Stiri Acvile

Dragan Petricevic: „Sunt supărat pe mine pentru că nu am reușit în 5 zile să schimb un pic din mentalitatea care ne bântuie de ani de zile. Este nevoie de un proces lung”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.11.2017

România a fost învinsă în primul meci de calificare la europene, 59-80 cu Slovenia. După un început bun, cu un avans de 10 puncte. Tricolorele au avut probleme cu presingul avansat și au încasat coșuri ușoare, pe contraatac, iar diferența a crescut în favoarea oaspetelor.

Selecționerul Dragan Petricevic a spus după meci că își dorește să schimbe mentalitatea de a deveni rapid „looseri” din învingători.

După această înfrângere nu sunt dezamăgit, sunt supărat pe mine. Vă spun sincer, pentru că nu am reușit în 5 zile, de luni seară, cu formula completă, să schimb un pic din mentalitatea care ne bântuie de ani de zile. Până nu schimbăm acest lucru, cred că nici nu e nevoie să discutăm despre scheme în atac, scouting în apărare.

Nu vorbesc cu subînțeles și vorbesc exact cum este. Nu reproșez nimic acestor fete. Voi lucra foarte mult în continuare să le insuflu încrederea și să schimb ceva din această mentalitate. La 10 puncte pentru noi, dacă în momentul ăla ne propunea cineva să ieșim să ne batem cu klingorinienii, eu cred că ieșeam. Slovenele, în schimb, au fost reci ca gheața și au continuat să joace baschetul pe care știu să-l joace. Noi la scor egal ne comportăm ca și cum sunt deja 15, 20 de puncte pentru echipa adversă.

La prima situație în care echipa adversă preia conducerea etalăm supărare, frustrare, nemulțumiri. Atmosfera în lot este foarte bună. Pentru mine a fost o plăcere să stau cu ele în aceste 8 zile. S-a lucrat bine, s-a lucrat serios.

Vreau să mulțumesc și colegilor mei pentru că am identificat foarte multe din jocul Sloveniei de la Campionatul European, o echipă mult mai omogenă. Dacă vreau să găsesc un alibi, găseam 6. Echipă mai omogenă, joacă de foarte mulți ani împreună. Și care nu joacă împreună, provin de la aceeași echipă de club, de la același antrenor. Jucătoarele tinere vin de la naționala U20 care a fost vicecampioana Europei în această vară. Școli de baschet mai complete, ex-iugoslave. Motivațional, faptul că naționala lor de baschet masculin a obținut un rezultat excepțional în această vară. Aceste explicații sunt de multe ori clișee. Cred că trebuie să vorbim despre lucruri reale. N-au nici o tentă de ceva spectaculos. La asta trebuie să lucrăm în continuare.

La centrul terenului le-am spus că acum se descoperă caracterele reale și adevărate. Dacă reușim să facem acest lucru, dacă reușim să schimbăm ceva din această mentalitate, repede, de la învingători, devenim looseri, sacrificați repede. Așa se explică numărul de multe pase greșite, așa se explică numărul de turnovers. Acolo se explică. Nu e valoarea lor 22 de turnovers, fiți convinși de asta. Se instalează lipsa de încredere. De la lipsa de încredere în propriile forțe, atunci, din start nu mai credem nici în schema ce o jucăm, nu mai credem nici în coechipierii de lângă noi, nu mai credem nici în kinetoterapeut, nu mai credem nici în minge, nici în lumină.

Nu caută aceste fete alibi, pur și simplu aceste lucruri nu au fost eliminate în cariera lor de jucător ai naționalei de ani de zile. Eliminând acest lucru, trebuie să vină de la U20 mai departe spre echipa de seniori. Atunci avem cele care vin de pe bancă. De aia mi-a plăcut evoluția fetelor care au venit de pe bancă. Nu înseamnă că am ceva de reproșat fetelor titulare. Dar e bine, dacă ele au reușit să înțeleagă un lucru, să joace la egal sau chiar să învingă rezervele lor, e bine.

Când o să terminăm această campanie de calificare, dacă nu am reușit rezultatul pur calificarea, dar am reușit să lucrăm și să schimbăm un pic din această mentalitate, consider că următoarea va fi una mult mai reușită. Dacă nu ne calificăm și păstrăm și această gândire ce o avem în noi, abordarea înfrângerii, abordarea unui run pozitiv al echipei adverse greșit. Atunci o să avem foarte multe probleme și atunci o să discutăm la nesfârșit. O să ne izbim de nesiguranța individuală care se va fructifica prin multe ratări sub panou și 22 de pase greșite.

Noi am avut măcar avantaj să vedem ce a jucat Slovenia la campionatul european, am identificat 4, 5 scheme. Cu toate acestea, am primit coșuri ușoare, dar nu le-am primit în momentele în care conduceam. Atunci fiecare știa perfect cum trebuie să se poziționeze, cum trebuie să reacționeze. Dar deja la scor egal am uitat absolut tot.

Ca să nu se întâmple acest lucru este nevoie de un proces lung. Nu este suficient într-o singură campanie de calificare. Asta este părerea mea și ies ca și principal responsabil pentru înfrângerea de astăzi. Nu am nimic de reproșat fetelor.

Am să le spun și lor. Dacă reușesc să schimb puțin din gândire, am să fiu bucuros. Dacă nu, măcar știu că am încercat. Nu e vina nimănui că la 25,30, 35 de ani nu poți să schimbi anumite lucruri. Această schimbare începe de la U16.

Cu siguranță toți o să fim foarte apăsați de acest rezultat. O să avem o noapte albă. Toți am dorit mai mult, toți am crezut mai mult. E un moment foarte, foarte greu, dar trebuie să-l gestionăm foarte bine, cu toți împreună”. 

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Realitatea
    Hai sa fim si realisti. Valoarea.campionatului romanesc este 0. Echipe tot mai putine, la limita existentei, salarii foarte mici si restante luni de zile, 7 straine submediocre in fiecare echipa, sali dezolante si friguroase. Trebuie sa avem vreo pretentie? NU. Suntem in grupa cu Franta, Slovenia si Finlanda, unele din cele mai civilizate tari din Europa care ofera conditii de top pentru performanta. Hai sa fim realisti si sa admitem ca suntem in alta liga.

    cu 6 ani în urmă (12.11.2017)
    • CSU ACS Rookies Oradea laca1968:

      .....
      Ai perfecta dreptate. Parlamentarii ne fura ca in codru, putinii bani ramasi sunt distribuiti asistatilor sociali, care stau bine mersi pe la carciuma. De unde bani pt sport?

      cu 6 ani în urmă (12.11.2017)
    Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    ca intotdeuna
    Dragan Petricevic are dreptate.Noi incercam sa petecim tot timpul.Adevarul este ca totul trebuie reconstruit,regandit,dar probabil ca aceste lucruri nu se vor intampla atata timp cat in Romania totul depinde de factorul politic.

    cu 6 ani în urmă (26.11.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!