Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSU Ploiești se impune în derby-ul cu CSU Sibiu și trece pe primul loc

Radu Bărăian

Radu Bărăian
22.03.2014

Liga Națională

Etapa 24

70-55

Sala „Olimpia” Ploiești

19-5 Statistică 18-6

Campioana în exercițiu a României, CSU Asesoft Ploiești, a reușit să câștige în propriul fief împotriva celor de la CSU Atlassib Sibiu, scor 70-55 (29-13, 20-16, 12-16, 9-10). Înaintea acestui meci prahovenii ocupa poziția secundă în clasament la egalitate de puncte cu CSU Sibiu, echipă care se poziționa în fotoliul de lider. Astfel, în urma rezultatului consemnat astăzi între cele două formații, baschetbaliștii de la CSU Ploiești au trecut pe prima poziție a clasamentului, fiind cu un punct peste sibieni, iar șansele ca deținătorii titlului să termine pe primul loc la finele sezonului regulat sunt foarte mari. 

Vladimir Arnautovic a început confruntarea cu un prim cinci format din Bojan Popovic, Alhajji Mohammed, Adrian Guțoaia, Cătălin Burlacu și Gerald Lee, în timp ce Miodrag Perisic a replicat prin Octavian Popa Calotă, Matija Ceskovic, Milos Bojovic, Robert Sarovic, respectiv Christopher Lee.

Startul întâlnirii le-a aparținut în totalitate amifitrionilor, care au reușit în doar 2 minute să pună 7 puncte pe tabelă fără vreo replică din partea sibienilor. Primul punct marcat de gruparea galben-albastră a venit după alte 30 de secunde pe mâna lui Popa Calotă care a fructificat o aruncare liberă. La faza imediat următoare, Alhajji Mohammed scutură plasa de la mare distanță, iar peste câteva zeci de secunde, în replică, Robert Sarovic înscrie prin același procedeu. Astfel, după exact 4 minute scurse din meci, Ploieștiul era în avantaj, scor 10-4. Până la jumătatea sfertului oaspeții din Sibiu au reușit să vină la 5 puncte în spatele adversarilor printr-o nouă aruncare de după linia de 6.75 reușită de Popa Calotă, scor 12-7 în favoarea gazdelor. Apoi, Lee cu coș cu fault reușit și o altă aruncare izbutită din interiorul semicercului, respectiv Mohammed cu alte 2 puncte, au adus un nou run de 7-0 pentru Asesoft, scor 19-7, înainte cu 4 minute de finalul primului sfert. Prahovenii au continuat asaltul ofensiv, profitând de degringolada din defensiva oaspeților, fapt care a făcut ca scorul primului sfert să fie 29-13. 

Primele puncte ale secvenței secunde au fost înscrise de Ceskovic, iar replica a venit imediat prin Adrian Guțoaia care a fost găsit perfect de Popovic, scor 33-15. Apoi a urmat un minut întreg în care coșurile au lipsit cu desăvârșire, niciuna dintre combatante nu a reușit să marcheze în tot acest timp, iar pasele greșite și faulturile inutile au fost la ele acasă. Într-un final, campioana în exercițiu a reușit să spargă gheața printr-un coș marcat de Mohammed prin stop-șut. La jumătatea celui de-al doilea sfert ecartul gazdelor era de 19 puncte, scor 39-20, iar până la pauză jucătorii pregătiți de Dado Arnautovic au mai punctat de 10 ori, în timp ce ardelenii de 9. După primele 20 de minute ale încleștării dintre CSU Ploiești și CSU Sibiu, tabela de marcaj din Sala „Olimpia” înregistra 49-29 pentru ploieșteni.

Jucătorii celor 2 echipe au revenit mai relaxați de la vestiare, primele puncte ale reprizei secunde fiind marcate abia după 57 de secunde pe mâna baschetbalistului american din lotul Sibiului, Chris Lee. După alte aproximativ 40 de secunde Adrian Guțoiaia a majorat din nou ecartul la 20 de puncte, iar la faza următoare Sarovic recuperează aruncarea ratată de Ceskovic și înscrie 2 puncte ușoare, scor 51-33. Din acel moment a urmat un joc bun din partea trupei lui Perisic, aceștia reușid să marcheze 7 puncte la rând fără să primească vreunul, iar diferența dintre cele două echipe a scăzut la doar 13 puncte, scor 53-40. Totuși, jocul a revenit pe un făgaș normal conform evoluției Ploieștiului și Sibiului din acest meci, iar înaintea sfertului decisiv alb-albaștri aveau 16 puncte în fața ardelenilor. Cu toate că CSU Sibiu a reușit să-și adjudece sfertul 3 cu 16-12, tot echipa gază de afla în avantaj, 61-45. 

Cu un avantaj liniștitor înaintea debutului ultimului act, tot ceea ce aveau de făcut ploieștenii era să nu forțeze pe niciuna dintre fazele de joc. În același timp, sibienii parcă resemnați, nu s-au mai zbătut nici ei foarte tare pe parcusul ultimelor 10 minute de joc. Chiar dacă au început curajos sfertul cu o aruncare reușită de la 3 puncte prin Austin și s-au impus în acest ultim sfert cu un parțial de 10-9, echipa de pe Cibin nu a mai avut nicio șansă în fața celor de la CSU Asesoft Ploiești, echipă care și-a adjudecat victoria care îi urcă pe prima treaptă a clasamentului, scor final 70-55. Fără doar și poate meciul s-a jucat la nivelul aruncărilor de 2 puncte, acolo unde gazdele au terminat cu un procentaj de 66% (25/38), în timp ce jucătorii de la Atlassib au avut 22% (8/36). Un alt capitol în care prahovenii i-au dominat clar pe adversari a fost acela al paselor decisive, reușind 17 assisturi, cu 10 mai mult decât sibieni. Într-un final, CSU Asesoft Ploiești a terminat cu 90 de unități în dreptul eficienței, timp în care elevii lui Perisic au încheiat cu un dezamăgitor 40. 

Cel mai bun jucător al echipei învingătoare a fost Alhajji Mohammed cu 24 de puncte (7 rec), acesta fiind urmat de Gerald Lee 19 puncte (7 rec), Adrian Guțoaia 8, Cătălin Burlacu 7 (8 rec), Filip Adamovic 6, Vladimir Tica 4 (6 rec), Levente Szijarto 2, dar și Bojan Popovic fără niciun punct marcat, însă cu 8 pase decisive. De cealaltă parte, punctele Sibiului au fost marcate de Milos Bojovic 13 (5 rec), Devon Austin 11 (5 rec), Robert Sarovic 11 (9 rec), Octavian Popa Calotă 9, Christopher Lee 6 (6 rec) și Matija Ceskovic 5.

*Foto: Răzvan Păsărică

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!