Stiri Cupa României Feminin

CSM Satu Mare este prima echipă calificată în finala Cupei României 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
30.03.2019

CSM Satu Mare s-a calificat pentru al doilea an la rând în finala Cupei României. Semifinala dintre Phoenix Știința Constanța și finalista ediției precedente s-a încheiat cu scorul de 51-68, pe sferturi: 14-18, 14-19, 16-16, 7-15. Sătmărencele au condus pe toată durata partidei, dar constănțencele au reușit să se apropie în câteva rânduri, profitând de ratări din poziții foarte bune ale alb-roșiilor. Au fost destule minute în care nu s-a marcat, iar alb-roșiile s-au distanțat când s-au apărat mai agresiv și au mărit viteza în atac.

Phoenix Știința Constanța a început partida cu Chelsea Douglas, Ecaterina Armanu, Jelena Jovanovic, Bianca Fota și Vladinka Erak. CSM Satu Mare le-a avut în formula de start pe Promise Amukamara, Anamaria Kadar, Dlesha Lloyd, Andra Mandache și Brittany Denson. 

Amukamara a deschis scorul, de la linia de fault, iar Denson îl ducea la 0-5 cu prima reușită de la distanță. Fota punea pe tabelă primele puncte ale celor de la Phoenix Știința Constanța, cu o triplă. Alb-roșiile s-au apărat mult în zonă în primul sfert. Sătmărencele s-au distanțat la 5 puncte în mai multe rânduri și Jovanovic a dus scorul la 8-10, de după semicerc. Antrenorul CSM-ului a început să facă schimbări încă din prima perioadă de joc. Au fost câteva combinații reușite cu Denson la sătmărence, iar pivotul ajungea la 10 puncte la prima pauză, când scorul a fost 14-18.

Tavic a scuturat plasa de afară în debutul sfertului secund, dar Jovanovic și Erak au strâns ecartul la 3 lungimi. Mandache a răspuns cu o reușită de la distanță, pe final de atac, și Olah (Orosz) și-a distanțat echipa la 10 puncte, 19-29. Au urmat mai mult de patru minute în care sătmărencele nu au înscris, cu câteva ratări din apropierea panoului, iar Erak a strâns diferența la 6 lungimi. Baltic a oprit seceta din atacul sătmărean, cu două libere transformate după ce ratase de două ori de la linia de fault. Jovanovic a înscris de după semicerc și Erak de la semidistanță, pentru 28-31 în penultimul minut al primei reprize. Finalul perioadei de joc le-a aparținut alb-roșiilor, revenite la apărarea om la om. Acestea s-au distanțat la 28-37 la jumătatea partidei după reușitele lui Amukamara și Huțanu.

CSM Satu Mare s-a dus la 10 puncte în față după revenirea de la vestiare, dar Phoenix Știința s-a apropiat la 35-40. Au fost din nou multe ratări și dobrogencele încercau apărarea în zonă. Constănțencele s-au apropiat la patru puncte după liberele lui Jovanovic, dar au avut trei minute în care nu au găsit drumul spre coș. Tavic a înscris de la distanță, iar Amukamara și Denson au mărit ecartul la 11 puncte, 40-51 în penultimul minut al sfertului. Douglas a marcat din nou pentru jucătoarele echipate în alb și galben, pe final de atac. Scorul ultimei pauze a fost 44-53.

În sfertul patru au fost multe ratări ale ambelor echipe. Sătmărencele s-au distanțat la 13 puncte, Denson fiind de neoprit sub panou. Beldian a dus scorul la 48-59, transformând liberele de la un antisportiv, dar Phoenix Știința a comis o abatere de 24 de secunde la atacul suplimentar. Au urmat trei minute și jumătate în care nu s-a marcat deloc, oprite de tripla lui Douglas, pentru 51-59. CSM a avut nevoie de mai mult de patru minute pentru a găsi din nou drumul spre coș. Lopez a apelat la o formulă cu trei jucătoare mari, dar au fost câteva ratări din poziții favorabile.

Constănțencele au irosit ocazia să se apropie după ce au pierdut mingea în propria jumătate și Uiuiu profita. Phoenix Știința n-a mai înscris în ultimele două minute și jumătate ale partidei, iar ardelencele s-au distanțat pe final după triplele lui Huțanu și Olah (Orosz). Scorul final a fost 51-68 și CSM Satu Mare va juca a doua finală la rând în Cupa României.

Jucătoarele venite de pe banca sătmăreană au contribuit cu 28 de puncte, față de 3 ale rezervelor constănțene. Alb-roșiile au profitat și de greșelile adverse, cu 22 de puncte după turnovers față de 10. A fost egalitate la reușitele de la distanță, 6-6, iar Phoenix Știința a transformat cu o liberă în plus, 11-10. CSM Satu Mare a făcut diferența cu reușitele din semicerc, 20 față de 11, dar și la recuperare, 41-26.

Brittany Denson a fost coșghetera partidei cu 21 de puncte, plus 7 recuperări. Pentru CSM Satu Mare au mai înscris: Olah (Orosz) 11 puncte (5 recuperări), Amukamara 10 puncte (6 recuperări, 7 assist-uri, 4 intercepții), Huțanu 7 puncte, Tavic 6, Mandache 5 puncte (7 recuperări), Kadar 2 puncte, Lloyd 2, Uiuiu 2 și Baltic 2.

Vladinka Erak a fost cea mai bună marcatoare de la  constănțence, cu 14 puncte, plus 8 recuperări, urmată de Douglas și Jovanovic cu câte 13 puncte. Toate cele trei au fost integraliste. Pentru Phoenix Știința au mai înscris Fota 8 puncte (5 recuperări) și Beldian 3 puncte.

Pentru Phoenix Știința Constanța aventura la debutul în cupă se încheie în semifinale. CSM Satu Mare va juca cu trofeul pe masă duminică, de la ora 19:00. Adversara se decide dintre Olimpia CSU Brașov și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, care se întâlnesc astăzi, de la ora 19:00, în a doua semifinală de la Sepsi Arena.

*foto: Zsoli Jeffwarder

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii