Stiri Vulturi

Debut cu stângul în campania de precalificare pentru Vulturi

Mihai Lițiu

Mihai Lițiu
16.09.2018

Naţională noastră s-a înclinat în faţa Macedoniei în meciul susţinut duminică seară la Centrul Sportiv Borjis Trajkovski din Skopije. După un început echilibrat, gazdele s-au desprins în sferturile 2 şi 3 şi adjudecarea ultimului act nu a fost de ajuns pentru o victorie a Vulturilor.

România începe în formula: Watson, Kuti, Nicolescu, Orbeanu, Cățe în timp ce Macedonia replică prin Sokilov, Stojanovski V., Stojanovski D., Hendrix şi Trajkovski. Începutul de meci consemnează un duel personal Hendrix - Cățe. Jucătorul naturalizat pune primele puncte pe tabela de la nivelul liniei de fault şi de la semidistanţă dar Cățe replică de fiecare dată printr-un coş de sus, al doilea peste Trajkovski după o pasă perfectă de la Kuti. Se merge cap la cap şi Bobe Nicolescu reuşeşte un coş de dincolo de 6.75 pentru 9-6 dar acelaşi Hendrix înscrie uşor pe o oferită şi după primele 5 minute avem avantaj minim: 9-8. Cățe fură o minge şi se duce singur pe contraatac pentru 17-13 şi amfitrionii solicită timp de odihnă. Olah reuşeşte un tip-in de sub inel dar Kostoski înscrie de la marginea semicercului şi sfertul se inaugural se încheie 20-19 pentru Macedonia.

Gazdele se apără foarte agresiv, Watson e faultat pe aruncare de 3 puncte dar transformă doar primele 2 libere în timp ce a 3-a iese din coş dar e recuperată de Olah care este la rândul său faultat. Deşi nu fructifică nici una din aruncările acordare se revanşează sub panoul propriu cu un capac.Watson are o pătrundere caracteristică şi scoate mingea pe după apărător la Cățe care înscrie cu uşurinţă şi albaştrii conduc 23-21. Gazdele reuşesc un coş cu fault prin Trajkovski şi preiau conducerea 26-25 după 4 minute jucate. Orbeanu răspunde cu aceeaşi monedă sub celălalt panou. Watson reuşeşte un capac spectaculos dar mingea revine la Hendrix care înscrie de lângă inel. V. Stojanovski ratează o oferită dar tot el prinde mingea şi o introduce în coş din apropiere şi banca noastră solicită timp de odihnă. Sfaturile antrenorilor nu dau roade şi gazdele se desprind la 10 puncte după coşul reuşit de Vojdan Stojanovski pentru 40-30 şi avem din nou timp de odihnă. Nandor Kuti înscrie de la mare distanţă, gazdele irosesc atacul iar apoi Câte înscrie de sub coş după o recuperare ofensivă şi e rândul macedonenilor să ceară time ouţ. Ultimul atac al primei jumătăţi este executat ca la carte de jucătorii echipaţi în galben şi acelaşi V. Stojanovski scutură plasa de la mare distanţă cu 2 secunde rămase pe ceas şi la pauză mare Macedonia conducea România cu 43-35.

Tot macedonenii încep mai bine şi a doua jumătate, Damjan Stojanovski înscriind de 3 puncte la prima fază de atac şi ducând diferenţa la peste 10 puncte: 46-35. Ecartul se măreşte pas cu pas ajungând la 15 puncte după reuşita lui Hendrix de sus: 53- 38 şi timp de odihnă România. Mirel Dragoste transformă la rândul său de la mare distanţă. Emi Cățe punctează prin evitarea inelului şi apoi Nandor Kuti fură o minge şi înscrie de sus pe contraatac în timp ce Macedonia solicită timp de odihnă la 57 - 45. Se merge cap la cap până la finalul fertului cu ecartul între 11-13 puncte până la aruncările libere reuşite de D. Stojanovski pentru 67-52.

Ultimul act începe cu un minut de secetă urmat de 5 puncte consecutive reuşite de Giordan Watson reuşite de la distanţă respectiv semidistanţă şi gazdele solicită timp de odihnă 67-57. Giurovski înscrie o oferită dar acelaşi Watson răspunde de la linia de fault. Acelaşi Giurovski evită toată apărarea şi reuşeşte un coş dezechilibrat în timp ce Watson ajunge la cota 10 în sfertul al patrulea. V. Stojanovski înscrie un coş uşor şi Costescu cere time-out. Bobe Nicolescu reuşeşte o intercepţie şi Radu Paliciuc înscrie pentru 73-64 când mai sunt 5 minute de joc. V. Stojanovski face bulevard din apărarea noastră şi oferă mingea în coş după care Kotoski înscrie de la linia de 3 puncte. Watson reuşeşte un floater frumos după timpul de odihnă dar Trajkovski înscrie şi de la semidistanţă. Nicolescu îl imită pentru 81-68 dar imediat răspunde Stojanovski care transformă 2 aruncări libere. Cățe reuşeşte un coş şi fault cu 2 minute rămase pe tabelă dar imediat Trajkovski îl imită la celălalt panou. Paliciuc ezită să arunce de la 3 puncte dar reuşeşte o pătrundere finalizată cu oferită. La capătul unei faze elaborate, Watson scoate o minge în spate la Mirel Dragoste care reduce din diferenţă de la 6,75 m: 86-76 şi time-out Macedonia. Kotoski transformă doar o liberă din cele 2 de care a beneficiat dar nu reuşim să concretizăm atacul şi cu 3 secunde rămase pe ceas, Trajkovski dă lovitura de graţie de la mare distanţă şi Macedonia România se încheie 90-76 (20-19; 23-16; 24-17; 23-24).

