Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Document. Președinții de cluburi au propus crearea unei Superligi Naționale

Eduard Popa

Eduard Popa
12.05.2018

superliga nationala baschet regulament schimbat

Luni, 7 mai, la sediul Federației Române de Baschet, a avut loc ședința președinților de cluburi care vor participa la nivel de seniori în sezonul 2018/19 în baschetul masculin. Aceștia au decis ca Liga Națională de baschet masculin să aibă un nou format.

Astfel, după cum totalbaschet anticipa în urmă cu două luni, noul sistem competițional va fi format dintr-o singură ligă, cu trei grupe valorice diferite. iată principalele modificări:

1. Competiția va avea trei faze diferite:

Faza 1

Grupa valorică A va cuprinde echipele clasate pe primele opt locuri la încheierea ediției 2017/18 în LNBM, adică U-BT Cluj, CSU Sibiu, CSM CSU Oradea, CSM Steaua, BC SCM Timișoara*, BCM U Pitești, SCM U Craiova și Phoenix Galați

Grupa valorică B va avea în componență ocupantele locurilor 9-11 în LNBM 2017/18, respectiv primele cinci clasate în Liga 1 masculin 2017/18: Timba Timișoara, Poli Iași, Dinamo București, Cuza Sport Brăila, CN Aurel Vlaicu, Știința București, Athletic Constanța și CSM Ploiești.

Grupa valorică C va fi formată din restul echipelor.

În această primă fază se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând 14 etape.

Faza 2

Se formează patru grupe valorice.

Prima grupă valorică (Grupa Roșie) – locurile 1/6 din grupa valorică A în faza 1.

A 2-a grupă valorică (Grupa Galbenă) – locurile 7 și 8 din Grupa Valorică A, primele trei clasate din Grupa Valorică B și prima clasată din Grupa Valorică C.

A 3-a grupă valorică (Grupa Albastră) – locurile 4/8 din Grupa Valorică B și locul 2 din Grupa Valorică C.

A 4-a grupă valorică (Grupa Verde) – echipele de la locul 3 până la ultimul din Grupa Valorică C.

Se joacă în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, pentru încă alte zece etape.

Astfel, sezonul regulat va avea 24 de meciuri.

Playoff

Echipele din Grupa Roșie și primele două clasate în Grupa Galbenă se califică în playoff, în care sistemul va rămâne același, cu trei faze eliminatorii pe formatul cel mai bun din cinci partide.

Ultimele patru clasate în Grupa Galbenă și primele patru din Grupa Albastră vor juca playoff-ul pentru locurile 9-16. Ultimele două din Grupa Albastră și echipele din Grupa Verde vor juca la rândul lor între ele pentru locurile 17-până la ultimul.

2.Regulamentul specific LNBM

Participanții la ședință au venit cu diferite propuneri referitor la validarea și înscrirea echipelor în campionat. Cert este că nu se mai dorește acceptarea echipelor cu datorii către FR Baschet, respectiv a cluburilor cu sancțiuni BAT (de aceea BC SCM Timișoara ar putea să aibă mari probleme*). De asemenea, participarea în Liga Națională de baschet 3×3 – ediția 2018 este un criteriu obligatoriu în validarea echipelor pentru LNBM 2018/19.

În sezonul 2018/19 nu va mai exista o competiție a sateliților însă se va implementa obligativitatea ca fiecare structură înscrisă în LNBM să aibă cel puțin o grupă de juniori înscrisă în Campionatul Național al României. Din sezonul 2019/20, fiecare structură va fi obligată să aibă cel puțin două echipe la juniori. Este obligatoriu ca aceste echipe să fie înscrise într-una din competițiile U14-U18.

Cel puțin pentru început va fi permisă colaborarea cu alte cluburi precum CSȘ, LPS și/sau cluburi private. Dacă colaborarea se întrerupe în cursul sezonului competițional clubul respectiv din LNBM își pierde eligibilitatea sau va fi depunctat.

3.Alcătuirea echipelor

Echipele din Grupa Valorică A și B ar avea permisiunea să înscrie cel mult șase jucători străini pe foaia de arbitraj. Vor avea obligativitatea să joace cu un român U23 pe tot parcursul primei reprize (sfertul 1 + sfertul 2). Obligativitatea de a juca cu un român (indiferent de vârstă) pe tot parcursul reprizei secunde (sfertul 3 + sfertul 4).

Echipele din Grupa Valorică C vor avea posibilitatea să înscrie cel mult patru jucători străini pe foaia de arbitraj. Obligativitatea de a juca în permanență cu cel puțin doi români. Obligativitatea ca cel puțin unul dintre români să fie în permanență un jucător U23.

4.Cupa României

Regulamentul specific va fi același precum în LNBM.

Sistemul competițional se va modifica, jucându-se în 3-4 tururi eliminatorii, pe forma dublă manșă (tur/retur). Competiția se încheie cu un turneu final de tip Final Four (semifinale și finală).

Astfel va scădea numărul meciurilor din sezonul regulat al campionatului, însă pentru echipele care avansează în fazele superioare va crește numărul de meciuri disputate în cupă.

5.Finanțe

Taxa de jucător străin va fi aceeași pentru toate grupele valorice.

Baremul de arbitraj va fi diferențiat între grupele valorice.

 

Reamintim însă că aceste propuneri au nevoie de aprobare din partea Consiliului Director pentru a deveni oficiale. În galeria foto veți găsi întregul proces verbal al ședinței președinților de club.

2 comentarii la aceasta stire:
  • radu44 :

    Dublu play off
    Va fi mult mai greu..cu meciuri tari..in primele 14 etape.In fel de playoff dar fara eliminari...Partea grea va fi regula jucatorului u23 pe perioada primei reprize

    cu 5 ani în urmă (12.05.2018) Raspunde
  • YMCA alin67 :

    pareri...
    Observatii: 1.Turneul final al ligii I din acest an nu ar mai trebui organizat. 2. In sistemul propus, rezultatele din prima faza nu ar mai trebui sa conteze in faza a doua intrucat in grupele galbena si albastra ar participa echipe care in prima faza au fost in grupe valorice diferite, iar sistemul competitional trebuie sa fie unitar (valabil si pentru grupa rosie). 3. Anul acesta, sistemul cu cate sase echipe in fiecare grupa valorica in faza a doua a programat multe meciuri fara miza. Simplificand si fortand putin, pentru locurile 1-2 ar fi fost suficient sa joace de doua ori Clujul cu Sibiul, pentru 3-4-5 Oradea cu Steaua si Timisoara, locul 6 fiind de mult “adjudecat” de Pitesti, iar pentru 7-8 Craiova cu Galatiul (retrogradatele, odata cu retragerea Muresului, erau si ele cunoscute).Asadar, foarte multe meciuri fara rost (mai ales in a doua grupa valorica).
    Eu as propune divizii valorice de cate 10 echipe, in care sa se joace de minim trei ori fiecare cu fiecare (de patru ori ar fi si mai bine) ,primele opt sa lupte pentru titlu, iar ultimele doua impreuna cu primele sase din grupa B, respectiv ultimele 4 din grupa B si primele 4 din grupa C sa lupte pentru promovare in grupa superioara (cate 2),cu toate meciurile din faza a doua in sistem play off, 3 din 5.

    cu 5 ani în urmă (12.05.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!