Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce se întâmpla în baschetul mondial când BC CSU Sibiu juca ultima finală de campionat

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
25.05.2019

Ce se întâmpla în baschetul mondial când BC CSU Sibiu juca ultima finală de campionat

csu sibiu

BC CSU Sibiu traversează un sezon de excepție și după ce a cucerit Cupa României, a venit și calificarea în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. Precedenta finală pentru sibieni datează din 1999, când reușeau să-și adjudece titlul național.

Lucrurile au evoluat extrem de mult în baschet iar pentru a face o paralelă, vă vom prezenta cele mai importante evenimente din baschetul mondial petrecute în 1999.

1. San Antonio Spurs câștiga primul titlu NBA din istoria francizei, după o finală dominată contra lui New York Knicks. Era al doilea sezon pentru Tim Duncan în NBA, care făcea pereche sub panou cu David Robinson și câștiga titlul de MVP al finalei. Alături de San Antonio Spurs, Tim Duncan a câștigat alte 4 inele de campion iar în anul 2016 își încheia cariera de jucător profesionist.

2. Karl Malone era desemnat MVP al sezonului în NBA iar Vince Carter primea titlul de Rookie of the Year

3. Tot în NBA și tot în 1999, Chicago Bulls îl selecta pe Elton Brand cu prima opțiune în NBA Draft 1999. În acel an au mai fost selectați jucători precum Steve Francis, Baron Davis, Lamar Odom, Wally Szczerbiak, Richard Hamilton, Shawn Marion, Jason Terry, Ron Artest, Andrei Kirilenko sau Manu Ginobili.

4. Rămânând în baschetul nord american dar la nivel universitar, în anul 1999 Connecticut Huskies câștiga finala NCAA contra lui Duke Blue Devils cu scorul de 77-74. Pentru Connecticut era primul trofeu din istorie, în timp ce pe banca lui Duke se afla legendarul Mike Krzyzewski. Richard Hamilton era principala piesă de la Connecticut în timp ce la Duke evoluau Shane Battier, Elton Brand, Trajan Langdon sau Corey Maggette.

5. În baschetul din Europa, cel mai important eveniment al anului 1999 a fost EuroBasket-ul organizat de Franța. Italia cucerea titlul european după o finală câștigată în fața Spaniei,  64-56. Italienii au avut un parcurs dificil până în finală, pe traseu având de trecut de Rusia și Iugoslavia.

6. La nivel de club, Zalgiris Kaunas se încununa campioană a Europei într-un Final Four desfășurat la Munchen. Balticii au trecut în semifinale de Olympiacos și în finală de Kinder Bologna. Jonas Kazlauskas era antrenorul lui Zalgiris, care  îi avea în componență pe Tyus Edney, Anthony Bowie, Saulius Stombergas, Darius Dimavicius, Darius Maskoliunas, Tomas Masiulis, Eurelijus Zukauskas și Mindaugas Zukauskas. Ettore Messina era antrenor la italieni și îi avea sub comandă pe Antoine Rigaudeau, Alessandro Abbio, Pedrag Danilovic, Alessandro Frosini sau Radoslav Nesterovic.

7. Cupa Korac era câștigată în acel an de Barcelona în urma unei finale cu Estudiantes Madrid. La startul competiției din acel sezon au fost prezente CSU Sibiu și Dinamo București. Ambele formații erau eliminate încă din primul tur, CSU Sibiu de Maccabi Rishon LeZion și Dinamo de către Brotnjo din Bosnia și Herțegovina.

8. Michael Jordan se retrăgea pe 13 ianurie 1999 din activitate pentru a doua oară. Avea să revină între 2001 și 2003 la Washington Wizards, echipa la care și-a încheiat definitiv cariera de jucător.

jordan 1998

Aruncarea cu care Michael Jordan a câștigat finala din 1998, contra celor de la Utah Jazz

9. Joe Dumars, legenda lui Detroit Pistons își anunța retragerea după 14 sezoane petrecute în Motor City. El a cucerit două titluri NBA cu Detroit în 1989 și 1990.

10. Doc Rivers își începea cariera de antrenor în NBA. Orlando Magic i-a oferit funcția de antrenor principal în 1999. În 2008 cucerea titlul NBA cu Boston Celtics iar acum Doc Rivers se află pe banca lui Los Angeles Clippers.

11. New Jersey Nets îi oferea lui Ghiță Mureșan un contract pe încă un sezon. Stagiunea 1999/2000 avea să fie ultima pentru jucătorul român în NBA.

12. Dirk Nowitzki debuta în NBA pe data de 5 februarie 1999, într-un meci cu Seattle SuperSonics după ce startul sezonului a fost amânat din cauza lock-out-ului. Dirk s-a retras la finalul acestui sezon după 21 de sezoane alături de Dallas Mavericks și un titlu NBA în palmares.

PS: Redactorul acestui articol învăța să scrie în 1999. 

*foto: ziarul Tribuna, ediția din 23 aprilie 1999 / nba.com

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    foarte fain
    articolul, inclusiv tusa de final. O intrebare pt cunoscatori: ce a fost cupa Korac? As putea google ui, dar as vrea un insight in comapratie cu competitiile europene actuale.

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    • 76ers:

      Hm
      Din ce îmi aduc eu aminte nu era printre cele mai importante competiții europene la acea vreme dacă nu ma înșel era cam a treia ca valoare deci un Basketball Champions League din zilele noastre.
      Ulterior îmi aduc aminte ca a existat o fuzionare cu o alta cupa parca prin anul 2000 din care a ieșit actuala competiție Eurocup

      cu 4 ani în urmă (23.05.2019)
    • 76ers:

      A da
      Și campionatul românesc primea un loc sau doua in competiție dar echipele trebuiau sa înceapă din primul sau al doilea tur și rar treceau de primul meci ...

      cu 4 ani în urmă (23.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      merci
      nivelul nostru a ramas deci cam tot acelasi, tot in a treia competitie ne luptam.
      toate bune!

      cu 4 ani în urmă (23.05.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Marius Stern :

    Comparativ
    Era echivalentul Cupei UEFA la fotbal.In baschetul feminin era echivalenta cu Cupa Liliana Ronchetti.

    cu 4 ani în urmă (23.05.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!