Stiri

EDITORIAL. Baschetul românesc, încotro?

Dumitru Lecca

Dumitru Lecca
16.08.2012

Doua evenimente consumate recent, Jocurile Olimpice si competitiile internationale de juniori cu participare romaneasca, m-au instigat sa-mi astern si eu unele opinii.

Am sa incep cu juniorii incitat si de comentariul unui cititor TOTAL BASCHET, potrivit caruia o prima de 5000 de euro acordata antrenorilor care promoveaza la echipa nationala sportivi de peste 2 m. ar rezolva rezultatele necorespunzatoare cu care ne intalnim la aceasta categorie de varsta.

Surprinzatoare solutia propusa si, dupa parerea mea, total inoportuna. Dupa stiinta mea selectia unor elemente corespunzatoare, inclusiv pe plan international, face parte din fisa postului oricarui antrenor de copii si juniori care se respecta.

Se stie ca rezultatele echipelor nationale rezulta intotdeauna din suma valorilor propuse de echipele de club. La echipa nationala nu se poate realiza nici pregatirea fizica de baza si nici pregatirea tehnico-tactica individuala fundamentala. Deriva evident de aici ca rezultatele extrem de slabe ale echipelor romanesti de juniori in competitiile internationale, consemnate de ani buni, se datoresc valorii sportivilor pe care cluburile le ofera echipelor nationale.

Solutia deci nu poate fi sa premiez un antrenor care face, eventual, selectie corespunzatoare, lucru pentru care este salariat, dar sportivii sai nu se ridica la valoarea necesara pentru a contribui la rezultate bune ale echipei nationale.

As fi de acord si cred ca s-ar impune, premierea antrenorului care a promovat la echipa nationala sportivi cu contributie decisiva la obtinerea unui rezultat de prestigiu (loc pe podium la un campionat balcanic sau european).

In colo, problema rezultatelor dezastruoase la nivelul juniorilor nu sta in premieri ci e boala de sistem. E nevoie evident de o analiza serioasa, cu toti factorii de raspundere (Federatie, Departament, Min.Educatiei, Cluburi) din care sa rezulte un program de perspectiva serios si eficient.

Al doilea eveniment care a suscitat un enorm interes l-a constituit intrecerea olimpica. Pentru toti cei care iubim baschetul a fost un adevarat regal care ne-a dat din nou satisfactia consacrarii pe plan mondial a acestui minunat sport. Valoarea extraordinara a jocurilor incununate cu aceea superba finala masculina ne-a bucurat sufletele.

Sigur, a existat, ca mereu in viata, si partea goala a paharului. Ne-am convins, din pacate inca odata, cat de departe suntem de lumea buna a jocului cu mingea la cos.

Firesc a venit intrebarea: ce ne desparte?

Incercand sa-mi dau un raspuns m-am intors in timp pentru a spune ca poate nimic nu s-a schimbat. Aceasta idee se leaga de o amintire. Acum foarte multi ani (peste 20 cred), am fost adunati antrenorii romani la etajul 7 in strada Vasile Conta, unde era la acea vreme sediul Federatiei, pentru o intalnire cu legendarul antrenor sovietic Gomelsky.

El se intorcea de la prima intalnire, istorica de altfel, a supercampioanei europene URSS cu baschetul din NBA, unde suferise esecuri usturatoare. Cuvintele lui nu le pot uita: “nu vom putea niciodata sa concuram cu americanii pana cand nu ne vom apropia de potentialul lor fizic.

Spre exemplificare ne-a scris pe tabla rezultatele in registrate de Bill Russel la unele probe atletice, rezultate cu care, la aceea vreme, ar fi fost campionul Romaniei la toate probele exceptand 400m. garduri (proba atunci dominata de Ilie Savel)!

Parafrazandu-l pe Gomelsky, dupa vizionarea Jocurilor Olimpice 2012, as spune ca nu vom putea anula decalajul actual, fata de baschetul european macar, pana nu vom alinia parametrii pregatirii atletice a sportivilor nostrii la valorile care se inregistreaza astazi curent pe mapamond.

Degeaba talie, degeaba tehnica daca kilogramele de masa musculara ne diferentiaza atat de net intr-o competitie evident tot mai fizica.

