Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cel mai dezechilibrat duel dintre U-BT Cluj și BC Mureș din ultimii 12 ani

Radu Bărăian

Radu Bărăian
05.11.2017

U-BT Cluj a învins aseară fără drept de apel pe BC Mureș la 29 de puncte diferență, scor final 97-68, într-un meci din cadrul etapei a 5-a din LNBM. A fost cel mai dezechilbrat duel direct dintre cele două formații ardelene din ultimii 12 ani, timp în care s-au consemnat 45 de întâlniri, inclusiv cu cea de aseară. 

Mai exact, pe data de 10 decembrie 2005, echipa din Cluj-Napoca învingea în deplasare în „Junglă” pe BC Mureș la 40 de puncte diferență, scor final 101-61. De atunci și până în prezent, cea mai mare diferență de scor s-a înregistrat sâmbătă seara în „Horia Demian”, odată cu victoria la 29 de puncte diferență a clujenilor, 97-68. 

În toți acești 12 ani, U-BT Cluj și BC Mureș s-au întâlnit de exact 45 de ori, timp în care echilibrul a fost de cele mai multe ori la el acasă, fie că a fost vorba de partide din sezonul regulat al LNBM, jocuri încinse din play-off sau semifinale, respectiv finale ale Cupei României. Până la victoria de ieri a echipei pregătite în prezent de Mihai Silvășan, Clujul și Mureșul și-au împărțit în mod egal victoriile, câte 22 de fiecare parte. Ieri însă s-a făcut departajarea, Clujul trecând la 23, în timpce Mureșul a rămas la 22. Iar mai mult de atât, diferența s-a făcut într-o manieră categorică. 

Au mai existat diferențe de peste 20 de puncte între U-BT și BC Mureș, indiferent de echipa care a ieșit câștigătoare, însă cea de acum a fost cea mai mare după respectiva din decembrie 2005. Însă, duelurile dintre cele două combatante transilvănene ne-au obișnuit de cele mai multe ori cu partide extrem de echilibrate, decise pe final. Cel mai recent exemplu este chiar finala Cupei României din stagiunea anterioară, atunci când alb-negrii și-au adjudecat trofeul în ultimele 5 secunde printr-un coș marcat de Aleksandar Rasic, scorul final fiind 79-78. 

Pentru a vă putea face o idee și mai clară despre ceea ce înseamnă echilibrul în rivalitatea sportivă dintre U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și BC Mureș Târgu Mureș, menționăm faptul că din cele 45 de meciuri directe, mai mult de jumătate s-au încheiat la diferențe mai mici de 10 puncte, și anume 25 de partide. 

Spre același deznodămând se îndrepta și partida jucată sâmbătă, 4 noiembrie 2017, la Cluj-Napoca, după ce prima repriză a confruntării a fost una extrem de echilibrată, Clujul intrând la vestiare cu un avantaj de 5 puncte. Însă, odată cu startul reprizei secunde, jocul s-a rupt în totalitate, iar minutele s-au scurs categoric în favoarea gazdelor, care au oferit un recital ofensiv și o disciplină ireproșabilă în defensivă. U-BT Cluj și-a adjudecat sferturile 3 și 4 cu parțiale de 22-13, respectiv 30-15, izbutind astfel o victorie la 29 de puncte diferență. 

Desigur, campioana en-titre pornea clar cu prima șansă în fața unui BC Mureș decimat de probleme, în comparație cu alte dueluri, însă istoria promitea un duel cel puțin la fel de echilibrat ca anterioarele. Însă, de această dată, trupa antrenată de Barnabas Szaszgaspar nu a mai rezistat adversarilor din Cluj-Napoca, fiind accentuată și confirmată situația dificilă prin care trece clubul mureșean în prezent. Finalistă anul trecut în Cupa României, titluri de vicecampioană în LNBM cucerite în ultimii ani, respectiv parcursuri excelente pe plan european, BC Mureș se află acum în degringoladă, cu o linie de clasament deloc îmbucurătoare, o singură victorie și 4 înfrângeri. 

*Foto: Adrian Rus (cjsport.ro)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!