Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Discuții aprinse în Consiliul General al Municipiului București, cu privire la protocolul dintre CSM București și CSA Steaua

Eduard Popa

Eduard Popa
12.09.2018

decizie csa steaua csm bucuresti protocol

După cum am scris deja săptămâna trecută, protocolul de colaborare dintre CSM București și CSA Steaua a fost rupt, la solicitarea Consiliului General al Municipiului București.

Astfel, CSM Steaua București Eximbank nu mai există, locul său fiind luat de către CSA Steaua în urna valorică A a Ligii Naționale de Baschet Masculin. În schimb, după am scris marți, CSM București încearcă să își găsească un loc în urna valorică C a LNBM, în contextul în care înscrierile s-au încheiat și au fost deja trase la sorți programul pentru următorul sezon al LNBM, dar și al Cupei României.

Decizia de a rupe protocolul dintre cele două cluburi bucureștene a fost luată fără o motivație clar, mai ales dacă ținem cont că trupa antrenată de Jukka Toijala a ajuns în finala LNBM în ultimii doi ani. Astfel, am așteptat să apară pe site-ul Primăriei Municipiului București procesul verbal al ședinței din 6 septembrie, unde subiectul privind încheierea protocolului dintre clubul Primăriei și cel al Armatei a fost destul de dezbătut. (vezi document aici, paginile 37-42)

Consilierii generali ai Capitalei care aparțin partidului din care face parte primarul Gabriela Firea au reclamat faptul că banii au fost cheltuiți de către Primărie, în dezavantajul CSM București.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a argumentat că:”Vreau să vă spun un singur element în amănunt – dumneavoastră știți că noi, astăzi, în competiția 2018/2019 nu suntem înscriși? Păi cui să dau banii? Păi dacă Steaua, nu înțelegeți că s-a înscris ca Steaua, nu asocierea? Nouă sute de mii de euro pentru ce?, dacă nu ne-au înscris. Să mă ierte Dumnezeu”.

În același timp, consilierul Honorius Adrian Circa a vorbit despre faptul că Steaua s-a folosit de banii CSM-ului, pe care l-a ținut în plan second în campaniile de marketing. De asemenea, decizia privind întreruperea protocolului ar fi fost luată inclusiv cu acordul primarului general al Capitalei:

”De-a lungul timpului, Steaua ne-a privit ca pe-o vacă de muls, în care ei sunt Steaua, iar noi le dăm banii ca să trăiască. Clubul trebuie să se numească CSM Steaua București, că noi dăm banii, peste tot există numai Steaua. Dar haideți să punem niște perspective corecte, legale, de parteneriat, ca să ajungem la momentul 2018, adică acum, când pur și simplu am fost informați – vedeți că asta este lista de jucători pe care noi o avem, doar semnați, stați puțin, păi noi dăm banii, cum adică semnați? Așa, din principiu? Da, da, noi suntem de la Steaua, știți noi suntem de la Steaua, zic da, iar noi suntem de la CSM, adică dacă tot bag nouă sute de mii de euro pe an, mai bine bag în juniorii mei… În decizia Consiliului de Administrație e discutată și cu domnul viceprimar, și cu doamna primar și așa mai departe. Ok, vrem să rupem acest parteneriat cu Steaua, eu nu sunt prostul nimănui, banii bucureștenilor, nu că sunt banii mei de acasă, sunt banii tuturor, ok, măcar bag banii în niște junior”, a spus Circa.

În schimb, consilierii opoziției au fost mult mai circumspecți:

„Aș vrea să vină să vorbească cineva din partea CSM pentru că acest proiect pe care Consiliul General din care făceam și eu parte l-a votat în 2012 și rezultatele au fost așa: o echipă de baschet care se găsea în liga întâi a ajuns în anul imediat următor în Liga națională și în ultimii doi ani a jucat finala națională. Această echipă a antrenat peste 2.000 de elevi, a dat peste 30 oameni în lotul national de junior. Vreau să știu și eu de ce se renunță la acest protocol pe care noi l-am votat acum șase ani”, a spus consilierul general Cristian Olteanu.

„În mandatul trecut, eu îmi amintesc, se spunea așa: este o mândrie pentru Primăria Municipiului București săs e asocieze cu cel mai prestigious club din țară, Steaua București. […] Eu v-aș ruga frumos să reconsiderăm lucrul acesta. Eu cred că ar fi o palmă dată Primăriei Generale, să nu mai avem o asociere și să nu mai sprijinim, nu știu, o ramură sportivă a unui club unde noi avem contract de vreo 12 ani”, a spus și consilierul Cătălin Iliescu.

„Cred că o astfel de decizie ar trebui să fie luată pe baza unei evaluări care să arate dacă a existat sau nu performanță acolo. Din moment ce se poate demonstra că a existat performanță, atunci o astfel de colaborare ar trebui să continue. Nu cred că trebuie să luăm decizia pe modul în care se înțelegere un consilier general sau altul cu conducerea clubului Steaua. Despre asta trebuie să vorbim: există performanță, continuăm, nu există performanță, ne oprim. Din căte se pare, a existat performanță”, a spus și consilierul general Ciprian Ciucu.

La ședința CGMB din 6 septembrie 2018 nu a fost invitat să ia cuvântul niciun reprezentant din partea celor două cluburi. Astfel, după acest schimb de argumente, încheierea protocolului a fost propusă spre votare, iar cu 29 de voturi pentru, 10 abțineri și 7 voturi împoriva, proiectul a fost aprobat, iar PMB a rupt oficial protocolul de colaborare cu CSA Steaua.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!