Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Detalii despre sistemul din faza a doua a LNBF și câte puncte vor avea echipele

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.12.2018

Phoenix Știința Constanța a confirmat așteptările de la începutul sezonului și a încheiat pe prima poziție în grupa valorică B din Liga Națională de Baschet Feminin. Constănțencele au pierdut un singur meci, la masa verde. Phoenix Știința li se va alătura echipelor din grupa valorică A pentru faza a doua a competiției, când vor juca în grupa Roșie care începe în 22 decembrie.

Phoenix Știința are un bilanț de 11 victorii și o înfrângere în grupa valorică B. Singurul eșec a venit după acea greșeală în achitarea amenzii de la faultul tehnic, astfel că echipa din Constanța a pierdut la masa verde meciul cu CSU CSM Oradea, după ce a câștigat pe teren. Fără punct în clasament pentru acel meci, elevele lui Predrag Stanojcic au încheiat grupa valorică B cu 22 de puncte. Constănțencele au disputat deja partida din ultima rundă, în care se mai joacă Agronomia București – CSM Târgu Mureș și CSU CSM Oradea – ACS KSE Târgu Secuiesc.

Pe locul secund este momentan Rapidul cu 19 puncte, după 7 victorii și 5 înfrângeri, altă formație care și-a încheiat parcursul în prima fază a competiției. Următoarele clasate sunt la o distanță prea mare față de lider, pentru a fi recuperată într-o singură partidă. Prima fază a campionatului se încheie în 19 decembrie în ambele grupe.

Faza a 2-a a campionatului începe în 22 decembrie. Vor fi 7 echipe în prima grupă valorică, cea Roșie, respectiv 6 în a doua, cea Galbenă. Phoenix Știința Constanța va întâlni echipele care au jucat în grupa valorică A până acum.

Programul grupelor din faza a doua a LNBF va fi stabilit în funcție de locul ocupat de echipe în clasamentul primei faze. Pentru grupa Roșie va fi folosită tabela Berger de 8 echipe (locul 8 stă și locul 7 va fi ocupat de Phoenix Știința). Pentru grupa galbenă se va folosi tabela Berger de 6 echipe. Mai sunt câteva semne de întrebare în ceea ce privește clasamentul final al primei faze, astfel că nu se cunoaște încă ordinea din tabela Berger.

Perioadă specială de transfer

La trecerea în grupa superioară, echipele au dreptul să transfere jucătoare pentru a completa numărul maxim de straniere, care în grupa B este de 3 și în prima de 5. Constănțencele au trei straniere în acest moment în lot, Chelsea Douglas, Vladinka Erak și Jelena Jovanovic. Clubul beneficiază de o perioadă de transfer specială, 13-19 decembrie.

Cu câte puncte pornesc echipele în faza a doua?

Conform regulamentului, echipele din grupa valorică A vor intra în grupa Roșie cu toate punctele acumulate în prima fază. Câștigătoarea grupei valorice B, Phoenix Știința Constanța, va intra cu toate punctele acumulate în grupa B, înmulțite cu un coeficient de 0,5. Cu alte cuvinte, punctajul constănțencelor va fi înjumătățit, astfel că acestea vor porni cu 11 puncte în grupa Roșie.

În acest moment în grupa A este o singură echipă care are un punctaj mai mic decât cel cu care va intra Phoenix Știința. Este vorba despre Universitatea Cluj, care are 9 puncte după 9 înfrângeri. Clujencele mai au un meci acasă, cu FCC ICIM Arad, astfel că vor începe faza a doua a campionatului fie la egalitate cu constănțencele, fie la un punct în spatele lor.

Celelalte șase echipe din grupa valorică B vor juca în grupa Galbenă, în care iau toate punctele acumulate în prima fază a competiției, inclusiv cele din duelurile cu fosta colegă de grupă.

În perioada 22 decembrie – 23 martie se dispută partidele din faza a doua a campionatului, fiecare cu fiecare, tur-retur. La finalul acestei faze, liderul din grupa Galbenă va obține ultimul bilet de play-off, unde vor fi cele șapte echipe din grupa Roșie. De menționat că dacă pe primul loc în grupa Galbenă va fi o echipă cu afiliere provizorie la FRB (CSM Târgu Mureș poate aspira la acea poziție), atunci următoarea clasată va merge în play-off, deoarece există regula că echipele afiliate provizoriu nu pot intra în faza eliminatorie.

Câștigătoarea grupei Galbene va putea face transferuri în perioada specială înainte de play-off, 27 martie-3 aprilie, dacă dorește să ajungă la numărul maxim de straniere. Perioada normală de transfer se încheie în 28 februarie, până când formațiile au dreptul să facă 6 mutări.

3 din 5 jocuri și în primele tururi de play-off. Se joacă pentru clasament

Play-off-ul începe în 6 aprilie și se termină cel târziu în 21 mai. Noutatea din acest sezon este că se trece la sistemul cu 3 din 5 și în primele două tururi, urmând a fi jocuri duble, cu pauze de o zi între ele. În primul tur va fi împerecherea clasică, locurile 1-8, 2-7, 3-6, 4-5.

Semifinalele și finala mare se vor disputa după același sistem, cu prima echipă la 3 victorii. Lupta pentru medalii va începe în 10 mai. Finala mică se va disputa după sistemul 2 din 3.

Se continută lupta pentru clasament între echipele care pierd în primu tur de play-off, dar și în cazul celor rămase din grupa Galbenă. Tururile 2 și 3 de play-off, pentru locurile 5-8, se vor juca tot după sistemul 2/3, ca finala mică. Pentru stabilirea ordinii locurilor 9-13 se va juca un tur de 5 jocuri, repartizat în 2 turnee, de 2 și 3 zile.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!