Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Duelul dintre Olimpia CSU Brașov și CSM Târgoviște poate decide ocupanta locului 3 înainte de play-off

Andreea Vlase

Andreea Vlase
08.03.2019

Olimpia CSU Brașov și CSM Târgoviște se întâlnesc sâmbătă, de la ora 18:00, într-un meci din etapa a 12-a care poate avea implicații în clasamentul final al Grupei Roșii din LNBF. Cele două echipe sunt în luptă directă pentru locul 3 la finalul celei de-a doua faze a sezonului regulat. Olimpia CSU Brașov are un punct în față, dar dâmbovițencele mai au o restanță de disputat și un meci mai accesibil în ultima etapă.

Olimpia CSU Brașov și CSM Târgoviște ocupă în acest moment locurile 3 și 4 în clasamentul Grupei Roșii din Liga Națională de Baschet Feminin. Brașovencele au 29 de puncte după 9 succese și 11 eșecuri. Dâmbovițencele sunt la un punct în spate cu un bilanț de 9 victorii și 10 înfrângeri, dar au un joc mai puțin, restanța cu campioana ACS Sepsi SIC, programată marți.

Meciul din runda a 12-a va fi al patrulea între cele două echipe în acest sezon. În prima fază a sezonului regulat s-a impus de fiecare dată formația vizitatoare. CSM Târgoviște câștiga la Brașov cu 91-72 în luna noiembrie. Olimpia CSU Brașov câștiga cu 92-80 la Târgoviște în decembrie și obținea locul trei la finalul primei faze, trimițând CSM-ul pe cinci.

În 19 ianuarie cele două s-au întâlnit în partida din etapa a 5-a a Grupei Roșii. Atunci a fost 69-61 pentru CSM Târgoviște, pe propriul teren. De atunci, dâmbovițencele au transferat-o pe Teodora Neagu. Olimpia CSU Brașov a făcut multe schimbări într-o perioadă scurtă. Au venit Brandi Wingate, Devran Tanacan și Marija Prlja. A plecat Kristina Arsenic și Flavia Ferenczi nu a mai jucat din finalul lunii ianuarie, fiind anunțată de FCC ICIM Arad, dar nu a evoluat nici acolo.

Duelul de mâine va decide ocupanta locului trei la startul play-off-ului în cazul în care nu se vor înregistra surprize mari în ultimele două runde. Ambele formații mai au de jucat cu ACS Sepsi SIC și trebuie să stea într-o etapă. Pentru brașovence meciul de acasă cu campioana din 16 martie este ultimul din această fază. CSM Târgoviște dispută marți restanța cu alb-verzile și va încheia sezonul regulat (23 martie) la Cluj, pe terenul ultimei clasate, unde are șanse mari să învingă, ținând cont de poziția din clasament.

Cu acest program, o victorie a celor de la CSM Târgoviște mâine ar duce formația pregătită de Cătălin Tănase pe locul 3 indiferent dacă ar pierde ambele partide pe care le mai are de disputat. Ar fi peste brașovence la rezultatele directe, chiar dacă acestea ar reuși o victorie surpriză cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe.

Olimpia CSU Brașov are nevoie să câștige mâine ca să rămână în lupta pentru locul 3. În această situație sunt două combinații care ar putea duce la egalitate între cele două echipe la final. Dacă ambele reușesc să învingă campioana și dâmbovițencele câștigă și la Cluj ar fi 33 de puncte în dreptul ambelor echipe. Dacă ambele pierd cu ACS Sepsi SIC (care luptă pentru primul loc), iar CSM câștigă la Cluj, atunci va fi egalitate la 32 de puncte. Dacă CSM Târgoviște câștigă ambele meciuri rămase, iar brașovencele nu bat pe Sepsi, atunci va fi diferență de un punct pentru CSM. Olimpia rămâne în față cu un punct dacă se impune mâine și pierde cu campioana în cazul în care dâmbovițencele pierd ambele meciuri.

În caz de egalitate de puncte vor conta rezultatele directe. Socotind o victorie în dreptul brașovencelor, ar fi egalitate la primul criteriu de departajare, punctele în meciurile directe, cu 2 victorii și 2 înfrângeri ale ambelor. Coșaverajul în meciurile directe este următorul criteriu. În acest moment dâmbovițencele au +15 (240-225), astfel că brașovencele ar avea nevoie de un succes la peste 15 puncte.

Amândouă echipele vin după meciuri din Cupa României. CSM Târgoviște a disputat marți returul sfertului cu CSM Satu Mare, în deplasare, cedând cu 45-74 după ce în tur a pierdut acasă la 46 de puncte. Formația dâmbovițeană nu le-a folosit la Satu Mare pe veteranele Larisa Toma și Ancuța Stoenescu.

Olimpia CSU Brașov a disputat miercuri returul cu ACS KSE Târgu Secuiesc (din a doua grupă valorică). Dan Calancea nu le-a introdus deloc pe Biljana Pesovic, Carla Bartee și Alina Podar, iar brașovencele s-au impus cu 61-60 după ce în tur au câștigat la 28 de puncte.

Formația dâmbovițeană nu traversează cea mai bună formă nici în campionat. CSM Târgoviște a început foarte bine faza a doua a sezonului regulat, cu 5 victorii în 6 meciuri. Dar au urmat trei înfrângeri la rând, acasă cu FCC ICIM Arad (52-70), la Satu Mare (41-82) și acasă cu Phoenix Știința Constanța (50-63). Ultimul succes al CSM-ului este cel din finalul lunii ianuarie, 87-71 acasă cu Universitatea Cluj.

Și echipa de sub Tâmpa a avut două evoluții mai puțin reușite în campionat la debutul noilor achiziții, ambele acasă, 53-70 cu FCC ICIM Arad și 49-94 cu CSM Satu Mare. Brașovencele și-au revenit în runda de săptămâna trecută, când au câștigat la Constanța cu 72-57.

Olimpia CSU Brașov are un bilanț de 5 victorii și 4 înfrângeri pe propriul teren în acest campionat, 2/2 în Grupa Roșie. CSM Târgoviște a câștigat 4 meciuri în deplasare și a pierdut 5, cu 2/2 în a doua fază a sezonului regulat.

Brașovencele înscriu mai mult (72,1 puncte pe meci față de 65,8), în timp ce dâmbovițencele se apără mai bine (71,7 puncte primite pe partidă față de 78,5). CSM Târgoviște stă mai bine la mediile de recuperări (38,8 față de 35), intercepții (7,5 față de 7,1), capace (2,6 la 2,2), mingi pierdute (15,5 la 16,6) și faulturi (15,2 la 16). Olimpia CSU Brașov are 18,5 pase decisive pe meci față de 13,9 și stă mai bine la procentajele aruncărilor. Cea mai mare diferență este la triple, cu 37,3% față de 28% . La șuturile din semicerc este 46,6% față de 45,1%, iar de la linia de fault 73,2% față de 61,7%.

Stranierele sunt liderele Olimpiei CSU Brașov în statisticile importante, în timp ce la CSM Târgoviște sunt veteranele românce. Carla Bartee are 17,1 puncte pe meci și 9,4 recuperări pentru brașovence, iar Biljana Pesovic oferă 5,5 pase decisive pe partidă. Ancuța Stoenescu este cea mai bună marcatoare și pasatoare a dâmbovițencelor, cu medii de 15,1 puncte și 3,3 assist-uri, în timp ce Larisa Toma are 7 recuperări pe meci. CSM Târgoviște este echipa cu cele mai multe jucătoare autohtone din prima grupă valorică, având doar 2 straniere din cauza problemelor cu interdicțiile la transferuri internaționae. Echipa de sub Tâmpa a ajuns la 5 jucătoare străine după ultimele transferuri.

Meciul dintre Olimpia CSU Brașov și CSM Târgoviște se joacă mâine, de la ora 18:00, la sala D.P. Colibași. Brigada de arbitri va fi formată din Amalia Marchis, Dan Narcis și Tiberiu Șerbulea, supervizați de Alina Moanță. Din 2011 până acum au fost 28 de confruntări directe între cele două echipe. De 19 ori s-au impus dâmbovițencele și de 7 brașovencele. 

*foto: Dan Potor

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!