Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CSM Târgoviște și Universitatea Cluj încep astăzi lupta pentru locul 5 în LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
06.05.2019

CSM Târgoviște și Universitatea Cluj încep astăzi lupta pentru locul 5 în LNBF

CSM Târgoviște și Universitatea Cluj-Napoca se întâlnesc în acest an pentru locul 5 în Liga Națională de Baschet Feminin. Prima partidă a seriei se dispută astăzi, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor Târgoviște. În duelurile pentru clasament se joacă după sistemul 2 din 3 partide. Va fi a 5-a confruntare stagională între cele două echipe, scorul fiind 3-1 pentru dâmbovițence.

Ambele formații au pierdut cu 0-3 în primul tur de play-off (sferturi) și s-au impus cu 2-0 în al doilea tur, pentru locurile 5-8. Ultima confruntare directă, de la Cluj-Napoca, s-a încheiat cu victoria gazdelor care a coborât echipa din Târgoviște pe locul 5 la finalul sezonului regulat și a pierdut avantajul terenului propriu în primul tur din play-off.

CSM Târgoviște a cedat în trei partide cu rivala FCC ICIM Arad, 61-65, 37-56 (în deplasare) și 51-64 acasă. Elevele lui Cătălin Tănase au avut un avans important de 21 de puncte în prima repriză la ultimul joc, dar nu au reușit să se impună. A urmat duelul cu CSU CSM Oradea pentru locurile 5-8, în care dâmbovițencele plecau ca mari favorite în fața unei echipe care s-a confruntat cu mari probleme și a rămas cu un lot foarte neexperimentat. Tănase a profitat de ocazie și a oferit multe minute jucătoarelor tinere din lot, iar CSM Târgoviște s-a impus cu 84-27 și 74-30.

Universitatea Cluj, pe 7 la finalul sezonului regulat, a întâlnit vicecampioana CSM Satu Mare în primul tur din play-off. Scorurile au fost: 72-58, 72-54 și 74-53. Clujencele au avut parte de un adversar mai complicat decât a avut adversara de astăzi în turul secund, pentru locurile 5-8. Alb-negrele au întâlnit formația care le-a luat fața în clasamentul final al Grupei Roșii, Phoenix Știința Constanța. Elevele lui Carmin Popa au deschis seria cu o victorie în deplasare (63-51) și au încheiat-o cu 2-0 după 70-50 acasă.

CSM Târgoviște a câștigat primele trei confruntări cu Universitatea Cluj din acest sezon, iar alb-negrele s-au impus în ultima. În prima fază a campionatului scorul a fost 60-51 la Târgoviște, cu gazdele conducând în prima repriză, dar clujencele au revenit și era egalitate în minutul 36. Finalul le-a aparținut dâmbovițencelor pentru care Ancuța Stoenescu înscria 26 de puncte. Rishonda Napier marca 22 de puncte pentru clujence, la care Irina Părău încheia în double-double (10 puncte, 14 recuperări).

67-73 a fost scorul în returul de la Cluj-Napoca, în care alb-negrele au condus în prima repriză, dar din nou alb-albastrele au avut un final mai bun și s-au impus. Rishonda Napier era cogșhetera acelui joc cu 28 de puncte pentru gazde, iar Aleksandra Begenisic încheia în double-double (12 puncte, 12 recuperări), în timp ce Larisa Toma era cea mai bună marcatoare de la învingătoare cu 19 puncte.

Cel mai dezechilibrat duel direct a fost primul din Grupa Roșie, câștigat de CSM Târgoviște cu 87-71. Larisa Toma și Monique Coker încheiau în double-double acel meci, cu 18 puncte și 10 recuperări, respectiv 15 puncte și 13 recuperări. Pentru oaspete Arlesia Morse înscria 24 de puncte, iar Aleksandra Begenisic bifa un nou double-double cu 18 puncte și 15 recuperări.

Ultima confruntare directă a fost cea din ultima etapă a fazei secunde a sezonului regulat, în 23 martie. Universitatea Cluj, care nu putea avansa în clasament indiferent de rezultat, câștiga acasă cu 57-55 și dâmbovițencele pierdeau pe ultima sută de metri locul 4 înainte de play-off. Tierra Henderson era coșghetera partidei cu 17 puncte pentru alb-negre, în double-double cu 10 intercepții. Laura Vaida era cea mai eficientă de la oaspete, în double-double cu 15 puncte și 12 recuperări.

În confruntările directe din acest sezon, alb-albastrele au o medie de 68,8 puncte pe meci față de 61,5 în dreptul clujencelor. Dâmbovițencele stau mai bine și la recuperări (45,5 față de 40,5), assist-uri (16,8 la 10,3) și capace (3,8 la 2), în timp ce clujencele stau puțin mai bine la mingi pierdute (14,3 față de 15). În ceea ce privește procentajele la aruncări, CSM Târgoviște are unul mai bun din semicerc (48,4% față de 36,5%), în timp ce „U” stă mai bine la triple (30,4% la 25%) și libere (66% la 63,2%).

Tierra Henderson are medii de 17 puncte și 6 pase decisive contra CSM-ului, iar Aleksandra Begenisic, 10,8 recuperări pe meci. Porsche Poole a înscris 10,8 puncte pe partidă contra clujencelor, Gabriela Irimia (revenită din nou pe teren după problemele medicale) are 9 recuperări, iar Ancuța Stoenescu, 4 assist-uri pe meci.

Din 2005 până acum, de când sunt disponibile statisticile de pe site-ul nostru, au fost 28 de confruntări directe și scorul este 20-8 pentru CSM Târgoviște. Ultima confruntare din play-off a fost cea din 2017, când cele două echipe s-au întâlnit în semifinale și clujencele avansau cu 2-0 la general.

Reamintim că ambele formații au renunțat la jucătoare americance față de debutul acestui campionatul. CSM Târgoviște s-a despărțit de Monique Coker înainte de finalul sezonului regulat și a rămas cu o singură stranieră în lot, Porsche Poole. Din cauza problemelor cu interdicțiile de transferuri internaționale, dâmbovițencele o au doar pe Teodora Neagu la capitolul veniri în timpul sezonului. Universitatea Cluj s-a despărțit de Rishonda Napier după ce a adus-o pe Tierra Henderson, iar în ultimele partide nu a mai evoluat nici Arlesia Morse, coșghetera echipei în primele luni ale competiției. Pe lângă Henderson, sub comanda lui Carmin Popa au ajuns și Mihaela Maxim și Ivana Vujovic, iar printre plecări importantă a fost cea a lui Nicolett Orban, în prima parte.

În aceste condiții, Universitatea Cluj are mai multe straniere în lot, în timp ce CSM Târgoviște are mai multe românce cu experiență. Ambele echipe au multe jucătoare tinere în componență, iar câteva au evoluat în weekend pentru CSS CSM Târgoviște, la turneul final U18, unde au fost pe doi.

Primul meci din seria pentru locul 5 se joacă astăzi, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor Târgoviște. Jocul doi va fi în 9 mai, de la ora 16:00, la Polivalenta din Cluj-Napoca. Dacă va fi nevoie de meci decisiv, acesta se va disputa în 12 mai, pe terenul dâmbovițencelor.

*foto: JFritz Fotograf facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!