Stiri

Dramatism total în ziua a treia a Mondialului de fete

David Istrate

David Istrate
26.09.2018

mondial baschet belgia 

În cursul zilei de ieri au avut loc și ultimele opt partide din cadrul grupelor, care au clarificat situația optimilor și a sferturilor de finală. Majoritatea confruntărilor au excelat la capitolul spectacol, iar faptul că miza a fost una mult mai mare în aceste ultime dueluri și-a spus cuvântul.

Fără discuție, meciul serii a fost cel dintre gazda competiției, Spania, și medaliata cu bronz de la Eurobasket 2017, Belgia. Până la acest joc, formația iberică nu întâmpinase nici o problemă, câștigând la scor întâlnirile cu Japonia și Puerto Rico. În schimb, după ce s-a impus la o diferență de 50 de puncte în fața lui Puerto Rico, Belgia a cedat la două puncte duelul cu Japonia, scor 75-77. Astfel, Belgia avea nevoie de o victorie la minim opt puncte pentru a termina grupa pe prima poziție.

Jucătoarele antrenate de Philip Mestdagh au început excelent confruntarea cu Spania și au preluat înițiativa încă din start. A urmat o cursă de urmărire a campioanelor europene, care nu au cedat în niciun moment al jocului. Emma Meesseman și Kim Mestdagh au fost principalele arme ofensive ale Belgiei, în timp ce Alba Torrens și Marta Xargay au încercat să dea semnalul revenirii pentru spaniole. Actul decisiv se anunța a fi unul de foc, după ce Anna Cruz reușise să marcheze în ultima secundă a sfertului trei. A urmat o perioadă bună pentru gazde, care au mai redus din deficit, însă pe finalul meciului, niciuna dintre tabere nu a mai avut aceeași claritate în ofensivă.

Ultimele secunde au fost dramatice. Așa cum am menționat anterior, Belgia avea nevoie de o victorie la minim 8 puncte pentru a o depăși pe Spania și astfel să termine pe primul loc în grupa C. Cu 24 de secunde rămase, scorul era 70-61 pentru formația oaspete, iar Spania avea posesia. După o aruncare de la distanță de neînțeles a Laurei Nicholls, mingea a revenit în posesia echipei sale, iar antrenorul Lucas Mondelo a cerut timp de odihnă. Marta Xargay a fost faultată pe pătrundere cu o singură secundă rămasă și a înscris ambele libere, aducând-o pe Spania înapoi pe primul loc. A urmat rândul lui Philip Mestdagh să ceară timeout pentru a desena o ultimă schemă care să aducă Belgiei calificarea directă în sferturile de finală. La repunerea laterală, după un blocaj pe linia de fund, oaspetele au făcut un nou blocaj la linia de 3 puncte, iar spaniolele au lăsat-o pe Emma Meesseman singură cu coșul, iar aceasta nu a iertat. Astfel, Belgia s-a impus cu 72-63 și a terminat prima în grupa C, urmată de Spania, Japonia și Puerto Rico.

Cea mai bună marcatoare a meciului a fost fiica antrenorului principal, Kim Mestdagh, care a încheiat jocul cu 21 de puncte, 4 recuperări, 4 pase decisive și o intercepție. De asemenea, Emma Meesseman, eroina belgiencelor, a făcut o nouă partidă mare, terminând cu următoarea linie statistică: 19 puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive, 3 intercepții și 2 capace. De partea cealaltă, Spania a avut trei jucătoare în double-digits: Alba Torrens (16 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, o intercepție, 2 capace), Marta Xargay (13 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive) și Laura Nicholls (12 puncte, 13 recuperări, o pasă decisivă, un capac).

În continuare, puteți vedea toate rezultatele celei de-a treia zi de la Campionatul Mondial din Tenerife, dar și clasamentul final pe grupe:

Grupa A:

Coreea de Sud – Grecia (48-58)

Așa cum o arată și scorul, acest duel a fost unul în care s-a marcat foarte puțin, prin urmare doar două jucătoare au reușit să depășească borna celor 10 puncte. Pentru Coreea de Sud, Leeseul Kang a pus pe tabelă 10 puncte și 2 recuperări în timp ce din tabăra adversă s-a remarcat Artemis Spanou cu un double-double: 13 puncte, 12 recuperări.

Canada – Franța (71-60)

Chiar dacă vicecampioana Europei a condus în cea mai mare parte a jocului, canadiencele au reușit să revină și, datorită unei concentrări mai mari pe finalul partidei, s-au impus la o diferență de 11 puncte. Kia Nurse a fost din nou cea mai bună marcatoare, terminând jocul cu 18 puncte, 6 pase decisive și o intercepție. Ea a fost urmată de Nayo Raincock-Ekunwe (13 puncte, 10 recuperări), Shay Colley (12 puncte, 3 recuperări) și Natalie Achonwa (9 puncte, 10 recuperări).

De partea cealaltă, veterana Sandrine Gruda a făcut un meci excelent, având la final 14 puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive, o intercepție și un capac. De asemenea, din lotul Valeriei Garnier s-a mai remarcat Olivia Epoupa cu 13 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive și 3 

Clasament:

1. Canada

2. Franța

3. Grecia

4. Coreea de Sud

Grupa B:

Australia – Turcia (90-64)

Așa cum a obișnuit, Liz Cambage a fost din nou cea mai bună jucătoare de pe teren, iar aceasta avea la pauză 24 de puncte (11/11 FG). În cele din urmă, linia ei statistică a arătat așa: 25 de puncte, 7 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție, un capac în 19 minute. De partea cealaltă, Quanitra Hollingsworth a fost marcatoarea echipei, terminând cu 11 puncte, 7 recuperări și o pasă decisivă.

Argentina – Nigeria (70-75)

Acest duel a fost unul foarte echilibrat, însă la final dorința nigeriencelor de a câștiga și-a spus cuvântul. Promise Amukamara, sportiva ce evoluează la CSM Satu Mare, și-a condus echipa cu 16 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive și 3 intercepții. De asemenea, Evelyn Akhator a reușit un nou double-double cu 10 puncte și 13 recuperări, în timp ce Aisha Mohammed a fost foarte aproape (12 puncte, 9 recuperări).

De partea cealaltă, Melisa Gretter a fost cea mai bună jucătoare a sud-americanelor, terminând partida cu 21 de puncte, 7 recuperări, 4 pase decisive și o intercepție. Și Victoria Llorente a făcut un meci bun după ce a reușit 19 puncte și 7 recuperări în 29 de minute petrecute pe teren.

Clasament:

1. Australia

2. Nigeria

3. Turcia

4. Argentina

Grupa C:

Japonia – Puerto Rico (69-61)

Formația antrenată de Tom Hovasse a reușit cea de-a doua victorie de la această ediție a Campionatului Mondial, după ce în urmă cu două zile câștigase în fața Belgiei. În această partidă, cea mai bună sportivă a Japoniei a fost Yuki Miyazawa, cu 15 puncte, 14 recuperări și 5 pase decisive, urmată de Maki Takada (14 puncte, 7 recuperări, 2 intercepții) și de Evelyn Mawuli (11 puncte, 4 recuperări).

Din tabără adversă, două jucătoare au reușit să marcheze minim 20 de puncte: Jazmon Gwathmey (23 de puncte, 3 capace) și Jennifer O'Neill (20 de puncte, 9 recuperări, 3 intercepții).

Belgia – Spania (72-63)

Vezi cronica mai sus.

Clasament:

1. Belgia

2. Spania

3. Japonia

4. Puerto Rico

Grupa D:

Senegal – China (66-75)

Formația asiatică a continuat prestațiile excelente de la Campionatul Mondial și a reușit să se impună și în fața vicecampioanei Africii, Senegal. Cea mai bună baschetbalistă a Chinei a fost Meng Li, care s-a remarcat cu 15 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive. De asemenea, Ting Shao a reușit și ea să pună pe tabelă 10 puncte, 3 recuperări și 4 pase decisive.

De partea cealaltă, Senegal a avut trei jucătoare în double-digits: Astou Traore (21 de puncte, 6 recuperări), Yacine Diop (13 puncte, 7 recuperări, 2 intercepții, un capac, o pasă decisivă) și Mame Marie Sy-Diop (12 puncte, 3 recuperări, o pasă decisivă).

Letonia – Statele Unite ale Americii (76-102)

Campioana ultimelor două ediții și-a respectat încă o dată statutul și a marcat peste 100 de puncte pentru a doua oară consecutivă. Ba mai mult, nu mai puțin de 7 jucătoare americane au înscris peste 10 puncte: Tina Charles (18 puncte, 6 recuperări), Diana Taurasi (16 puncte, 4 recuperări), Brittney Griner (15 puncte, 6 recuperări), Breanna Stewart (12 puncte, 8 recuperări), A'Ja Wilson (12 puncte, 8 recuperări), Jewell Loyd (11 puncte, 7 recuperări), Nneka Ogwumike (10 puncte, 5 recuperări).

În schimb, Anete Steinberga a făcut o partidă extraordinară în fața celei mai puternice naționale din ultimii ani, și a terminat cu 30 de puncte, 9 recuperări, 3 pase decisive și o intercepție. În plus, Kristine Vitola a fost aproape de un triple-double cu 12 puncte, 10 recuperări și 6 pase decisive.

Clasament:

1. Statele Unite ale Americii

2. China

3. Senegal

4. Letonia

Astfel, cele patru echipe care sunt calificate direct în sferturile de finală sunt Canada, Australia, Belgia și SUA. Aceste formații vor juca joi, 27 septembrie, până atunci jucându-se optimile de finală:

Spania – Senegal

China – Japonia

Franța – Turcia

Nigeria – Grecia

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!