Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim, după primul meci din sferturi: „Nu cred că trebuie să inventăm noi roata”

David Istrate

David Istrate
26.04.2019

Joi, 25 aprilie, Arena Antonio Alexe a găzduit prima confruntare a seriei dintre CSM CSU Oradea și BCM U FC Argeș Pitești. Partida a fost echilibrată de la început până la final însă, până la urmă, trupa gazdă a reușit să se impună la o diferență de 4 puncte, scor 81-77.

La conferința de presă organizată după încheierea jocului, Cristian Achim și-a început declarația cu o mică observație. Tehnicianul în vârstă de 49 de ani s-a arătat nemulțumit de faptul că în România turneul final al Cupei României se desfășoară chiar înaintea playoff-ului, în loc să fie organizat ca în majoritatea țărilor europene, în februarie. Motivul invocat de Achim pentru această observație este că echipele ce luptă pentru Cupa României reușesc cu mari dificultăți să își recalibreze atenția asupra postsezonului.

Aș dori, înainte de aprecieri asupra meciului de azi, să fac o mică observație – mă bucur că o fac după meci câștigat pentru a nu fi acuzat că am alibiuri – referitor la modul de organizare al competițiilor în țara noastră. Am mai spus acest lucru, nu mi se pare normal ca turneul final de Cupa României să fie organizat înainte de începerea playoff-ului. Cred că suntem singura țară din Europa care programează astfel turneul de cupă. Nu cred că trebuie să inventăm noi roata. Alții au gândit treaba asta mult mai bine, noi trebuie doar să luăm exemplu. Toată lumea joacă turneul de cupă în luna februarie. În acest fel, este ca și cum cineva ar pedepsi echipele care au participat la Final Four. Este extrem de greu să te remotivezi și să te repui pe picioare. Să te reangajezi într-o luptă foarte importantă precum este playoff-ul, după o altă luptă la fel de importantă, cum a fost turneul de cupă, la distanță de câteva zile. Toate echipele care au participat la turneul de cupă, sunt sigur că au fost afectate, dar cu siguranță echipele care au jucat finala au fost cele mai afectate. Firește, învinsa din finală a fost cea mai zdruncinată datorită dezamăgirii ratării trofeului. Noi am fost în cea mai proastă poziție posibilă. Nu spun acest lucru pentru că Oradea a fost implicată în așa ceva. Putea fi oricine implicat în acest lucru, dar să ai două competiții atât de importante la interval de câteva zile nu este normal și nu se întâmplă nicăieri. Nu vreau să învinovățesc pe nimeni. Nu vreau să arăt cu degetul pe cineva anume, nu acesta este scopul meu. Vreau să ne gândim cu toții, cei implicați în acest fenomen, cu scopul de a face competițiile să fie mai bune din toate punctele de vedere. Clujul a avut aceeași problemă, lucru pe care antrenorul acestei echipe l-a evidențiat după primul meci al echipei sale în playoff. La fel și noi. Nu cred că există în Europa vreo țară în care se desfășoară turneul de cupă înaintea playoff-ului. Dacă există cu siguranță e ceva izolat. Toate țările dezvoltate în baschet au cupa în februarie., conform site-ului oficial al clubului bihorean, csmoradea.ro

În continuare, antrenorul campioanei en-titre a trecut la analiza primului meci din seria cu BCM U Pitești, punctând câteva din detaliile care au dus la victoria echipei sale.

Din fericire pentru noi am avut o repriză a 2-a în care ne-am elevat foarte mult nivelul de agresivitate în apărare. De aici ne-au venit niște puncte mai ușoare și de aici am reușit să întoarcem rezultatul. Nivelul ridicat de intensitate în repriza a 2-a ne-a permis să întoarcem soarta jocului. Piteștiul a jucat fantastic în prima repriză din toate punctele de vedere. Procentaje, recuperări ofensive, agresivitate în cel mai bun sens al cuvântului. Piteștiul și-a făcut treaba extraordinar de bine în prima repriză. Îmi pare bine că noi am avut reacție în repriza a 2-a. Fără această reacție am fi început cu 0-1. Sunt fericit pentru că am jucători care știu să reacționeze. Este meritul lor pentru ceea ce s-a întâmplat în repriza a 2-a. Mă bucur foarte tare pentru reacția echipei. Indiferent de rezultatul acestui meci, o echipă trebuie să obțină trei victorii pentru a fi declarată câștigătoare. Am spus același lucru și anul trecut, când tot cu Piteștiul am pierdut în primul meci. Am făcut primul pas, mă bucur că l-am făcut, dar mai avem încă doi pași de făcut. Sper să reușim să ne mobilizăm pentru Meciul 2. Preconizez că va fi un nou meci foarte greu. Aș remarca numărul recuperărilor ofensive, 15-5 în favoarea oaspeților. Ceea ce este o rușine pentru noi. Știam că jucătorii echipei piteștene au această calitate. Este o diferență foarte mare. Din fericire am reușit să scădem procentajele echipei adverse, altfel era foarte complicat pentru noi.”, conform aceleiași surse

La final, având în vedere că CSM CSU Oradea vine după o înfrângere dureroasă în finala Cupei României, Cristian Achim a fost rugat să spună câteva cuvinte despre modul în care au fost afectați elevii săi de acea dispută.

Din punctul meu de vedere echipa a fost afectată enorm. Nu aș vrea să relatez prima mea întâlnire cu jucătorii după finala cupei. A fost…cum să spun…nu m-am așteptat să fie atât de afectați. Mi-am dat seama că această finală pierdută și-a pus amprenta asupra băieților. E normal și asta probabil arată cât le pasă, însă cu toții trebuie să privim înainte. În sport nu poți să privești înapoi indifent că ai învins sau ai pierdut. Tot timpul trebuie să o iei de la capăt.”, după cum notează csmoradea.ro

Așadar, Leii-Roșii preiau conducerea în sferturile de finală cu BCM U Pitești și se pregătesc de meciul al doilea care va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:00.

*foto: Roby Boroș/CSM CSU Oradea

1 comentariu la aceasta stire:
  • euroman :

    alte motive
    in ultimele 3 meciuri finalurile Csm au fost f slabe. cu sibiu 1 -11 si acum 5-9. Achime trebuie abordat altfel finalul de joc.Daca esti in deficit ce faci? cu tactica asta de la egal ai pierdut si de la un mare plus abia ai cistigat si cu cluj si cu pitesti.ada ai pierdut si alte multe meciuri. Cu pitesti te-a scos Carter cu o interceptie la jeremici si un capac pe aruncare de 3 la acelasi jeremici si era sa te ingroape cel mai bun: Richard cu ratarea de 2 si o libera. tot Carter te-a scos si la Cluj cu cosul de 2 de la semidistanta. Asta trebuie rezolvat

    cu 4 ani în urmă (26.04.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!