Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Doar 4 români în Top 30 ”lunetiști” LNBM

Costin Marinescu

Costin Marinescu
06.12.2012

Echipele din Liga Națională de Baschet Masculin aliniază, etapă de etapă, loturi în care jucătorii autohtoni nu prind foarte multe minute. Acest lucru se vede și în statisticile acestora, topurile ligii fiind dominate de jucători de peste hotare.

Conform statisticilor sezonului 2012/13, cel mai bine clasat român în topul marcatorilor este Virgil Căruțașu, locul 22. La capitolul recuperfări stăm bine, cu Virgil Căruțașu pe locul 4, Ionuț Drăgușin pe 6 și Leonard Filip pe 7, în timp ce la pase decisive Mihai Paul este primul nume românesc de pe listă, pe poziția 21.

În ceea ce privește procentajul la aruncările de 3 puncte, în topul 30 al campionatului regăsim doar 4 români. De fapt, sunt cinci, dacă îl luăm în considerare și pe Mihai Silvășan, care a disputat doar 6 meciuri în actualul sezon, din 11 etape. El a marcat  52% dintre aruncările de la mare distanță încercate, dar nu l-am luat în calcul deoarece filtrul nostru impune ca un baschetbalist să fi evoluat în jumătate plus unu dintre meciurile echipei sale.

Primul român din top este Silviu Lupusavei. El ocupă locul 2, cu un procentaj de 49.2%. ”Lupu” a marcat, în 11 meciuri, 30 dintre cele 61 de aruncări încercate de dincolo de semicercul de 6.75m. Doar Vedran Nakic, de la U Mobitelco, are un procentaj mai bun. Sârbul a marcat 21 din 42 încercări în 10 meciuri disputate. Lupusavei are cel mai bun sezon al său din 2008/09 până în prezent, atât din punct de vedere al procentajelor la aruncările de la distanță cât și al punctelor marcate și eficienței.

Următorul jucător autohton îl găsim pe poziția a 23-a. Este vorba de Flavius Lăpuște care are o medie de 33.3% la acest procedeu. Extrema de forță a Energiei Rovinari a aruncat în acest sezon de 4.1 ori pe meci de la mare distanță, cu 0.6 mai mult decât din interiorul semicercului, record al carierei la acest capitol.

Pe poziția 28 în top îl regăsim pe Vladimir Mihai, de la Dinamo. Tânărul jucător autohton are în LNBM o medie de succes la acest procedeu de 32.7%, cu 18 coșuri marcate din 55 de încercări. Precizia sa la acest capitol se vede cel mai bine în partidele din Liga a II-a, acolo unde, tot în tricoul lui Dinamo, dar cu adversari direcți mai puțin valoroși, reușește partide foarte bune. Spre exemplu, în etapa a V-a a competiției, contra Rapidului, a marcat 5 aruncări de la mare distanță numai în primul sfert.

Pe locul 29 al clasamentului este Mihai Paul, de la CSU Atlassib Sibiu. ”Miță” are o medie de 31.3% coșuri de 3 puncte pe meci, cea mai mică a carierei sale din 2008 până în prezent.

Vezi statisticile Ligii Naționale de Baschet Masculin!

Silviu Lupusavei s-a aflat în top și în sezonul trecut, când, cu 45.3% s-a clasat pe poziția a doua. Cu 38.4%, Cătălin Burlacu, de la CSU Ploiești, ocupa poziția a 11-a.

În 2010/11, Lupusavei, pe atunci în tricoul Energiei Rovinari, se afla pe locul 10, cu 38.3%, dar era tot cel mai bine clasat român, în timp ce în în 2009/10 tot el se afla pe în topul românilor, dar pe poziția a doua în clasamentul ligii, cu 45.8%.

Pentru a-l vedea când a fost ultimul sezon în care Silviu nu a fost pe primul loc în acest clasament, trebuie să ne întparcem până în 2008/09, când Claudiu Fometescu, conducătorul de joc ce evolua la Dinamo, marca 36.1% dintre aruncările de la mare distanță încercate.

Foto: sportingorj.ro,

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!