Principalii marcatori ai celor două echipe au fost: Bojan Trjkovski şi Vojdan Stojanovski cu câte 21 de puncte urmaţi de Richard Hendrix cu 14 pentru amfitrioni, respectiv Giordan Watson 17, Bobe Nicolescu 16 şi Emi Cățe 15 pentru Vulturi.

sursa foto: fiba.basketball

5 comentarii la aceasta stire:
  • tanaseb :

    Olah
    Ce cauta la nationala? Asa a fost si la Cluj. Azi, Kuti slab. Asta ne e valoarea.

    cu 5 ani în urmă (16.09.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Vulturas :

    Probleme vechi, de ce nu sunt soluții ?
    A mai trecut un meci . Parca auzim:" atat se poate !" sau " am făcut tot ce s-a putut ". Oare așa sa fie? Cred ca puteam mai mult ( ca rezultat) dacă aveam cu cine (jucatori, pentru ca in aceasta seara eu am văzut ca avem antrenor). Si aveam si jucatori ,care știu jocul ,dacă îi aduceam la lotul național -amintesc de Mandache, Moldoveanu , Torok si as mai putea enumera. Dar sa vedem explicatiile oficiale :acestea lipsesc cu desavarsire , vorbesc de explicații la obiect, serioase, nu cele de genul " probleme ppersonale ale lui X sau Y " . Problema se pune in felul următor : activitatea la echipa naționala este "pro bono " pentru jucatori si cu salarii pentru ...ceilalți. Jucătorii " trebuie sa vina " ," au obligații " adică sa renunțe la echipele de club de unde își iau salariile si sa-si riște sezonul sau viitorul ,pentru ce ? Au asigurare veți spune . Da , dar mai departe ? Sunt convins ca dacă ați avea copii acasă , vârsta in jur de 30 de ani sau veniți după o accidentare va veți gândi serios la orice activitate , alta decât cea de la club cu care exista un contract si de unde va susțineți familia .Soluția pentru ca acești jucatori cu experiență,care nu mai au nevoie sa-si facă un nume ,sa MAI vina la echipa naționala este ca participarea la astfel de convocări sa fie atractiva, adică sa nu vina degeaba, sa fie remunerați pentru munca lor si pentru riscul asumat . Si nu vorbesc de diurna , cazare , mesele zilnice si echipament ! Altfel , se vor retrage rând pe rând de la echipa naționala, așa cum se vehiculează de altfel in cazurile celor trei si ....vedem noi ce facem , dacă mai facem. Idei ar cam exista : prime de joc in funcție de rezultat, de calificare ,de promovare, de meciuri jucate intr-un an pentru echipa naționala ,de rezultate personale gen recunoaștere FIBA , MVP, Topuri internaționale etc.... Ați auzit de așa ceva sau va faceți ca nu stiti ? Cum sa motivezi activitatea la echipa naționala fără o astfel de alternativa ? Aceste variante nu sunt de ieri , de azi pe la alte federații cu rezultate serioase . Apropo , anul trecut la promovarea U20 in divizia A de la Oradea, jucătorii au primit ceva , măcar masa de seara festivă in comun de după finala ? Dar alții ?

    cu 5 ani în urmă (16.09.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      FRB
      Oficial FRB a spus că s-a renunțat la Moldoveanu și Torok pentru că veneau după accidentări și nu erau refăcuți. Neoficial, cei doi au refuzat convocarea. Mandache cel mai probabil în aceeași situație, deoarece și Steaua cred că a început pregătirile. Pe de altă parte, nimeni nu e obligat să joace pentru România, fiecare e responsabil pentru propriile decizii.

      cu 5 ani în urmă (16.09.2018)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Vulturas :

    Rog fără sigla Sepsi
    Va rog nu asociați comentariul cu sigla Sepsi .

    cu 5 ani în urmă (16.09.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Dacă
    Nu este de unde , ce echipa națională sa aliniezi? Din păcate asta e valoarea baschetului românesc și în special al jucătorilor de origine română. Eu unul prefer sa avem parte de meciuri de baschet mai interesante in LNBM decât la națională, mai ales că realitatea este dură. Hai U-BT.

    cu 5 ani în urmă (16.09.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!