Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Am fost scuipat de unul dintre acești golani”

Bogdan Isailă, Mara Mihăilescu

Bogdan Isailă, Mara Mihăilescu
28.05.2018

CSM CSU Oradea a câștigat meciul 4 al seriei cu BC CSU Sibiu, scor 71-61 și astfel a obținut biletele pentru ediția 2017/2018 a finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin. Antrenorul orădenilor, Cristian Achim, a vorbit la conferința de presă despre seria cu Sibiul și despre o nouă prezență în finala LNBM:

“În primul rând îmi felicit jucătorii pentru victorie. Îmi felicit jucătorii pentru apărarea seonzațională pe care au făcut-o în cele două meciuri de la Oradea. Ca să fac referire la meciul din această seară, am ținut Sibiul la 23 puncte marcate în prima repriză, iar pe tot parcursul meciului am încasat 61 puncte, în condițiile în care ultimele 8-10 puncte le-am primit pe relaxarea noastră, jocul fiind terminat. Așadar, apărarea noastră a făcut diferența. Băieții noștri au fost extraordinari. Aproape că am jucat fără greșeală în defensivă pe parcursul a 80 minute efective. Mă refer la ceea ce ne-am propus, la planul tactic.

În al 2-lea rând doresc să subliniez cu litere mari faptul că această victorie și calificare se datorează în egală măsură publicului nostru, care efectiv ne-a dat o energie incredibilă. Este ceea ce jucătorii și eu am simțit. Publicul nostru este unul absolut fabulos. Realmente, această victorie a fost adusă de energia pe care acești oameni minunați au adus-o și transmis-o echipei noastre.

Știam că echipa din Sibiu este foarte fizică. Însă știam că dacă noi reușim să ne ridicăm la nivelul lor de agresivitate vom câștiga. Eram absolut convins. Consider că suntem o echipă mult mai organizată decât a lor. Am cerut jucătorilor mei ca nivelul nostru de agresivitate să fie cel puțin egal cu al lor. Acum pot să spun că nivelul nostru de implicare a fost superior celui exprimat de Sibiu. Nivelul nostru de determinare ne-a adus victoria.

Aș vrea să felicit echipa din Sibiu. Este o echipă cu o calitate ieșită din comun. A staționat pe prima poziție întreg campionatul. Acest lucru nu e posibil dacă nu ai valoare și nu ai un antrenor foarte bun. Cu atât mai mare este meritul echipei noastre pentru această calificare.

CSU Sibiu este o echipă cu niște jucători foarte buni, cu individualități de marcă, cu un antrenor priceput și care a încercat să ne atragă în jocul lor de unu la unu, în jocul lor de tranziție. Mă bucur că am reușit să dejucăm aceste planuri ale adversarului. Revenind, îi felicit pe cei de la Sibiu pentru acest sezon. Cred că merită în acest sezon o medalie.

Suntem în cea de-a 3-a finală de campionat în ultimii cinci ani. Este o performanță extraordinară. Mi se pare fabulos ceea ce a realizat această echipă pentru propria sa istorie, pentru oraș, pentru tot ce înseamnă mișcarea baschetbalistică din Oradea.”

Cristian Achim a vorbit și despre fanii din Sibiu:

“Este un subiect mai puțin plăcut, însă doresc să-l punctez. Sportul, dar mai ales baschetul, în România și peste tot în lume, este făcut pentru fani. Este o minunăție să joci în săli pline. Indiferent că joci în deplasare sau pe teren propriu. Sala plină te face să te simți antrenor, te face să te simți jucător. Publicul din Sibiu este unul excepțional de frumos. Publicul din Sibiu a fost un exemplu, la un moment dat, de conduită, de civism, de tot ce înseamnă încurajări sportive.

Din păcate, câțiva golani – care nu sunt mulți, poate cât degetele de la o mână – încearcă să deturneze spiritul excepțional de frumos al publicului din Sibiu și încearcă să strice și să murdărească tot ce s-a făcut frumos în Sibiu din punct de vedere baschetbalistic. Pe mine, acești golani, nu mă vor opri să admir din tot sufletul spectatorii din Sibiu și galeria lor.

Iar golanilor – care, repet, sunt foarte puțini – aș vrea să le transmit câteva lucruri. Baschetul este un sport al oamenilor educați, al fair play-ului. Baschetul este recunoscut la nivel global pentru aceste lucruri. Sportul nostru este un exemplu pentru că în acest domeniu activează oameni educați, atât cei care îl practică, cât și cei care vin să-l vadă.

Ceea ce nouă, tuturor, ne-a plăcut la Sibiu, la Cluj-Napoca, la Oradea, la Pitești, la Craiova…a fost faptul că putem să venim la sală împreună cu copiii noștri. Asta este frumusețea sportului nostru, iar baschetul trebuie să continue pe aceste coordonate. Sunt foarte trist pentru că o mână de golani murdăresc istoria baschetbalistică a Sibiului. Sunt foarte puțini, știu și repet asta, dar vocea lor nu trebuie să se mai audă.

Nu am vrut să spun după primul meci, dar să știți că am fost scuipat de unul dintre acești golani. Aici, la Oradea, în sala noastră, am fost scuipat de un astfel de golan din grupul de suporteri sibieni. Nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată. Activez de o viață în baschet, dar așa ceva nu mi s-a întâmplat. Am fost jucător, sunt antrenor, activez în baschet de o viață, dar așa ceva nu mi s-a mai întâmplat! Am evitat să spun acest lucru după primul meci deorece nu am dorit să inflamez și mai mult spiritele, întrucât ele erau oricum încinse. O spun acum.

Lăsați, vă rog, baschetul pentru familii, pentru oameni educați, pentru oameni care vor să vină pentru un spectacol adevărat. Exact cum a fost până acum. Eu când merg în sala din Sibiu este o bucurie. Te simți antrenor. Te simți jucător. La Oradea la fel. La Cluj la fel. La Pitești la fel. Și așa mai departe. Avem niște săli extrem de frumoase. Nu trebuie să pierdem acest lucru.“

De-a lungul meciurilor 3 și 4 de la Oradea între fanii bihoreni și cei sibienii au existat tensiuni iar la meciul 4 din Arena Antonio Alexe, fanii orădeni au afișat mai multe bannere cu mesaje ironice la adresa sibienilor.

15 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Minciuni
    Nu poate fi adevarar. Cu siguranta fanii sibieni au o scrisoare medicala la indemana in care scrie ca au un exces de saliva care se acutizeaza la meciuri si asta e. Cu siguranta exista o explicatie si o asteptam. Fie Achim minte, fie altcineva e de vina.

    cu 5 ani în urmă (28.05.2018) Raspunde
  • MMI :

    Inutil
    Felicitări, Oradea, ați fost mai bun.
    Ce face acum Achim e spactacol pentru bufoni.

    cu 5 ani în urmă (28.05.2018)
    • un oradean:

      Achim
      Nu este adevarat.Achim a spus lucrurilor pe nume.Sunt sigur ca declaratia lui este cea adevarata

      cu 5 ani în urmă (28.05.2018)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea antiadrian.or :

    Tdm am ras cu pofta
    Bineinteles ca aveau scrisoare medicala dar nu i-a lasat Sere cu ea la intrare. Achim a fost un domn nu a vrut sa incinga spiritele si mai mult. Suporterii oradeni nu au injurat nici o clipa vreun jucator, oficial sau suporter al sibiului. Au fost cateva bannere ca raspuns la "mizeriile" facute atat acasa cat si in deplasare de fanii sibiului. La iesire am aplaudat jucatorii sibiului care (mai putin capers) au fost chiar foarte cool. Una peste alta daca cei 10 maxim 20 de ultrasi ar fi izgoniti si v-ati abtine sa injurati membri ai echipelor adverse fie ei jucatori sau oficiali cred ca ati fi de departe cea mai frumoasa galerie. Asa, din pacate scuipand antrenorul advers, facandu-i mizerii pe Sere si pe Mandache veti ramane doar o pata neagra pe istoria acestei galerii. Sa speram ca iese la spalat.

    cu 5 ani în urmă (28.05.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      Ghiolbani, nu golani.
      Iti dai seama ce fac acasa, daca in deplasare sunt asa ghiolbani. Si ieri a fost crema pe la voi ca restul erau la Hermannstadt.

