiv. Depinde de cat de mult vom intelege, cu totii, ca in finala de Play-Off, de anul asta, a pune presiune pe echipa, ca si cum Leii Rosii ar fi deja castigatori, este o mare eroare. Mai bine sa lasam presiunea pe Asesoft care se stie, si se spune, ca sunt superiori, la modul real, tuturor echipelor din campioant, datorita unor factori si „atu-uri” de „necontestat”. E momentul in care Cristi Achim si echipa sa considere castigarea finalei o oportunitate si nu o datorie. Ei si-au facut datoria din plin si sunt vicecampionii Romaniei. Nu spun ca ar trebui tratata cu supeficialitate, ci doar cu realism si luciditate. Sunt sigur ca Achim, care incontestabil este antrenorul momentului in Romania, are deja toate armele tactice sa-i invinga pe viitorii adversari, fie Cluj. fie Ploiesti. Eu, unul, am crezut si cred in continuare ca vom fi campioni, dar pana atunci mai e cale lunga. E momentul in care si „factorii” Oradei sa realizeze cu adevarat performatele acestor jucatori, pe care nu ai cum sa nu-i iubesti cand vezi cu cata daruire se lupta pe teren, pentru ca noi fanii sa fim mereu cei care se bucura si nu cei care pleaca acasa dezamagiti, cum se intampla cu multe alte echipe de top din campionat.

    cu 9 ani în urmă (25.05.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!