Foto: frbaschet

5 comentarii la aceasta stire:
  • CSA Steaua București tzony :

    Corect
    Din pacate cei mai atletici jucatori Romani de baschet nu pot face fata celor mai slabi pregatiti americani. Era prezentat un Pivot american la incalzire in colegiu facea printre multe altele O SUTA de atingeri de inel. O suta doar ca o incalzire usoara fara opriere . Sunt curios daca Dragusin reuseste sa faca asa ceva( Nu ma intelegeti gresit nu il critic pe Dragusin dar el este pivotul nationalei pana la urma si este cel mai impunator fizic) De asemenea stiu ca in Draftul in care a participat Vlad Moldoveanu pentru NBA el era din pacate printre ultimii la toate calitatile sportive( Viteza, detenta etc). Momentan nu ne ajuta fizicul si nu putem tine pasul cu sportivii de mare clasa. Bineinteles ca ai nevoie si de conditii pentru a te pregatii corespunzator si a fi in forma

    cu 11 ani în urmă (16.08.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Wildest :

    Din pacate....
    Toata aceasta lipsa de pregatire vine de la nivelurile cele mai mici de juniori ..si mai ales de la educatia de acasa a parintilor si a ministerului educatiei...care in loc sa suplimenteze orele de educatie fizica le taie...
    Tatal meu a fost profesor de sport..si in ultimii ani de profesat a avut surpriza unor vizite de la parinti care ii faceau morala pentru faptul ca le cerea copiilor un minim de prezenta la ore si un minim de interes pentru miscare, a fost kiar intrebat :"pentru ce ii trebuie fiicei mele sportul ? "
    In concluzie toate problemele pornesc de aici ...numarul de copii care vor sa faca sport scade drastic ..astfel scade si selectia..si astfel scade si performanta deoarece nu mai exista competitie ...

    cu 11 ani în urmă (16.08.2012) Raspunde
  • x net :

    din pacate ..
    Este vorba si de ce medicamentatie iau, de ce maninca dupa fiecare antrenament jucatorii americani.
    Acolo exista nutritionisti , preparatori fizici, terapeuti, maseuri etc.
    La noi poti sa alergi jucatorii cat vrei , fizic nu vor putea rezista pentru ca nu maninca cea ce trebuie , nu au un program strict de odihna le place sa se indoape cu fast food, deci sunt departe de baschetul mare.

    cu 11 ani în urmă (16.08.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe bbal :

    w
    corect: sala de forta e o mare necunoscuta pt sportivi si antrenori; alergarea si alte exercitii specifice pt cresterea detentei sunt si ele ignorate pt ca sportivii au prea multe de facut ori toate astea nu incap intr-o ora jumatate de antrenament.
    iar vara, cand ar fi timp de progrese, sportivii vor si ei vacanta. sportivii macar sunt copii, majoritatea antrenorilor nu stiu, iar FRB nu impune niste parametri fizici care sa fie testati

    cu 11 ani în urmă (16.08.2012) Raspunde
  • dorutim :

    Multilateralitate
    Incitant articol... Sportivul, indiferent din ce ramura sportiva, are nevoie de acel procent infim de talent si de multa munca, dar acea munca, dirijata de antrenor si sustinuta de parinte, trebuie sa fie si eficienta. Noi nu avem si nu cultivam spiritul intrecerii sportive, de la 5 la 59 de ani, prin competitii sustinute din fonduri publice. Nu avem campionate juvenile puternice, in toate ramurile sportive, nu avem baza materiala, nu avem..., nu avem...
    Dar cel mai important e faptul ca nu avem cultul sportului, al olimpismului. Nu ne sustinem valorile, nu le stimulam si nu valorificam potentialul marilor performeri. Dupa fenomenul NADIA, Romania a devenit o forta in gimnastica mondiala pentru ca s-a construit un sistem de pregatire, centralizat dar si cu o baza larga de selectie (antrenorii Nadiei au testat peste 4000 de copii pt prima echipa). Cum sa faci performanta daca totul este sponzorizat din buzunarul parintilor, iar orele de sport au devenit o bagatela. Selectia se face dintre cei care si-au permis o bruma de pregatire, au ceva talent nativ si placere de a juca. Performanta rara de a ajunge la o echipa de Liga nationala sau chiar internationala nu e la indemana oricui, prea putini sunt cei care ajung la un nivel ridicat de performanta. In jumatate din satele noastre nici nu exista mingi de baschet, iar in majoritatea, terenuri, deci, de unde performanta?

    cu 11 ani în urmă (16.08.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate