Stiri Vulturi

Concluziile după participarea României în faza a doua a precalificărilor FIBA Eurobasket 2021

Eduard Popa

Eduard Popa
25.02.2019

România a câștigat duminică partida din deplasare cu Kosovo, scor 79-75. Naționala „Vulturilor” a terminat astfel faza a doua a precalificărilor pentru EuroBasket 2021 cu un palmares de 3 victorii și o singură înfrângere. Cu toate acestea, „Vulturii” nu au reușit să obțină primul loc care ar fi dus la calificările în grupele principale pentru FIBA EuroBasket 2021.

Așa că am decis să punem cap la cap rezultatele naționalei și să ajungem la mai multe concluzii, pe care le-am împărțit în părți pozitive și negative. La părți pozitive am notat următoarele observații:

1. În cele patru meciuri jucate de România în aceste precalificări s-a observat în special tinerețea lotului. La echipa națională a fost doar un singur veteran (+30 de ani) prezent. Este vorba de Giordan Watson. Cu excepția lui Iulian Orbeanu (29 de ani), Rolland Torok (28), Alex Olah (25) și Mirel Dragoste (24), restul echipei are maxim 21 de ani!

2. Cu excepția partidei de debut, pierdută în Skopje 76-90, Tudor Costescu a avut destul de multă inspirație ca selecționerul naționalei mari. Cu el la timonă, România a câștigat contra lui Kosovo acasă fără cei mai buni baschetbaliști pe care ar fi trebuit să îi aibă la dispoziție, a fost aproape să reducă ecartul și să câștige grupa la Ploiești, după victoria cu Macedonia și a câștigat în fața unui public ostil și a unei săli pline la Kosovo. Astfel, Costescu a suplinit cu destul de mult success despărțirea misterioasă de Zare Markovski.

3. Emanuel Cățe. Noul lider al generației României a avut din nou o prestație consistentă și în precalificările EuroBasket 2021. În trei partide, Emi a adunat medii de 13,7 puncte, 10,3 recuperări și 2,3 capace în 28,7 minute pe meci. Cățe se află într-un progres continuu, în special după ce a ajuns la UCAM Murcia.

Dacă am prezentat trei lucruri pozitive, iată și 3 lucruri negative:

1. Primul și cel mai important este faptul că nu am câștigat grupa din precalificări. Astfel, suntem obligați să mai trecem și prin ultima fază a precalificărilor, unde vom întâlni Slovacia și Cipru în luna august. Dacă nu vom câștiga grupa contra acestor doi adversari, România va fi nevoită să înceapă un nou ciclu de calificări, pentru CM 2023.

2. 42,6%. Acesta este procentajul de la 2 puncte al naționalei României, iar naționala este pe ultimul loc al procentajului de 2 puncte în precalificări. Această statistică arată că „Vulturii” ori au un bagaj ofensiv limitat ori nu sunt suficienți de atletici să atace cum trebuie inelul. Din fericire, ratările de la 2 puncte sunt compensate cu recuperări ofensive, unde România are 12,8 pe meci, cele mai multe din aceste precalificări!

3. Absența unor veterani valoroși care să pună umărul la progresul tinerilor baschetbaliști de la națională. Aici intră Vlad Moldoveanu, cel care a ratat enorm de multe meciuri în ultimii doi ani, dar și la Andrei Mandache, cel care s-a retras deocamdată de la națională. Cu ei doi în echipă, selecționata „Vulturilor” ar fi arătat cu siguranță mult mai bine și ar fi reușit să ajute chiar și la cele două puncte prezentate anterior.

Programul României în grupa cu Slovacia și Cipru arată în felul următor:

7 august: Cipru vs România

10 august: România vs Slovacia

17 august: România vs Cipru

21 august: Slovacia vs România

*fiba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!