Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

EDITORIAL. Ce se întâmplă dacă greşeşti elementar din postura de arbitru?

Radu Bărăian

Radu Bărăian
11.11.2014

Liga Naţională de Baschet Feminin este o competiţie care nu atrage ochii multor suporteri ai sportului cu mingea la coş. Dacă excludem oraşele unde baschetul feminin este rege, precum Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Arad, Alexandria sau Alba Iulia rămânem cu o mână de suporteri care poposesc în vechile săli polivalente doar de dragul nostaliei vremurilor apuse. 

Practic baschetul feminin a devenit un cerc închis, unde orice se poate întâmpla, iar şansele ca o persoană să fie trasă la răspundere scad simţitor. Tocmai din aceste considerente foarte puţine întâmplări ajung la urechile persoanelor cu putere de decizie fără ca informaţia să fie distorsionată. Zilele trecute ne-am întrebat în redacţie ce se întâmplă dacă faci un meci praf. Răspunsul a venit de la sine, câteva zile mai târziu. Foarte simplu. Eşti răsplătit cu un nou joc, în aceeaşi sală, împotriva aceleiaşi echipe. Federaţia Română de Baschet a dat dovadă de consecvenţă, că doar poate le-a mai rămas oamenilor câteva fire de păr în plus, pe lângă cicatrici. S-a terminat şi al doilea meci, toată lumea a plecat fericită acasă. A treia oară va fi cu noroc. Desigur.

Doar că publicul din Cluj-Napoca nu doarme precum cei doi comisari delegaţi de FRB. Publicul din Cluj-Napoca chiar ştie baschet, indiferent că sunt 10 sau 20 de oameni în sală. Întrebaţi-l pe Cosmin Priscă cum înghiţea în sec la apaluzele verbale ale celor prezenţi, după o decizie la fel de bună ca şi prestaţia sa din meciul cu Energia Târgu Jiu. 

Fără a devia prea mult de la subiect dorim să ne raportăm la cazul concret şi anume la oficialul Răzvan Opriş. Originar din Sibiu, acesta a fost delegat la partida dintre Universitatea Cluj-Napoca şi Phoenix Galaţi, cotând pentru etapa cu numărul opt a Ligii Naţionale de Baschet feminin. Partida a avut loc luni, 3 noiembrie, la Sala Sporturilor Horia Demian. Formaţia oaspete a întâmpinat câteva probleme în prima parte a jocului, pentru ca mai apoi să se impună fără probleme, scor 86-63. Cu toate acestea partida a fost presarată de mai multe momente extrem de agitate, avându-l în rol principal pe arbitrul originar din Sibiu. Deciziile sale de pe parcursul jocului au reuşit să stârnească antipatia atât a ambilor antrenori cât şi a publicului.

Foto: Silviu Cristea

Punctul culminant s-a petrecut în sfertul al 3-lea, când Opriş a uitat să fluiere abatere de opt secunde, deşi ceasul indica 14 secunde de atac. În acel moment secundul Florin Covaciu s-a ridicat de pe bancă indicându-i cronometru de atac care era oprit la 14 secunde. Opriş l-a sancţionat cu greşeală tehnică, însă văzând că secundul a devenit la fel de roşu ca şi cronometrul ce indica secundele de atac, a decis să fluiere greşeală eliminatorie. În loc de a indica ambii pumni ridicaţi în sus, semnul specific pentru această abatere (care se dictează doar jucătorilor şi nu antrenorilor), Opriş a apelat la un gest specific unui oficial din fotbal prin care trimite la cabine jucătorul sancţionat cu cartonaş roşu. Pe moment a intervenit fostul arbitru internaţional, Marius Udrică, comisarul confruntării, sfătuindu-l pe mai tânărul cavaler al fluierului din Sibiu să se răzgândească. Zis şi făcut. În picioare a rămas faultul tehnic, doar că şi de această dată Opriş a reuşit să stârnească râsetele celor prezenţi, indicând două aruncări libere (conform noului regulament la faultul tehnic se aruncă o singură liberă).

Resemnaţi după ce în sfertul patru diferenţa de scor a trecut pragul de 20 de puncte, confruntarea s-a transformat într-un duel de voie bună. A fost rândul băncii tehnice de la Phoenix Galaţi să se amuze teribil pe seama oficialului sibiean după ce acesta a fost cât pe ce să uite să acorde două aruncări libere echipei din Cluj-Napoca.

Cinci zile mai târziu clujenii s-au căutat de păr când l-au văzut din nou pe Răzvan Opriş, delegat la confruntarea dintre Universitatea şi Sfântu Gheorghe. Doar că de această dată Zoran Mikes a fost cel care a avut o ieşire nervoasă la adresa unei decizii a oficialului. Deşi echipa sa domina categoric, având o diferenţă de peste 15 puncte, tehnicianul echipei din judeţul Covasna a răbufnit când Opriş a acordat fault antisportiv pe o încercare clasică de intercepţie în urma unei patrunderi pe atac poziţional. Opriş a stârnit din nou râsete din partea celor prezenţi, pentru ca mai apoi să intre într-un schimb dur de injurii cu unul dintre spectatorii prezenţi la această confruntare.

Conform FRB, în urma celor două jocuri Răzvan Opriş a fost notat cu nota 72 de către comisarul Marius Udrică respectiv cu calificativul foarte bine, nota 91, după duelul cu Universitatea Cluj şi Sfântu Gheorghe, unde comisar a fost Cristian Ungurian. Ceea ce dorim să transmitem prin acest editorial este un semnal de alarmă la adresa pregătirii şi a cunoştinţelor teoretice a unor cavaleri ai fluierului. Cu toţii ştim că LNBF este o rampă de lansare pentru LNBM, însă pentru a avea parte de arbitraje fără greşeală, la un nivel cât mai ridicat, nu numai cavalerii fluierului trebuie să-şi facă treaba ci şi comisarii care se limitează în a oferi calificative de foarte bine doar pentru a scăpa de întocmirea unui raport special privind prestaţia arbitrilor. 

Până atunci, aşteptăm cu interes meciul trei!

2 comentarii la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Arbitri
    Va puteti inchipui ce se intampla la Liga I sau la juniori ?!. Vorbim discutii. Multi dintre acesti " arbitrii" sunt lipsiti nu doar de profesionalism dar si de cei 7 ani e acasa. Multi se considera " actori principali " incercand cu orice pret sa iasa in evidenta. Altii sunt niste fricosi complet lipsiti de personalitate tolerand duritatile unor jucatori- huligani, gen Balanica de la Galati si jignirile unor antrenori " cu spate. Din cand in cand au crize de autoritate sanctionand cu tehnice in stanga si in dreapta fara discernamand bulversand jucatorii, bancile tehnice si pe spectatori.
    Despre observatori , numai de bine. De obicei dinozari cu nasul rosu. Ati vazut pe vreo unul dintre ei sa ia atitudine fata de jucatorii sau antrenorii indisciplinati ? Eu nu. Baga nasul in hartiile din fata lor si asteapta sa se termine cat mai repede meciul pt a alerga la protocol.

    cu 9 ani în urmă (11.11.2014) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca paulvero :

    opris asta e chiar dezastru
    am numarat cel putin 10(zece) greseli flagrante in meciul contra galatiului.omul nu are nici cea mai mica afinitate cu regulamentul de baschet.observatorii care i-au dat notele respective sunt si mai penibili...

    cu 9 ani în urmă (11.11.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!