Stiri Vulturi

EDITORIAL. EuroBasket, o treaptă spre înălțarea baschetului românesc

Valentin Todea

Valentin Todea
09.09.2017

România a avut privilegiul de a organiza una dintre grupele ediției 2017 a Campionatului European de baschet masculin. La Cluj-Napoca au sosit echipe ce au practicat un baschet spectaculos și de un nivel foarte ridicat, lucru de care s-au putut bucura spectatorii ce au asistat la partidele din grupa C a EuroBasket. Pentru mine, partida dintre Spania și Croația a reprezentat apogeul grupei disputate în orașul de pe Someș. Un duel aprig între două dintre cele mai puternice echipe naționale din Europa sau chiar din lume, câștigat cu greu de Pau Gasol și ai lui colegi. O întâlnire ce a pus față în față baschetbaliști cu ani mulți petrecuți în NBA sau în puternicele competiții de pe continentul nostru, gata să dea totul pentru a avea câștig de cauză. Reușitele de la mare distanță, slam-dunk-urile de care suntem cu toții încântați sau schemele puse la punct de tehnicienii care se află în spatele actorilor de pe parchet au fost savurate la maximum de cei care au urmărit jocurile din Sala Polivalentă.

Reprezentativa tricoloră s-a zbătut, a încercat să se bată de la egal la egal cu selecționate mult mai valoroase sau mai experimentate, românii depunând un efort lăudabil pentru a obține măcar un succes în fața propriilor suporteri. Noi i-am văzut pe viu pe ceilalți, pe cei care vor disputa meciuri în fazele eliminatorii de la Istanbul, având ca țintă o poziție cât mai bună la finalul turneului. Înțelept ar fi să ne motiveze faptul că am fost printre cei mai mari și să reușim cât de curând o calificare pe teren la un nou turneu final, și nu doar din postură de țară gazdă. Vreau să cred că acest lucru s-a și întâmplat în rândul celor care se ocupă de soarta baschetului românesc, și nu doar printre jucătorii experimentați precum Andrei Mandache, cel care și-a exprimat dorința ca naționala României să ajungă pe forțe proprii la o competiție de o asemenea anvergură, arătându-se convins că acest lucru se poate întâmpla în viitorul îndelungat. Important e să ne însușim niște cunoștiințe în urma experienței grupei organizate în Ardeal, benefice pentru a duce baschetul românesc la nivelul următor. Consider că România dispune de talentul necesar pentru a fi competitivă la nivel european, însă rotițele trebuie puse în mișcare pentru a descoperi și alți jucători de perspectivă și de a-i aduce la nivelul necesar pentru a concura cu naționale de renume din Europa.

Un prim pas pentru un viitor mai strălucit sunt convins că a fost făcut. Baschetul a avut de câștigat enorm după ce Clujul a găzduit o grupă de la EuroBasket. Copiii și tinerii au avut șansa de a admira la lucru jucători precum frații Gasol și Hernangomez, Ricky Rubio, Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Dragan Bender, Nikola Vucevic, Bojan Dubljevic, Tomas Satoransky, Adam Hanga sau David Vojvoda, un baschetbalist valoros care joacă doar în campionatul Ungariei, având calitățile necesare pentru a performa într-o competiție mai puternică. Văzând aceste modele, cu siguranță sunt copii care vor începe să practice baschetul iar cei ce o fac deja vor fi mai ambitioși, dorindu-și să le calce pe urme celor menționați mai sus. Însă performanța nu depinde doar de ei. Ține de alții să le pună la dispoziție condițiile și infrastructura necesare, dar și să îi îndrume în momentele mai dificile ce apar pe parcurs.

Staruri din baschet, pe data viitoare!

6 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca u66 :

    Tenter
    Dacă doriți cu adevărat sa "inălțati" baschetul romanesc, schimbați antrenorul. Cred, sincer, ca se putea face mai mult la Eurobaschet cu acest lot.

    cu 6 ani în urmă (09.09.2017)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      O mica erata...
      stimate coleg de pasiune
      Corect ar fi " e timpul sa numiti / desemnati un antrenor "
      Amu avem un f. vocal desenator de scheme...clujenii stiu mai bine...

      cu 6 ani în urmă (09.09.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe smilu :

    NOOO
    JALNIC.....pa!

