Stiri Acvile

Dragan Petricevic: „Normal că dorim să jucăm cât de bine putem și cât de mult ne va permite și adversarul”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
13.11.2018

Naționala de senioare a României a început la Cluj-Napoca pregătirile pentru partidele din ultima fereastră de calificări la Women's EuroBasket 2019. „Acvilele” întâlnesc Franța sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 19:00, iar miercuri joacă cu Finlanda, de la ora 20. Ambele meciuri se dispută la sala Horia Demian. Selecționerul Dragan Petricevic a vorbit despre cele două partide și întinerirea care se încearcă la lot.

„Fetele evident sunt bine pregătite, având în vedere că sunt deja de aproape 2 luni în campionat, dar sunt și obosite. Mai ales cele care au călătorit de afară, au fost niște mici probleme cu aterizarea, cu ceață, dar nimic foarte grav. Le simt bine. Lotul este într-o continuă întinerire. Din nou avem 2, 3 fete care practic vor debuta și nucleul cu cele mai experimentate, cred că este unul foarte bun și, în primul rând, este promițător, nu neapărat în vederea meciurilor cu Franța și Finlanda. Sigur, jucăm acasă și trebuie să jucăm cât de bine putem, cu cât mai multă energie, asta e deja un clișeu. Normal că dorim să jucăm cât de bine putem și cât de mult ne va permite și adversarul. Continuăm exact același lucru la care ne-am gândit de acum un an și ceva, aducerea unor forțe noi la lotul național și cred că am reușit până acum.

Nu au nevoie de o mobilizare specială atunci când joacă la lotul național, fie că este cu Franța, fie că este cu Azerbaijan. Nu cred că au nevoie de un punct emoțional, un speech special sau ceva de genul ăsta ca să joace bine. Pe o parte o să fie foarte multă dorință să joace un baschet bun, sunt absolut convins, pe de altă parte jucăm la Cluj, lucru care și el are o greutate specifică, deoarece este vorba de un centru al baschetului din ultimii ani, unde publicul iubește baschetul foarte mult. Sunt convins că vor umple sala. Sigur că în aceste condiții ele o să fie foarte motivate să joace un baschet bun”, a declarat Dragan Petricevic.

Lotul este compus din: Gabriela Mărginean (Adana Basket - Turcia), Adina Stoiedin (Scrivia - Italia), Ashley Walker (Mersin BSB - Turcia), Elisabeth Pavel (Reims - Franța), Annemarie Godri Părău (Sepsi SIC Sf. Gheorghe), Tunde Kilin (CSM Târgoviște), Carla Popescu (CSM Târgoviște), Ancuța Stoenescu (CSM Târgoviște), Ioana Ghizilă (Sepsi SIC Sf. Gheorghe), Alina Podar (CSTBv Olimpia CSU Brașov), Ecaterina Armanu (Phoenix Știința Constanța), Gabriela Irimia (CSM Târgoviște), Teodora Neagu (FCC ICIM CSB Arad) și Irina Părău (NBS Cluj-Napoca / Universitatea Cluj-Napoca). Popescu, Armanu și Podar sunt în premieră la naționala de senioare.

Selecționerul a vorbit despre ghinion la tragerea de la sorți, dar și despre schimbările din baschetul european.

„Pentru noi, în mod normal, toate grupele sunt dificile. Noi la orice tragere la sorți, când se termină o campanie de calificare și urmează cealaltă, nu suntem niciodată nici în prima, nici în a doua urnă, ca și naționala de fotbal, este în grupa C valorică, la fel și noi. Am avut acest ghinion ca pe lângă Franța, care are valoare incontestabilă, vicecampioana Europei la ultimele 3 ediții și un loc foarte bun și la mondialele de anul ăsta, să ne alegem și cu Slovenia. Deși are o populație mai mică, are o generație excepțională care practic acum ajunge la apogeu. E o generație care acum un an a fost vicecampioana Europei la U20. Și cu câteva jucătoare mai experimentate care joacă și prin Euroligă, vreo 3, 4 dintre ele. Un nucleu extraordinar, care a reușit să învingă și pe Franța în această campanie de calificare.

Ăsta a fost ghinionul nostru, însă nici meciul cu Finlanda nu a fost unul de aruncat, s-au terminat vremurile când mai existau 7, 8 țări care jucau baschet în Europa și atunci spuneam că suntem mari și tari. Acum practic toată lumea joacă baschet. De exemplu Finlanda în baschetul masculin se știe foarte bine unde e poziționată și devine încet, încet una dintre forțele din baschetul european. În aceste condiții, de ce să nu fie și baschetul feminin un sport care a progresat? A progresat și acolo. Și finlandezele au jucătoare care joacă în cupele europene, nu doar în campionatul intern. Așa că dacă în această campanie reușim să mai facem o victorie cu Finlanda, bineînțeles acasă, și un meci foarte bun cu Franța, și prin faptul că am reușit să întinerim și că undeva un număr de 8 jucătoare au debutat, eu cred că o să fie o campanie de calificare reușită. Nu din punctul de vedere al calificării finale la europene, dar ca și crearea unui nucleu da”, a mai spus Petricevic.

Slovenia este liderul grupei E cu 8 puncte după 4 victorii din 4. Franța este pe doi cu 7 puncte, având 3 victorii și o înfrângere. România are 5 puncte și un bilanț de o victorie și 3 înfrângeri, iar Finlanda încheie clasamentul cu 4 puncte după ce a pierdut toate cele patru partide de până acum. Se califică la europeanul din Serbia și Letonia câștigătoarele celor 8 grupe și cele mai bune 6 echipe clasate pe loc doi.

*foto: Ville Vuorinen / fiba.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Claudia Pop
    de ce nu a fost convocata sau nu a rapsuns convocarii?

    Cu o formula de start Parau-Marginean-Stoenescu-Pop-Pavel eram competitivi cred eu.

    De Walker nu stiu nimic. Nici nu stiam ca avem naturalizari la nationala de fete.

    Sambata sunt la meci! Hai acvilelor! :)

    cu 5 ani în urmă (13.11.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fanU :

    fan U
    Claudia Pop Cuic nu a fost convocata deoarece ea a renuntat la echipa nationala. Este decizia ei care trebuie respectata. Sigur ar fii fost de mare ajutor in cadrul echipei, deoarece este o jucatoare valoroasa. Pacat ca pentru unii convocarea la echipa nationala nu este o prioritate. Oricum si fara ea le doresc succes feteor si HAI ROMANIA
    Haideti sambata in Horea Demian sa fim alaturi de Romania

    cu 5 ani în urmă (13.11.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!