Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Depunctări drastice și schimbări majore în clasamentul Grupei Galbene din LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
27.03.2019

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a votat luni că la încheierea sezonului regulat, înainte de play-off, se va aplica depunctarea echipelor din Liga Națională care nu au avut echipă de junioare în conformitate cu cerințele din regulament. Rapid București și ACS KSE Târgu Secuiesc au fost penalizate cu 5 puncte și clasamentul Grupei Galbene din LNBF a suferit modificări majore. Cea mai importantă este avansarea celor de la CSU CSM Oradea pe locul care duce în play-off, în fața Rapidului.

„Se votează cu unanimitate de voturi ca în sezonul 2018-2019, depunctarea echipelor din LNB care nu au respectat prevederile art. 35, a, din RSLNB (obligativitate echipe de juniori proprii/colaborare) se va face la încheierea sezonului regulat, înainte de play-off”, este una din deciziile aprobate la Consiliul Director din 25 martie.

Iată ce spune punctul 35, litera a, din Regulamentul Specific al acestei ediții a Ligii Naționale de Baschet Feminin, de care se știa la startul sezonului:

„35. Fiecare structură sportivă cu echipa înscrisă în LNBF are obligația:

a). De a participa cu o echipă în campionatele naționale de juniori U14-U18. Această echipă poate să fie echipa proprie sau în colaborare cu altă structură sportivă afiliată la FRB. Dacă nu participă în Campionatul Național de juniori sau se va rupe colaborarea în timpul competiției, echipa respectivă va fi sancționată cu depunctare cu 5 puncte în LNBF”.

Cu o zi în urmă depunctările nu figurau în clasamentul Grupei Galbene și inclusiv campioana ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe anunța duminică pe pagina de facebook că va întâlni Rapid București în primul tur de play-off. Postarea a fost modificată ulterior cu numele noului adversar din sferturi.

Cu punctele câștigate în teren, Rapidul era echipa care ocupa locul ce permitea accesul în play-off din a doua grupă valorică, cu 36 de puncte (14 victorii / 8 înfrângeri). Același punctaj îl avea CSM Târgu Mureș, care nu putea intra în faza eliminatorie din cauza prevederilor regulamentare care nu permit echipelor aflate la prima participare să urce în play-off.

După aplicarea penalizării de 5 puncte, CS Rapid București a coborât pe locul 3 cu 31 de puncte. CSU CSM Oradea urcă pe locul secund cu 32 de puncte (11 victorii / 11 înfrângeri, are o penalizare de un punct pentru că nu a participat la numărul minim de turnee 3x3 în ediția precedentă a LN 3x3).

Bihorencele avansează astfel în play-off deși se confruntă cu mari probleme financiare și vor întâlni echipa care a dominat prima grupă valorică, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Formația orădeană a renunțat la jucătoarele experimentate din cauza acestor probleme. Regulamentul permite echipelor care urcă din a doua grupă valorică o perioadă specială de transfer (27 martie-3 aprilie), dar pare greu de crezut că CSU CSM va folosi această perioadă după problemele cu care s-a confruntat, din cauza cărora a plecat și antrenorul principal. Același regulament prevede sancțiuni dacă o echipă aflată pe un loc eligibil refuză promovarea.

„36.3 Trecerea într-o grupă cu standarde superioare: Echipele cu drept de promovare, care prin poziția din clasament sunt eligibile pentru a accede într-o altă grupă, sunt obligate să participe în noua grupă, să platească taxa de participare aferentă grupei, să îndeplinească condițiile de infrastructură și, dacă dorește, să-și completeze numărul de jucători străini. Echipa care refuză promovarea nu va mai avea drept de înscriere în LNBF sezonul următor”.

CSU CSM Oradea va întâlni campioana ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe în primul tur de play-off, cu primele două meciuri la Sepsi Arena în 6 și 8 aprilie. Meciul trei va fi în 12 aprilie pe terenul bihorencelor. Se joacă după sistemul 3 din 5 partide.  

ACS KSE Târgu Secuiesc se află în aceeași situație cu Rapidul și a rămas fără 5 puncte. Dacă bucureștencele au terminat pe 3 în Grupa Galbenă, covăsnencele au coborât pe ultimul loc, cu 27 de puncte (10/12).

Rapidul participă în CN U20, dar nu a înscris echipă în categoriile impuse de regulamentul LNBF (U14-U18) și nu are colaborare cu echipele din oraș de la aceste categorii de vârstă. Din Târgu Secuiesc, LT Nagy Mozes participă în competiția junioarelor sub 20 de ani cu o parte din componentele lotului echipei de primă ligă din localitate. LT Nagy Mozes are o formație și în CN U15, dar nu a fost cooptată pentru a se îndeplini cerința din competiția senioarelor.

Cu aceste ultime depunctări, ajunge la 4 numărul echipelor care au pierdut puncte în această ediție a LNBF din cauza neconformării cerințelor cerute pentru alte competiții. Reamintim că, pe lângă cele trei echipe amintite deja, și campioana ACS Sepsi SIC are două puncte luate pentru că nu a respectat cerințele impuse echipelor din LNBF de a participa la turneele din campionatul de 3x3 în vara trecută.

Celelalte echipe rămase din Grupa Galbenă vor juca pentru locurile 9-13. Vor fi două turnee. Primul dintre ele începe joi, 28 martie, la Târgu Mureș, și se termină în 30 martie. În clasamentul de pe site-ul federației echipele pornesc de la 0 în lupta pentru locul 9.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    Ce jigodeli! Atât Rapid, cât si Tg. Secuiesc au făcut tot posibilul să evite play-offul, la Rapid se joacă pe prime la victorie, in play off urmau 9 înfrângeri, indiferent de nivel, Tg. Secuiesc nu are bani. Au aruncat Oradea în play-off, o echipă de copile mai necoapta decât Alexandria. Pariu că vor trimite hârtie catre FRB că se retrag? Apoi, de ce FRB nu a luat nicio măsură în prealabil? Sau a fost manevra?

    cu 5 ani în urmă (27.03.2019) Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    ...
    Manevra? Ca depunctarea lui Sepsi? Pai daca asa spune profetul, manevra sa fie!

    cu 5 ani în urmă (27.03.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      Marș la rht, mămăligă ți-ai luat😜

      cu 5 ani în urmă (27.03.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!