    cu 6 ani în urmă (09.09.2017) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    foarte slab
    acest aut intitulat editorial cu ub titlu interesant altfel. E mai mult un comment mai lung, nicidecum un editorial...deci un minus pt TB care putea lucra un pic mai elaborat pe un articol de final de grupa de euro.ai ales avand in vedere ca au fost foarte prezenti si promti pe toata perioada turneului, fapt pt care va va transmit felicitari.
    Trecand peste critica TB, as vrea sa punctez, pt colegii care inca mai bat moneda cu ipoteza ca daca era alt antrenor faceam ceva, ca eu cred ca nu am fi facut mare lucru diferit in bine. In pr rand dif de val intre echipa RO si toate celealte este de una, doua, trei clase. Apoi, jucatorii nostrii au avut aruncari deschise cacalau. Daca nu o bagi si adversarul o baga la atacul urmator, ce sa faci? Poti face 100 de scheme, ca tot nu iesi pe plus la final. Si eu cred ca trebuie incercat al antrenor la nationala, dar sa nu ne facem prea mari iluzii. Nu ne vom califica la vreun turneu final de european sau mondial cel putin in urmatorii 10 ani. Ca nu i de unde...ar fi bine sa pornim cu un plan cu bataie lunga si sa formam o echipa competitiva din generatia copiilor de 10 ani care joaca acum baachet. Care in orasele mari sunt f multi. Sa ne gandim cum sa ii tinem la baschet pana la 20 ani pe.cat mai multi dintre ei si acolo sa ii alegem pe cei mai buni 12. Sa lucram 3-4 ani cu ei si apoi sa vedem ce iese.
    Apai cine are rabdare sa construiasca pe 10-15 ani? Ah, Finlanda de ex 😉

    cu 6 ani în urmă (09.09.2017)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      PS
      Sorry pt typos, am scris de pe tel..

      cu 6 ani în urmă (09.09.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    apoi da
    1. basketul in romania nu prea are cum sa creasca, avand in vedere ca toate televiziunile si media se axeaza aproape exclusiv pe fotbal. am vazut ieri meciul grecia lituania, dupa meci pe tvr hd, a fost emisiunea replay, despre echipele de demult ale romaniei la fotbal si nu in ultimul rand despre sosetele lui jenei. mno, asta in conditiile in care tvr se batea cu pumnul in piept ca dauo gramada de meciuri de la eurobasket. daca acest sport nu este mediatizat, nu sunt emisiuni despre basket in care sa se break down scheme, faze discutabile (cum de altfel la fotbal se intampla, fmm de viata), nici nu ai cum sa susciti un interes major in randul tinerilor sa vina din urma...

    2. clujul a avut media cea mai scazuta la spectatori din toate locatiile in care s-a tinut competitia. ma intreb de ce? daca te uiti pe rahatul de arena nationala la un meci romania contra armenia la fotbal, aia e plina. in permanenta...desi echipa romaniei la fotbal nu a mai prea participat la un turneu final de muuult. mai mult decat atat, in seara meciului de fotbal cu muntenegru, tvr hd a ales sa transmita fotbal, lasand transmisia de basket doar pe tvr2... ca doar suntem o natie de fotbalisti...

    3. lot: ne tot plangem ca nu am reusit naturalizarea lui watson in timp util, dar cu el in teren tot nu am fi reusit mai mult. surpriza pentru mine a fost ca cehia a fost eliminata. daca veneau vesely si schilb, ne stingeau lumina instant (desi toti regreta ca ne-au batut cehii). cei care cred ca cu lotul asta se poate face mai mult, din punctul meu de vedere is visatori. noi nu avem jucatori de euroliga, ce sa mai vorbim de nba...dar avem pretentii sa tinem pasul cu echipele care au...sa fim seriosi, singurii care au jucat serios cu noi au fost cehii si ungurii. restul au fost oaspeti faini si a fost modul lor de multumire ca nu ne-au dat cu parchetul in cap. cu tenter sau nu, tot nu ne-am fi calificat. hai sa fim realisti :)

    4. TB in calitate de site nr. 1 de basket in romania poate ar fi trebuit sa incerce o colaborare cu tvr. tvr nu a prea mediatizat interviurile de dupa meciuri, au fost doar conferintele de presa. mai erau o gramada de lucruri de publicat, da mno... tvr a ramas cu materialele, voi ne-ati transmis ce ati aflat de la conferintele de presa...ecourile s-au stins si aia a fost :)

    5. sala: din pacate pe game cube din polivalenta din cluj, de multe ori era transmis ce se vedea la tv. prezentarea jucatorilor nu prea, real time statistics foarte putine (si numa ce faceau echipele si eventual liderii la cateva categorii, si totul extrem de rar)... exista modele in nba despre cum se face un show din asa ceva, am putea lua exemplu si pentru campionatul intern...

    sunt extrem de multe chestii care se pot face pentru a creste nivelul awarenessului pentru acest sport in romania. ma intreb de ce nu se intampla aproape nimic in sensul asta...

    cu 6 ani în urmă (10.09.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!