Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Dragan Petricevic: „Știm că avem de făcut față unor așteptări, cu siguranță ne vom lupta să ajungem cât de sus se poate”

Valentin Todea

Valentin Todea
20.09.2016

La prima vedere, gruparea de baschet feminin a Universității Cluj pare una dintre principalele candidate pentru câștigarea sezonului 2016-2017 al Ligii Naționale de Baschet Feminin. Site-ul nostru a luat legătura cu tehnicianul formației ardelene, Dragan Petricevic, cel care ne-a împărtășit părerile sale în legătură cu stadiul în care se află echipa sa în acest moment, prezența spectatorilor clujeni la meciuri, lupta pentru supremație în viitorul sezon și alte aspecte interesante.

Sunteți multumit de nivelul de pregătire al echipei în momentul de față?

Pot să spun că da. Lucrurile merg într-o direcție normală, dar am suficienți ani de experiență în antrenorat încât să știu că în această perioadă lucrurile mereu merg mai bine decât se pot întâmpla atunci când întâlnim adversari din campionat. Meciurile de pregătire și sezonul sunt cu totul altceva.

La ce vă așteptați de la turneul de pregătire din Turcia, la care urmează să participați?

Mă aștept să jucăm un baschet bun și să vedem puțin și nivelul altor echipe din EuroCup, deoarece ținta noastră primară pentru sezonul următor este să jucăm în EuroCup, de Euroligă nu putem vorbi în acest moment, dar cel puțin la EuroCup ne putem gândi. Este o dimensiune nouă a acestui club, începută prin organizarea turneului internațional pe care l-am avut la Cluj și acum prin faptul că am primit o invitație să jucăm în Turcia, aceasta nefiind prima pe care am primit-o, invitația celor de la Good Angels Kosice nu am putut să o onorăm din cauza programului. Propunerea celor din Turcia este astfel a doua invitație importantă, de la o echipă destul de importantă din baschetul turc, cel puțin în această vară au avut o campanie de transferuri foarte bună, așa că scopul nostru este să mergem, să jucăm, lumea să ne cunoască, să ne vadă, să înțeleagă că și în România există echipe care merită să fie invitate la turnee puternice, și nu e vorba doar de noi, și să ne pregătim cât putem de bine pentru noul sezon. Nu uităm însă nicio clipă că este vorba de un turneu de verificare, nu ne propunem anumite obiective. Mie în general nu îmi place expresia „obiectiv trasat”, aceasta ducându-ne spre trecut, spre niște vremuri de care toți am vrut să scăpăm. Nu cred că poate cineva să traseze unui antrenor sau unui jucător mai mult decât ei singuri își doresc.

Considerați lotul de jucătoare suficient de puternic pentru ceea ce vă doriți în acest sezon?

Vom vedea pe parcurs. Dacă cineva în acest moment poate să spună că știe totul despre puterea adversarelor doar pentru că a văzut rezumate pe internet sau are ceva informații despre o jucătoare, ori a văzut lotul pe un site înseamnă că are niște puteri deosebite pe care eu nu le am. Eu nu pot să spun dacă e suficient sau nu, eu spun că este un lot pe care mi l-am dorit, pe care mi-l asum și pe care l-am alcătuit într-o perioadă suficient de lungă încât să avem destule informații despre jucătoare, lucru care până acum s-a și dovedit.

Cât de mult contează prezența Andrei Mandache în cadrul echipei?

Baschetul este un sport colectiv, Andra este o jucătoare valoroasă care poate să aducă foarte multe plusuri dar care are și o responsabilitate foarte mare. Până acum, consider că aducerea Andrei este o reușită dar haideți să vedem meciurile. Andra, la fel ca și celelalte fete, dar cu un plus pentru ea se antrenează exemplar și asta înseamnă că este o profesionistă. Caracterele reale ale sportivilor se văd doar în meciuri, aici mă refer la orice sportiv pe care l-am antrenat până acum. Asta le spun mereu sportivilor, că ei trebuie să lucreze la antrenament la capacitate maximă, doar ca să nu fiți înviși unu la unu, nu îmi arată caracterul dacă se antrenează sută la sută. Caracterele se văd la meciuri, așa că dacă cineva din acest lot are un caracter potrivit sau nu pentru ceea ce vreau eu se va vedea la meciuri. Deocamdată, Andra arată că a fost o decizie inspirată să o aducem la echipa noastră.


Sunteți de parere că Universitatea Cluj și formația din Sfântu Gheorghe se vor lupta pentru titlul de campioană?

