Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Dan Calancea: „LNBF va fi mult mai slabă dacă se vor menține toate regulile”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
02.06.2018

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a adoptat o serie de reguli și taxe noi pentru sezonul următor al Ligii Naționale de Baschet Feminin. Printre aceastea se numără și o garanție de 10.000 de euro pe care cluburile din grupa A ar trebui să o achite până în 10 iulie. Olimpia CSU Brașov ia în calcul chiar să nu înscrie echipa în campionat din cauza acestui termen.

Pentru stagiunea următoare se va modifica formatul campionatului, cu grupe valorice în prima fază. Astfel, de la 9 formații, câte au terminat în acest sezon de LNBF, s-ar putea ajunge la 16, chiar 17 dacă se înscriu toate cele 9 din prima ligă și 8 care au jucat în eșalonul secund. Taxa de garanție este de 10.000 de euro pentru echipele din grupa A și 5.000 pentru cele din grupa B (C dacă va fi cazul). Responsabilul secției de baschet de la Olimpia CSU Brașov, Andrei Moga, a explicat situația clubului în cadrul unei conferințe de presă.

„Consiliul Federal a stabilit condițiile de participare în sezonul 2018-2019 al LNBF. S-au impus cluburilor reguli și taxe care, din punctul nostru de vedere, sunt aberante. Nu s-a discutat despre taxa de garanție la întâlnirea președinților. Această taxă de 10.000 de euro, care trebuie plătită până pe 10 iulie. Vor fi, poate, două trei cluburi care o vor putea achita, însă cluburile care sunt susținute de autorități publice locale sau județene, așa cum este cazul nostru, nu au posibilitatea să o plătească până la acea dată.

Am fost la conducerea Consiliului Județean Brașov, instituție care ne finanțează, și ni s-a spus că numai la rectificarea bugetară din luna august vom putea primi banii pentru taxele respective. Totodată, mai trebuie achitată taxa de participare de 4.050 de euro și taxa de înscriere în Liga Națională și în Cupa României, 800 de euro. Deci, noi trebuie să plătim aproximativ 15.000 de euro până pe 10 iulie. Bani de care nu dispunem!”, a declarat Andrei Moga, citat de mytex.ro și coronapress.ro.

Clubul brașovean ar putea să nu se înscrie în campionat dacă nu va găsi susținere de la Primărie, sponsori privați sau dacă nu dispare acea taxă de garanție. De asemenea, oficialul Olimpiei CSU ia în considerare și varianta cu depunerea unei scrisori de garanție bancară, iar săptămâna viitoare urmează o întâlnire cu președintele federației pe această temă.

„Credem că soluția este depunerea unei scrisori de garanție bancară, nu să trimitem la federație acești bani. Nu știu dacă este legal, juriștii ar trebui să se pronunțe. Colegii mei vor merge săptămâna viitoare la București, pentru o întâlnire cu președintele FRB, Horia Păun. Federația oferă cluburilor doar asistență și regulamente, nimic palpabil pentru a le ajuta. Poate și o relaxare fiscală la nivel de federație ar fi bună pentru cluburi. În acest moment, există o mare șansă să nu ne înscriem în sezonul viitor. Dacă vom găsi sponsori sau dacă va dispărea această taxă, lucrurile se vor schimba. Vom căuta susținere și la Primăria Brașov. De doi ani suntem pe podium în Liga Națională, cred că echipa a făcut cinste orașului”, a mai spus responsabilul secției de baschet.

Nici antrenorul Dan Calancea nu a avut cuvinte de laudă la adresa schimbărilor aprobate pentru sezonul viitor. Echipele din LNBF vor fi obligate să aibă două românce în teren pe toată durata partidei, cu mențiunea că în prima repriză una va trebui să fie sub 23 de ani. Tehnicianul medaliatei cu bronz de la ultimele două ediții se așteaptă la o scădere a campionatului din cauza acestor modificări. În acest sezon a fost obligatorie prezența în teren a două românce doar în primul sfert, cu una sub 22 de ani. în celelalte trei sferturi s-a jucat cu obligativitatea unei jucătoare autohtone fără limită de vârstă.

„Din punctul meu de vedere, dacă se vor menține toate regulile, Liga Națională de baschet feminin va fi mult mai slabă decât cea din sezonul precedent. Edițiile trecute, liga noastră a fost cotată în primele zece din Europa. Am avut jucătoare din loturile naționale ale Serbiei, Bosniei, Lituaniei, Muntenegrului, jucătoare din WNBA. Echipele care au reprezentat România în cupele europene au avut prestații bune și au făcut cinste baschetului feminin românesc. Campionatul a fost puternic pentru că a funcționat cu anumite reguli, care acum se vor schimba. Consider că facem trei pași înapoi și nu sunt convins că putem face cinci pași înainte repede. Mă refer la regulile pentru jucătorii români. Se știe, sunt un susținător vehement al sportivilor români, am debutat jucători tineri, atât la masculin, cât și la feminin, cu mult înainte să existe această regulă cu obligativitatea tânărului jucător pe teren. Susțin, însă, sportivul român de calitate, valoros”, a declarat Dan Calancea pentru mytex.ro.

Site-ul nostru a făcut o analiză despre jucătoarele autohtone care au evoluat în sezonul încheiat în luna aprilie, în funcție de vârstă și minutele pe care le-au jucat. La acestea se vor adăuga și cele care au evoluat în Liga 1, unele dintre ele cu experiență în Liga Națională.

„În sezonul trecut am avut cam 70 de românce, la 9 echipe. Eu nu cred că vom avea trei grupe, dar dacă ne raportăm la aproximativ 15 echipe, cum se dorește pentru sezonul viitor, nu vor fi suficiente jucătoare autohtone. Ar trebui să fie peste 100 de jucătoare românce, ceea ce e imposibil. Nu există. Trebuie să ne raportăm la junioarele U18 și se va întâmpla ca în sezonul trecut și se vor suprapune meciurile din Liga Națională cu cele din Campionatul Național U18, iar cele tinere nu vor putea juca la echipa mare. Măcar să nu se mai suprapună etapele. Este prea mult să se joace cu două românce în fiecare meci. De exemplu, la masculin, unde în campionatul juniorilor au fost de două ori mai multe echipe decât la feminin, deci mai mulți jucători, rămâne valabilă regula cu un român pe parchet tot meciul. E aberant să se impună o asemenea regulă în Liga Națională feminină. Aș susține o idee cu patru sferturi cu două românce tinere pe teren, iar datele meciurilor din Liga Națională să nu se suprapună cu cele de la U18 și U16. Așa vom avea, cu tot respectul pentru ele, jucătoare cu vârstă înaintată, care vor juca, în loc să creștem, să aducem ceva pentru viitor. Să nu mai vorbim despre pretențiile salariale pe care româncele le vor avea. Prețurile vor exploda nejustificat, neconform valorii sportivelor. Este o regulă care ne va duce înapoi”, a mai spus antrenorul Olimpiei CSU Brașov

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în această vară, câte echipe se vor înscrie în Liga Națională, câte se vor încadra la condițiile de eligibilitate pentru grupa A și cum va arăta campionatul în sezonul viitor.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!