Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CSM Satu Mare și Universitatea Cluj încep seria de play-off cu două meciuri în zile consecutive

Andreea Vlase

Andreea Vlase
04.04.2019

CSM Satu Mare găzduiește astăzi și vineri primele două meciuri ale seriei de play-off cu Univeritatea Cluj. Sătmărencele au fost pe doi la finalul sezonului regulat din LNBF și au avantajul terenului propriu în lupta cu ocupanta locului 7. Alb-roșiile s-au impus în toate duelurile directe din acest sezon.

Prima confruntare stagională a fost cea din luna octombrie, la Satu Mare, scor 85-65. Prima repriză a fost destul de echilibrată, dar alb-roșiile s-au desprins în partea secundă. Istoria s-a repetat în a doua întâlnire din decembrie, sătmărencele câștigând la Cluj-Napoca cu 70-54, după ce era egalitate la pauza mare.

Cea mai dezechilibrată partidă dintre cele două echipe în acest sezon a fost cea din ianuarie, în turul fazei a doua a sezonului regulat. Atunci alb-roșiile au făcut scorul campionatului, 105-41 acasă, desprinzându-se încă din primele zece minute. Ultimul duel a fost în martie și sătmărencele s-au impus în deplasare cu 82-68. Atunci gazdele au ținut aproape mai mult de trei sferturi, dar nu au mai putut ține ritmul în final.

Din 2008 până în prezent au fost 29 de confruntări directe între cele două echipe. CSM Satu Mare a câștigat de 20 de ori, iar clujencele de 9. Ultimul succes al alb-negrelor a fost înregistrat în septembrie 2017, fiind urmat de 8 victorii sătmărene. Va fi prima dată când cele două echipe se confruntă în play-off. A fost o dublă manșă între ele în sferturile cupei de anul trecut, în care și-au împărțit succesele și alb-roșiile au mers mai departe din postura de câștigătoare de serie, iar alb-negrele ca învinse norocoase. Formația clujeană s-a schimbat foarte mult de atunci.

În clasamentul acestei ediții de campionat sunt 12 puncte între cele două echipe. CSM Satu Mare a încheiat Grupa Roșie pe locul secund cu 38 de puncte după 16 victorii și 6 înfrângeri. Universitatea a fost pe ultima poziție în prima grupă valorică, cu 26 de puncte după 4 succese și 18 eșecuri.

Sătmărencele pornesc ca mari favorite în seria de play-off, cu un lot mult mai experimengtat. Acestea au un bilanț de 10 victorii și o singură înfrângere pe propriul teren. Clujencele n-au cunoscut gustul victoriei în 11 meciuri jucate pe terenuri străine în campionat.

Formația pregătită de Carmin Popa a încheiat sezonului regulat cu un succes acasă cu CSM Târgoviște, 57-55, oprind o serie de 6 înfrângeri. Sătmărencele au terminat faza a doua a campionatului cu două înfrângeri, la Arad și Sfântu Gheorghe (58-82).

Clujencele au jucat ultimul meci oficial în 23 martie, în etapa care a încheiat Grupa Roșie. CSM Satu Mare a evoluat în finalul lunii trecute la Final 4-ul Cupei României unde a fost aproape să cucerească un prim trofeu intern. Elevele lui Maikel Lopez au trecut cu 68-51 în semifinale de Phoenix Știința Constanța, dar au cedat în ultimul act cu 65-69 cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, contestând arbitrajul.

CSM Satu Mare are medii mult mai bune atât la puncte înscrise pe meci (76,5 față de 62,5), cât și la puncte primite pe partidă (63 față de 80,5). Alb-roșiile stau mai bine și la recuperări (39,2 la 36,9), assist-uri (18 la 11,6), intercepții (11 la 8), capace (2,7 la 1,6) și mingi pierdute (13 la 18,3). Clujencele au o medie mai bună la faulturi (17 la 17,6). Cele două echipe au un procentaj de reușită foarte apropiat de la linia de fault (75,6% și 75,5%). Alb-roșiile stau mai bine din semicerc (50,4% față de 40,8%) și de la distanță (30,1% față de 27,1%).

Brittany Denson este cea mai bună marcatoare (17,2 puncte pe meci) și recuperatoare (medie de 9) de la CSM Satu Mare, iar Promise Amukamara oferă 4,5 pase decisive pe partidă. Arlesia Morse este principala marcatoare a clujencelor (17,8 ppg), Aleksandra Begenisic cea mai bună recuperatoare (7,7) și Tierra Henderson oferă 3,6 assist-uri pe meci.

Formația sătmăreană are o bancă lungă, cu multe jucătoare autohtone experimentate, în timp ce la Universitatea toate româncele au sub 23 de ani. CSM are numărul maxim de straniere permis pe foaia de joc. Toate cele cinci jucătoare străine au mai evoluat în campionatul românesc, în timp ce cele patru straniere de la „U” sunt la prima experiență în LNBF. Alb-roșiile au același lot de la începutul sezonului, în timp ce alb-negrele au făcut mai multe schimbări în ultimele luni.

Primul meci al seriei dintre CSM Satu Mare și Universitatea Cluj se dispută astăzi, de la ora 18:00, la sala LPS din Satu Mare. Vor arbitra Cristian Trofim, Alina Dekany și Radu Goina, cu Radu Vaida comisar. A doua partidă va fi găzduită tot de formația mai bine plasată la finalul sezonului regulat, vineri de la ora 17:00, cu aceeași brigadă de arbitri.

*foto: Attila Pesek / frissujsag.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!