Nu sunt de părere că cele două echipe se vor lupta pentru campionat. Cu siguranță că Universitatea Cluj și Sepsi deocamdată au loturile suficient de puternice ca să pătrundă în grupa 1-6, deoarece doar de acolo se vor decide pozițiile bune pentru play-off, și abia în play-off se va decide cine va câștiga titlul național. Dacă cineva poate să spună ca este favorit cu opt luni înainte de play-off, bravo lor, eu nu am suficientă competență și suficientă experiență să mă pronunț de acum. Aceste pronosticuri în general mi se par o foarte mare prostie și este oglinda unei societăți greșite în aceste moment unde deja în minutul 25 al unui meci se schimbă antrenorii naționalei prin telefoane la televizor. Haideți să nu ne apucăm de pronosticuri și de estimarea bugetului și de pusul presiunii unii către ceilalți, consider că există destule grupări puternice în acest sezon. În general, baschetul feminin este un sport puțin imprevizibil, așa că despre favorite e greu de vorbit. Cu siguranță că mai există echipe care pot să producă anumite surprize și despre care nu vorbește nimeni acum, cum ar fi Brașovul, Satu Mare, Aradul, Târgoviște.

Strict legat de Universitatea, suntem conștienti ce înseamnă campania noastră de transferuri, sunt zece jucătoare noi, știm că avem de făcut față unor așteptări, cu siguranță ne vom lupta să ajungem cât de sus se poate, în top, ne vom folosi de orice șansa care se va ivi, însă campania noastră puternică vine în baza unei fundații abia puse. Consider că nu este suficient doar să aduci jucătoare foarte bune în număr mare și să spui că ești una dintre favorite. Exista multe aspecte de care trebuie ținut cont, pe multe le avem îndeplinite, dar de o bună organizare au parte și alte echipe, stabilitate, lot, antrenor. Publicul este un avantaj uriaș, campionatul se poate decide la o diferență de o victorie, și aportul publicului din alte orase față de lipsa de curiozitate când este vorba de noi poate să fie decisiv. Activează foarte multe echipe în Cluj în Divizia A și este foarte greu să atragi atenția. La turneul amical „Nicolae Martin” a fost o lipsă de oameni în sală, și aici mă pot referi doar la primul meci, când a fost adusă Vicenza după 30 de ani, când au fost prezentate jucătoarele din mai multe generații care au jucat la Universitatea Cluj, foste mari jucătoare. Noi nu suntem naivi să credem că dacă acum s-au făcut investiții masive și am adus niște jucătoare, arătăm bine, mergem în străinătate, jucăm afară, suntem chemați, vor apărea rezultatele imediat. Avem o anvergură datorită unor relații pe care le avem. Să fim cinstiți, alarma de trezire a sunat anul trecut la Cluj. Sunt unul dintre cei mai vechi antrenori în baschetul românesc, iar poveștile de genul „ei au buget, alții nu au buget, noi așa...” sunt povești care trebuie depășite. În Euroligă nu o să auziți declarații de genul „ei au mai mulți bani decât noi, suntem fericiți dacă pierdem la diferență mică”. Aceste afirmații pun o presiune inutilă, personal pot să duc în spate destul de multă presiune.

Ce credeți că trebuie să se întâmple pentru ca spectatorii să fie în număr mai mare la meciurile Universității Cluj?

Nimic, noi trebuie să ne vedem de treaba noastră, să nu utilizăm tactici răsuflate de atragere a suporterilor îmbrăcându-ne la fel ca și echipa de fotbal, mergând pe stadion și sărind în fața publicului sau cântând aceleași cântece pe care le cântă ei, fiindcă asta e la modă să încerci să atragi suporterii de fotbal. Aceștia sunt cei mai numeroși în orice oraș din România și creează cele mai frumoase spectacole în tribune, fie că e la sală sau altundeva. Ei dau energia din tribune. E frumos să îi ai la meciuri, dar nu trebuie atrași cu orice preț, deoarece pe unii oameni îi poți minți uneori, însă pe toată lumea tot timpul nu ai cum. Noi nu o să mințim pe nimeni, o să continuăm să muncim, îi așteptăm cu drag pe toți, cred că rezultatele sunt cele care îi vor atrage, dacă vor fi, și eu sper acest lucru, deoarece de o tradiție nu putem să vorbim. Ea există, însă a existat și o dispariție totală, o pierdere a identității o perioadă lungă de timp la echipa de baschet feminin, încât acum nu ne putem aștepta să vină cu miile spre sală. Ca cineva să devină suporterul echipei noastre, acest lucru trebuie semănat, cules, întreținut ca și un copac mic pe care l-ai plantat pentru a crește.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca stef :

    Merită
    Le-am văzut pe fete jucând în turneul internațional, sunt achiziții foarte bune și sper să creeze o emulație și să atragă fetițele din nou către baschet. Poate pe viitor vom putea spera să ne apropiem de ceea ce însemna baschetul femenin în Cluj. Dragan are carisma și profesionalismul să creeze emulația necesară cum au fost odată d-nii Martin și Pop.

    cu 7 ani în urmă (20.09.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!