Stiri

EDITORIAL În Capitală, sportul riscă să ajungă pe cumetrie

Eduard Popa

Eduard Popa
08.06.2017

Csm_bucuresti-sigla

Peste 700 de mii de euro ar fi vrut să cheltuiască directorul general al CSM București, Alin Petrache, pentru o petrecere care trebuia să sărbătorească zece ani de când clubul sponsorizat de Primăria Capitalei a luat ființă. Această sumă ar fi putut asigura lejer bugetul pe un an pentru un club român de baschet, chiar și unul cu pretenții europene.

Totul a început miercuri când România Liberă a arătat cum fostul președinte COSR, Alin Petrache, a alocat într-o licitație care părea cu dedicație un contract în valoare de 700 de mii de euro pentru sărbătorirea a zece de la înființarea CSM București. La petrecere trebuia să participe artiști precum Alex Velea, Antonia, Guess Who, Carla’s Dreams, Dj Project, Smiley și mulți mulți alții. În momentul în care informația a început să facă vâlvă, Primăria București a luat decizia să îl demită pe Petrache:

"Am luat decizia de a-l schimba din funcţie pe domnul Alin Petrache pentru că nu accept şi nu voi accepta niciodată ca managerul unei instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, chiar dacă este ordonator terţiar de credite, să cheltuiască banii publici într-un mod iresponsabil. Intenţia de a cheltui peste jumătate de milion de euro pentru un astfel de eveniment faraonic nu se încadrează în politica actualei administraţii. Am alocat anul acesta un buget consistent pentru susţinerea performanţelor sportive, însă acest buget trebuie să fie utilizat judicios şi cu responsabilitate"

 , a declarat Gabriela Firea, într-un comunicat de presă emis de Primăria Capitalei.

De reamintit că fostul președinte COSR (demis după prestația extrem de slabă de la Olimpiada din Rio) a fost numit în funcția de director general al CSM București în luna octombrie a anului trecut, chiar de către Consiliul General al Municipiului București. E greu însă de crezut că primăria nu știa de mega party ul plănuit de Petrache pe banii bucureștenilor. Mai ales dacă ținem cont că pe antetul caietului de sarcini figura sigla Consiliului General al Capitalei.

E interesant însă ce se va întâmpla de acum încolo cu baschetul din Capitală. Fanii acestui sport s-au trezit, și din cauza dezinteresului autorităților, să se vadă nevoiți să asiste la meciurile din Liga Națională ale clubului Steaua CSM Eximbank în micuța sală a Regimentului de Gardă, cu o capacitate demnă de ligile județene, de numai 500 de locuri. Sala Polivalentă a Capitalei, singura capabilă să dea o alură internațională echipelor bucureștene, este supraaglomerată. Nici măcar campioanele Europei la handbal feminin nu au avut mereu Polivalenta la dispoziție.

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul clubului de baschet Steaua CSM Eximbank, ”militarii” nu au primit nicio ofertă de prelungire a acordului din partea celor de la CSM. Fapt pentru care s-ar putea ca parteneriatul, pornit în 2013, să se termine exact când clubul de baschet părea să prindă tracțiune: finalistă a Ligii Naționale în 2017, locul trei în 2016, participări în competițiile europene și numeroase titluri sau clasări pe podium ale grupelor de juniori.

steaua_csm_eximbank

Acestea fiind spuse care ar fi motivul pentru care CSM-ul amână prelungirea acordului de colaborare cu Steaua București și Eximbank? Cum care? BANII! Modificarea legii 69/2000 înseamnă că primăriile vor putea redirecționa până la 5% din bugetul local pentru activitățile sportive. La bugetul de 1,1 miliarde de euro al Primăriei Capitalei, CSM București ar putea beneficia de 55 de milioane de euro din sezonul 2017/2018. De ce să fii nevoit să împarți banii ăștia cu Armata, când poți să îi cheltui independent?

Ce ar însemna 55 de milioane de euro pentru un club de baschet? Adică aproximativ 60 de milioane de dolari. Păi pentru sezonul viitor de NBA, potrivit Hoopshype.com, sunt patru echipe ale căror capspace e sub această sumă: Philadelphia, Denver, Sacramento și Dallas. Desigur, e o glumă că orice jucător din NBA s-ar putea uita la o echipă din România, dar foloseam un termen de comparație.