      cu 5 ani în urmă (28.05.2018)
    • CSM CSU Oradea antiadrian.or:

      Am fost la sibiu in ianuarie
      Si sincer in afara de cateva mistouri pe holuri nu am simtit deloc golaneala sau altceva. Nici nu mi-a venit sa cred cand am auzit "Mandache esti o mizerie". Chiar daca pare pueril efectiv am ramas socat. Nu pentru gestul unuia sau altuia ca tampiti sunt peste tot. Dar sa cante toata sala asa ceva este incredibil. Apoi se mira de raspunsul primit (in meciul 4) dupa inca o tura de "mizerii" de data asta adresate inclusiv orasului chiar la noi acasa. Si raspunsul a venit exclusiv in bannere. Nu s-a scandat nici o secunda impotriva cuiva de la sibiu sau a suporterilor.

      cu 5 ani în urmă (28.05.2018)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu mdv80 :

    Un sibian
    Eu am fost la meciul 1 de la Oradea, sincer nu am văzut gestul la care face referire domnul Achim, eu unul n-am văzut să se apropie măcar de fanii sibieni, în fine, poate am pierdut eu momentul, s-a strigat contra domnului Sere pentru că nu ne-a lăsat să intrăm cu toba și cu steagurile, cei ce asigurau paza au spus că așa au primit indicații de la conducerea clubului, la Sibiu nu s-a întâplat niciodată așa ceva iar în ce-l privește pe Mandache, el și-a "câștigat" antipatia cu mult timp în urmă, altcineva din clubul orădean n-a avut parte de așa ceva.....
    În plus de asta, vă mirați de ce ne purtăm așa, păi uitați-vă la meciuri, dintre cele 4 echipe calificate în semifinale Sibiul este cea mai dezaVantajată de arbitrii, la meciurile cu Oradea s-a avut grijă să conducă arbitrii ""imparțiali"", oare nu și-a băgat coada cineva ?? Dacă a răbufnit atât Horațiu Floca, cât și Dan Fleșeriu, care n-au în obicei să facă așa ceva.....
    În încheiere vreau să știți că nu sunt de acord cu vocabular vulgar în săli de sport s-au pe stadioane, din păcate nu toți au parte de educația părinților, încă un lucru, domnul Achim a văzut numai ce a dorit dânsul dar să știți că erau vis-a-vis de dânsul câțiva orădeni care tot meciul au folosit numai cuvinte vulgare însoțite și de semne bineînțeles, asta n-a vrut să vadă domnul profesor Achim...
    În încheiere, nu vreau să iau apărarea suporterilor noștri, am vrut doar să aveți imaginea în ansamblu al primului meci de la Oradea...
    Apropo, cele mai vulgare cuvinte ale mele sunt: hoți, ticăloși & nesimțiți !!

    cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • BC CSU Sibiu mdv80:

      Continuare...
      Am folosit "in încheiere" de două ori, probabil pentru că sunt prea nervos, văd că unii orădeni au comentarii acide, ar fi bine să se uite și-n ograda lor...

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      ...dubii?????
      Nu sunt nici oradean nici sibian, am vazut meciurile la tv, am parerea mea despre ce s-a intamplat....dar totusi nu puteti spune ca s-a terminat 3-1 pe mana arbitrajului..pe bune!!!

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • BC CSU Sibiu mdv80:

      Un sibian
      Eu m-am referit la ce arbitrii ne-au dat nouă în comparație cu celelate echipe, la Oradea au fost 2 internaționali din 6, nu este corect, eu n-am spus că am pierdut pe mâna lor sau a noastră, meciul 4 nu l-am văzut, comentariul l-am făcut în principal pentru cuvintele domnului Achim, un orădean care a stat vis-a-vis de el a înjurat, a făcut semne obscene tot meciul, pe el oare chiar nu l-a văzut ?! Am jucat slab primul meci de la Oradea, recunosc, în schimb domnul Achim dacă s-a referit la suporterii sibieni întâi trebuia să-i vadă pe ai dânsului, acel suporter la care am făcut referire tot meciul a provocat, dacă vrei să declari ceva, fă-o dar n-o fă pe jumătate.....

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      ...
      ..o sa zici ca sunt rau....dar cand cineva ar face asta,a scris ce l-a nemultumit! Ca si voi, dealtfel!!!

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • BC CSU Sibiu mdv80:

      Un sibian
      Exact de aceea am comentat la acest articol să nu se creadă că orădenii sunt imaculați ca și comportament iar sibienii sunt la polul opus....
      Din cauza acestor comportamente eu n-o să mai merg în alte săli, nu mă caracterizează.....

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu mdv80 :

    Un sibian
    Domnul profesor Achim a vrut să-i facă pe suporterii noștri golani iar ai dânsului niște sfinți prin omisiune, a fost puțin cam parșiv !!

    cu 5 ani în urmă (30.05.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    csm
    M-am abtinut de la comentarii in ultima perioada pt ca daca o faceam acestea erau cam acide. O fac acum pt ca s-a mai "racit" atmosfera.
    Cum am mai spus-o am tot respectul pt modul in care isi sustin favoritii suporterii sibieni. Sunt de departe cei mai vocali si isi insotesc echipa, in numar mare, peste tot in tara.
    Revenind la confruntarea cu Oradea. In momentul in care, la ultimul meci din sezonul regulat, il injurati ca la usa cortului pe conducatorul clubului oradean(chiar daca protesteaza prea mult, nu aveti dreptul sa-l injurai si sa-l scuipati), iar la urmatoprul meci il jigniti pe capitanul echipei oradene, este normal sa vina niste consecinte. Din punctul meu de vedere publicul oradean a reactionat neasteptat de linistit. Daca pateati voi ceva de genul cred ca DIGI afisa "interzis sub 18 ani" la meciul urmator.
    In ceea ce priveste restrictiile de la intrare, acolo e clar ca fost o "plata" din partea lui Sere pt "urarile de bine" primite la Sibiu. Cu tobele ar fi trebuit sa va lase dar cu steagurile nu sunt de acord. Ati spus ca si galeria oradeana are staguri. E adevarat dar nu le foloseste in timpul desfasurarii partidei ci doar in pauze, pe cand voi v-ati facut un obicei in a folosi stagurile pt a distrage atentia jucatorilor adversi. Chiar si la meciul 4 s-au apucat 2 "destepti" sa lege fulare de plasa de protectie din spatele panoului si s-o scuture cand atacau oradenii. Mai spunea cineva ca se practica si in alta parte. Sincer urmaresc foarte mult baschet international si nu am vazut asa ceva.
    In incheiere, este ultimul comentariu care i-l mai fac cand vine vorba de Sibiu. Nu de alta dar cand un membru vechi al acestui forum isi permite sa ceara tuturor oradenilor "sa stearga la gura inainte sa vorbeasca despre Sibiu", pe mine ma dezgusta si las sibieni sa traiasca in lumea lor fara a se simti "spurcati" de cuvintele unui oradean.

    Hai CSM!

    cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    • BC CSU Sibiu mdv80:

      Un sibian
      Cum am spus, în meciul 3 un suporter orădean tot meciul i-a provocat pe ai noștri, stătea chiar în fața domnului Achim, dacă nu se petrecea în fața mea nu scriam nimic, acesat om înainte de meci a vrut să se ia la bătaie cu un sibian, l-a oprit cei de la pază, nu vreau să iau apărarea nimănui, din cauza acestui meci eu n-o să mai merg in alte săli dar nici orădenii nu sunt sfinți, am văzut, îi condamn pe cei care înjură chiar dacă sunt sibieni, n-au scuză dar fi convins că nici voi nu sunteți sfinți, din cauza suporterilor care s-au manifestat vulgar eu n-o să mai fac deplasări, culmea este că am fost la Cluj de vreo trei ori, la Tg. Mureș (măcar pe cei de acolo nu i-am înțeles), la Pitești, la Sfântu Gheorghe și în nici unul din aceste orașe n-au fost aceste probleme ca la Oradea, este curios !! Eu sper să se cizeleze suporterii sibieni dar nu numai ei.....Sănătate..

      cu 5 ani în urmă (30.05.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!