Stiri Vulturi

EDITORIAL Devotamentul și lacrimile unui căpitan

Eduard Popa

Eduard Popa
12.09.2017

welsch eurobasket 2017

Grupa C de la Cluj-Napoca nu a oferit doar oportunitatea României de a evolua la un EuroBasket pentru prima oară după mai bine de 30 de ani sau șansa de a vedea unele dintre cele mai mari staruri ale baschetului european și mondial pe parchetul Polivalentei din Cluj. Partidele găzduite de România a dat și șansa unor momente extrem de emoționante. Iar unul dintre ele a fost retragerea căpitanului Jiri Welsch de la naționala Cehiei.  

El a vorbit despre acest lucru la conferința de presă de la sfârșitul ultimei partide a Cehiei, pierdute în compania Croației, scor 107-69.

A fost ultimul meu meci la naționala Cehiei. A fost o aventură frumoasă care a pornit acum 18 ani. Am participat la cinci EuroBasket și m-am bucurat de fiecare dintre experiențe. Acesta este motivul pentru care am acceptat să merg la națională în această vară. Mi-am dat seama că aș fi avut mai multe motive să nu vin la EuroBasket, dar mi-am dat seama spre finalul carierei că tricoul naționalei îl apreciez cel mai mult. A fost un turneu dur și greu pentru noi. Ne-am luptat cu multe probleme în pregătirea acestui turneu. Jucători care s-au accidentat, care n-au venit aici. Am încercat să trecem peste ele, dar e clar că nu am reușit. Pentru mulți jucători a fost prima experiență la acest nivel. Dar nu e sfârșitul baschetului ceh. Așteptăm următoarele calificări și sper ca jucătorii să vină la naționala Cehiei și să reprezinte tricoul țării noastre cu respect și onoare.

, a spus jucătorul în vârstă de 37 de ani, care a recunoscut că a plâns la vestiar înaintea acestei partide.

O să plâng dar a fost o plăcere să îl antrenez pe Jiri. Sper ca toți jucătorii din Cehia să aibă un caracter ca al lui și atunci vom avea sigur un viitor în baschet. L-am antrenat în ultimii  4-5 ani și, cum i-am spus și lui, mi-ar fi plăcut să îl fi antrenat când era mai tânăr. Dar experiența lui este una incredibilă.

, a declarat, cu lacrimi în ochi, antrenorul Ronen Ginzburg, care apoi i-a strâns mâna căpitanului său.

La întrebarea reporterilor privind absența unor jucători precum Jan Vesely de la națională, Welsch a izbucnit.

A fost dificil pentru că în ultimii cinci ani ne-am bucurat de un curent ascendent. (...) Nu știu unde este problema. La primul meu EuroBasket, un jucător care nu a fost convocat a început să plângă. Anul ăsta  a trebuit să sunăm jucători, să vorbim cu ei, să îi convingem să vină la națională. Nu este atitudinea corectă. Pentru mine este cea mai mare onoare și mereu a fost cea mai mare onoare. Cred că este vorba despre a le explica acestor jucători ce înseamnă de fapt să joci pentru națională și ce înseamnă să îți reprezinți propria țară.

După această conferință de presă, Jiri Welsch a fost primit în vestiar de colegii săi care purtau pe față măști cu chipul căpitanului ceh.

 

Cehia a părăsit EuroBasket 2017 încă din faza grupelor. Echipa lui Ginzburg a reușit o singură victorie, cu România, scor 83-68, și patru înfrângeri. Asta după ce la EuroBasket 2015, cu Jan Vesely pe teren, Cehia a reușit marea surpriză și s-a calificat în sferturi, terminând în cele din urmă pe locul șapte.

Jiri Welsch și-a început cariera profesionistă în 1997, iar între 2002 și 2006 a jucat 247 de meciuri în NBA, pentru Golden State Warriors, Boston Celtics, Cleveland Cavaliers și Milwaukee Bucks.

Pentru naționala Cehiei, Welsch a evoluat la cinci campionate europene: 1999, 2007, 2013, 2015 și 2017.

Welsch a jucat în toate meciurile la Cluj-Napoca, dar a adunat o medie de doar 0,4 puncte, dar și 2 recuperări și 1,2 pase decisive în 11 minute pe meci. 

*foto: captura Youtube

2 comentarii la aceasta stire:
  • SCM Timișoara csapo.eugen :

    ...
    Iar noi il avem pe "baiatul lui mama" care atunci cand nu am mai avut nicio sansa..."s-a accidentat" si nu a jucat in ultimul meci,DAR...dupa 3 zile joaca pentru echipa de club 2 meciuri in 2 zile..

    cu 6 ani în urmă (12.09.2017)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      Viteza de adaptare
      La turci, traditional, se poarta fes...

      La fel si interesu' , poarta fesu'

      Ce va tot mirati, omu' se-adapteaza...bravo lui

      cu 6 ani în urmă (12.09.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!