Totodată, trebuie reamintit că cei 55 de milioane de euro nu se duc doar pentru baschet. Mai există alte secții ale CSM-ului, precum atletism, baschet, handbal feminin, handbal masculin, motociclism, rugby, șah, volei feminin și volei masculin. Dar e de așteptat ca o parte importantă din acești bani să fie alocați, cel puțin pe hârtie, baschetului.

Totuși, cum ar fi ca CSM ul să ia alt traseu și să nu continue colaborarea cu Steaua, ci cu alte entități, prin care Primăria Capitalei are legături ”de sânge”?

Există deja un exemplu în acest sens. Managerul general al clubului de fotbal FC Voluntari, Dan Leasă, a confirmat pentru Pro Sport că echipa primarului Pandele, soțul doamnei primar Firea, dorește să preia palmaresul Rapidului și să joace sub culorile ”feroviarilor”.

Iar zvonurile ”de pe stradă” în acest sens sunt și ele interesante. Potrivit unor informații, primăria din Voluntari ia serios în considerare să își deschidă o secție de baschet, care ar debuta din toamna viitoare în al doilea eșalon din România. Și care, o dată ce parteneriatul cu Steaua va înceta, va putea foarte ușor face joncțiunea cu CSM-ul.

În fața acestui asalt la buzunarul bucureșteanului, cei 700 de mii de euro pe care voia să îi ”spargă” fostul director general Petrache pe un party de prost gust o să pară ca bacșișul pe nota de plată de la Loft. Rămâne de văzut ce se va întâmpla privitor la relația dintre clubul Armatei și cel al Primăriei și dacă zvonul privind clubul din Voluntari se adeverește. 

To be continued.

*foto: jurnalul.ro/sportpictures.eu

6 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    in timp ce la Cluj, Oradea, Sibiu, Mures
    se face performanta (la nivel national in principal, dar si prin Europa pe alocuri) cu bani in marea lor majoritate privati, sau macar se incearca treaba asta - finantarea privata, la bucale treaba e asigurata din buzunarul oamenilor, in timp ce cad tavanele scolilor si spitalele duhnesc a bacterii multi rezistente.
    Si auzi cat tupeu la ratanca aia de Firea: ca ei au alocat un buget consistent. De unde l-ai alocat, maicuta? L-ai adus cumva de acasa? Ai intrebat bucurestenii daca le convine sa dai milioane de euro din banul public pt sustinerea sportului de performanta? Ca poate nu le convine. Poate vor sa construiesti sau sa reabilitezi infrastructura sportiva unde pot practica copii lor activitati fizice. Sau sa dai banii la spitale, scoli, statii de metrou, etc.
    vai si amar.

    cu 6 ani în urmă (08.06.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gratian cormos :

    cu 55 de milioane de euro buget
    cu 55 de milioane de euro buget iei Euroliga garantat :))))

    cu 6 ani în urmă (08.06.2017)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      55M
      pt tot clubul CSM Bucuresti. Care are echipa de handbal castigatoare de champions league. Deci cheltuieli mari.
      Oricum suma este o ipoteza - ca va aloca primaria Bucuresti 5% din buget, cat ar avea dreptul daca se adopta modificarea legii sportului 69/2000.
      Oricum, daca vor fi banii astia vreodata, vor merge undeva pe la fotbal prin voluntari, la Pandele si compania.

      cu 6 ani în urmă (08.06.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe sholdovean :

    dl cormos
    chiar daca ai avea buget de 55 mil euro cine te-ar primi in euroliga si unde poti juca meciurile de euroliga in romania??? Comentarii la misto...

    cu 6 ani în urmă (08.06.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gratian cormos :

    euroliga la cluj
    cum unde sa joci euroliga? in cea mai mare si frumoasa sala de baschet din sud-estul Europei, la CLuj-Napoca, cel mai civilizat si modern oras din toata partea asta a Europei. sala Clujului e mult mai mare decat cea a Barcelonei, unde merg frecvent, Palau Blaugrana. si, in plus, nucleul de Euroliga deja exista: Moldoveanu, Rasic, care au activat deja in cea mai tare competitie, mai trebuie adusi doar Spanoulis, Printezis, Nando de Colo, Anthony Randolph, Will Clyburn, Justin Doellman si Amare Stoudemire... asta chiar e la misto. Barro, Adamovic si Dykes sunt de ajuns pentru Euroliga :)))))))))))

    cu 6 ani în urmă (08.06.2017) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    hai mah...
    30 milioane a avut anul asta tska moscova...

    cu 6 ani în urmă (13.06.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate